© Rootsville.eu

Nordmann (B)
tiltle: The Boiling Ground
music: Jazz - Rock
year: 2017
label: V2

info artist: Nordmann

© Rootsville 2017


Met deze 'The Boiling Ground' staat het conto van de uit Gent komende formatie 'Nordmann' op twee. Met hun vorige album 'Alarm!' uit 2015 konden de heren van Nordmann op een formule rekenen die achteraf als succesvol kon worden bestempeld. Uit de slipstream komend van hun vorig album kan ook deze 'The Boiling Ground' een zelfde formule worden toebedeeld.

Ook nu beleven we een tweestrijd tussen rock en jazz met als juiste gemeenschappelijke noemer er ergens tussen in. Deze 'The Bouling Ground' kan je ook in twee delen opsplitsen zo krijgen we met opener 'Save The Two's' een eerder avantgardistische benadering tot jazz. Een nummer dat dreigt zonder al te dreigend over te komen. Daar waar 'Silver & Black' een ware injectie psychedelische rock te verwerken krijgt, iets wat we later op het album ook verkrijgen bij het beluisteren van 'Hercules' hier met een doordringende conversatie tussen sax en gitaar aangedreven door drum 'n bass beats.

Alle vier de muzikanten volgden een opleiding aan het KASK te Gent en toch is er niet meteen de vergelijking met 'jazz standards' te maken. Hun muziek is dynamisch met improvisaties die diverse stijlen nader tot elkaar weten te brengen. Jazzrock zou het ook niet genoemd worden of dit moet later in de toekomst zo gecatalogiseerd worden. Vernieuwend en vooruitstrevend allenzins. De muziek van Nordmann is chaotisch en tegelijkertijd ook harmonieus te noemen. Boeiende escapades waarbij je tijdens nachtelijke dwalingen in een ghetto lijkt te verdwalen onder invloed van hun hypnotiserende grooves. Een indrukwekkende en instrumentale aardbeving waarbij alles achteraf weer tot rust lijkt te komen en dan toch een huwelijk tussen jazz en rock.

Het album werd opgenomen in de La Patrie Studio van Koen Gisen.

tracks:

01. Save The Two’s
02. Silver & Black
03. Dover
04. The King
05. U-ntercool
06. Hercules
07. No Holy Feet
08. Joe

musicians:

Edmund Lauret: guitar
Mattias De Craene: tenorsax
Dries Geusens: electric bass
Elias Devoldere: drums