© Rootsville.eu

Paul Batto
Straight Talk (Dittles, Dirges and Rants)


© Rootsville 2017

Wanneer de in Tsjechië wonende singer-songwriter een nieuw album weet uit te brengen is het niet zozeer omdat hij eindelijk de tijd heeft gevonden om nieuwe nummers te schrijven maar eerder omdat zijn fans het vragen. Paul Batto staat bekend omdat hij enkel zijn eigen nummers brengt en geen covers en dat maakt het bij hem altijd wel interessant want je kan het onmogelijk gaan vergelijken. Zelf heeft hij er niet de behoefte aan om songs te gaan schrijven voor andere muzikanten want uitgezonder ooit eens eentje schrijft Paul deze nummers enkel en alleen voor zichzelf.

De tijd dat Paul Batto zich toelegde op de 12-bar blues ligt al een tijdje achter hem. Je kan deze Sloveen nu beter bestempelen als een moderne troubadour die zich ten volle inleeft in zijn nummers. Geen album om lekker te beluisteren in je wagen maar om gans alleen en liefst met een koptelefoon op eens lui te gaan uitzakken in je zetel om zo al luisterend deze wereld van Paul Batto te leren kennen. Op dit nieuwe album vinden we 9 nummers terug en het album werd pas opgenomen in februari in de Ol'Town Studio. We zijn nu nog maar in de eerste helft van maart dus 'verser' kan het niet.

Openen doet hij met 'Window At No.14' waarbij de inbreng een elektrische gitaar al onmiddellijk in het oor springt. Om de nummers goed te begrijpen ben je haast verplicht om Paul's muziek meer dan eens te beluisteren. De daaropvolgende ballade 'Ain't Chaisin' Rainbows Anymore' is van die orde dat ieder ander geluid waar te nemen als bijzonder storend kan worden beschouwd. Met het nummer 'Straight Talk' krijgen we dan toch een heerlijk bluesje te beluisteren. Alle nummers zijn met diezelfde intieme intensiteit gebracht waarbij je heerlijk kan wegdromen, luiser maar eens naar 'If We Can Only Reach The Shore', een Americana geschoeid nummer van het beste dat er te brengen is.

'Zora' en 'World Of Sorrow' zijn juweeltjes waarbij het kunnen op gitaar van Paul Batto nog eens extra bordt benadrukt. Persoonlijk voel ik me ergens belanden in één of andere Portugese bar waar 'Fado' hoogtij viert. Een babbel met Paul leerde me ook dat deze nummers een extra dimensie hebben alsof het leven, verdriet, melancholie, blijheid en weemoed in elkaar komen te vloeien. Saudade in de Balkan. Afsluiten gebeurt al even aangrijpend als de rest met 'Run Brother, Run...


tracks:

01. Window At no. 14
02. Ain't Chasin' Rainbows Anymore
03. Straight Talk
04. What a Morning
05. If We Can Only Reach The Shore
06. Zora
07. World of Sorrow
08. When Poets Walked The Earth
09. Run Brother, Run

more info:

year: 2017

artist: Paul Batto

label: Ragtime Records

musicians:

Paul Batto: vocals & guitars