© Rootsville.eu

Popa Chubby (US)

tiltle: Two Dogs
music: blues - bluesrock
year: 2017
label: Popa Chubby Productions (PCP)

info artist: Popa Chubby
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2017


This 'Two Dogs' is Popa Chubby all the way, blues, rock, roots and rock 'n roll, en do we like it!!!

Theodore Jospeh Horowitz aka Popa Chubby werd op 31 maart 1960 geboren in de 'bronx' NY city als zoon van een snoepwinkelier, en dat verklaart misschien wel het imposante figuur van deze toch nog steeds publiekstrekker op onze festivals. Hij begon te drummen op zijn 13de maar schakelde al vlug over naar gitaar. Zijn naam 'Chubby' verwijst natuurlijk ook naar zijn imposante figuur maar is ook onttrokken uit de verbasterdering van 'Pop-A-Chubby' en daar hoeven we geen kanttekening bij te maken :-).

Popa Chubby staat gekend als een stevige bluesrocker maar we mogen toch ook niet vergeten dat hij destijds mijn zijn toenmalige echtgenote 'Galea' een paar heerlijke 'roots' albums heeft uitgebracht zoals 'Flashback' (2001) en Vicious Country (2008), beiden bij het Franse 'Dixiefrog'. Bij dat zelfde label bracht hij ook nog in 2003 'Live At FIP' uit. Op een paar jaartjes na bracht deze Popa Chubby haast ieder jaar een nieuw album op de markt en kreeg ook een tijdje onderdak bij 'Blind Pig Records'. Ongeacht het label waren de albums ook gekenmerkt als 'Popa Chubby Productions' als zo ook deze nieuwe 'Two Dogs'.

Met dit nieuwe album is het de betrachting van Popa Chubby om een tijdloos album op de markt te brengen waarbij we niet enkel en alleen hoeven terug te vallen op de rocker zoals we hem kennen. Voor diegene die Popa Chubby enkel en alleen kennen als brenger van 'Hey Joe' van Jimi Hendrix staan bij het beluisteren van deze 'Two Dogs' voor een verrassing. Het was soms kiezen tussen hoofd en hart toen hij voor de opnamen van dit nieuwe album zich terugtrok in zijn eigen 'home studio'.

Op dit album spelen zijn oude compagnon Dave Keyes mee en ook Popa's dochter, uit het huwelijk met Ghalia, Tipitina Horowitz koos voor een muzikale carrière en naast het spelen van trompet tekende Tipitina ook voor de arrangementen van de blazers. 'Two Dogs' refereert ook naar de tweestrijd die soms leeft bij muzikanten over de verschillende stijlen die ze in hun hoofd hebben zitten.

Zo goed als alle nummers zijn van de hand van Popa Chubby al zijn er toch ook enkele nummers waarvoor de credits naar anderen gaan. Zo is er nog steeds de band met de nummers uit de 'roots albums' met Ghalia. Uit 'Vicious Country' krijgen we 'Sam Lay's Pistol', geschreven door Ghalia en dochter Tipitina als ook het nummer 'Shakedown'. Beide nummers worden hier wel gebracht met als 'signature' die van Popa Chubby. Het meest opmerkelijke zijn de twee 'live' bonussen op dit album met als eerste de Stones cover 'Sympathy For The Devil'. De andere cover is misschien wel de meest opmerkelijke van beiden wanneer Popa Chubby afsluit met een bijna 10 minuten lange beklijvende versie van Leonard Cohen's 'Hallelujah'.

Openen doet hij zoals we van hem gewend zijn met het snedige 'It's Alright'. Ook het rockende 'Rescue Me' en de met 'Wah Wah' doordrongen titeltrack zijn Popa Chubby ten voeten uit, net als het southern rock-achtige 'Dirty Old World'. Opmerkelijk is ook de ballad 'Wound Up Getting High' en de swamp shuffle 'Cayophus Dupree'. Als afsluiter van het originele album trekt Popa Chubby nog eens alle registers open met het van boogie doordrongen 'Chubby's Boogie', hell yeah!!!

 

tracks:

01. It’s Alright
02. Rescue Me
03. Preexisting Conditions
04. Sam Lay’s Pistol
05. Two Dogs
06. Dirty Old Blues
07. Shakedown
08. Wound Up Getting High
09. Cayophus Dupree
10. Me Won’t Back Down
11. Chubby’s Boogie

Bonus 'Live' Tracks:

12. Sympathy for the Devil
13. Hallelujah

musicians:

Popa Chubby: Guitars, vocals and percussion on all tracks. Drums on #09,10 Bass on 2,5,7,9,10
Sam “Freightrain” Bryant: Drums all other tracks
Andy Paladino: Bass on # 1,3,6,11
Dave Keyes: Keyboards on all tracks
Tipitina Horowitz: Trumpet, composition of horns
Andrew Garrison: Tenor Saxophone
Andrea Beccaro: Drums on #12
Francesco Beccaro: Bass on #12