© Rootsville.eu

Quique Gómez & His Vipers
Dealin' With The Blues


© Rootsville 2017

Op 27 mei kregen we op Duvel Blues het nieuwe album van Quique Gómez overhandigd en laat dit nu exact dezelfde plaats zijn waar we deze blues harper in 2015 leerden kennen. Dat zelfde jaar kregen we via achterfa een berichtje van Quique om het album te beschrijven welk hij met zijn andere project uitbracht. 'Gatos Bizcos' herbergt als formatie naast Quique ook nog Pablo Sanpa op gitaar en Héctor Rojo aan de basgitaar en ook dit duo speelt ahier met 'The Vipers' aan de zijde van de harper. Verder verwelkomen we hier ook nog Curro Serrano (guitar), Guilluame Destarac (drums) en op enkele tracks ook nog de man aan de 'black & white keys', Javier Del Castillo.


photo Quique Gómez © Rootsville

Deze Quique Gómez hoeft niet altijd aan de zijde van een of andere Amerikaan te staan om uit te blinken want met zijn eigen formatie komt hij meer dan ooit in de spotlights te staan. In 2015 hadden we op een gezellig terrasje in Puurs een gemoedelijk gesprek met deze openlijke Spaanse blues man. Quique groeide op in Madrid en speelt al sinds zijn jeugdige leedtijd op de Mississippi saxofoon en het hoeft gezegd dat hij mede door het bespelen van dit instrument al de ganse wereld heeft kunnen zien, iets wat hij zal blijven doen zolang zich de mogelijkheden zullen blijven voordoen.

Het hoofdingrediënt van dit nieuwe album is uiteraard Chicago blues maar we kunnen toch niet voorbij aan het feit dat dit ganse album gespeend is van een enorme dosis West Coast en jump blues waardoor het swingende gehalte op het album enigszins de voorhand neemt. Zo openen ze hier met de rhyhtmn & blues zanger Roy 'James' Brown en met 'Good Rockin' Tonight' van deze uit Louisiana afkomstige muzikant en songwriter zitten we uiteraard heel ver weg van Chicago blues. Met de helaas dit jaar al 25 jaar overleden Willie Diwon zijn 'Too Late' krijgen we wel eentje van de Chicago stal maar het arrangement van Quique en zijn Vipers maken er hier een duidelijk jump bluesje van.

Het kortst bij de stijl uit de 'Windy City' komen we dan met Slim Harpo zijn 'I'm Gonna Keep What I've Got' al is dit nummer dan weer door zijn ritme bijzonder populair in de ol'school van rhythmn & blues. Allee ;-) om dan toch wat Chicago feeling te brengen zit deze band met 'Gols Talled Bird' op de juiste golflengte. Met 'Sugar Ray' van 'Lee Brown' aka 'Babs Gonzalez' vissen Quique Gomez & The Vipers duidelijk in de vijver van de swingende American Jazzscène. Dat gans dit album met een zweem van West Coast is overladen heeft te maken komt misschien ook wel doordat deze 'Dealin' With The Blues' gemixt is in Californië door niemand minder dan Kid Andersen.

Met Lucille Bogan reizen we dan weer richting 'deep south' en haar 'Sloppy Drunk' is ook al meermaals gecoverd door onder meer Jimmy Rogers en zovele anderen. Een beetje uit het Detroit arsenaal gaan halen is ook altijd leuk zeker wanneer een Motown klepper als 'How Sweet It Is...To Be Loved By You' hier een aangenaam blues jasje krijgt aangemeten. Chicago ten top dan met Muddy Waters zijn 'Honey Bee' maar na een dik half uur te hebben swingen op m'n stoel bij het beluisteren van deze 'Dealin' With The Blues' zijn we toch weerom blij met 'What's The Matter With The Mill' en yep we zitten terug in Louisiana. Afsluiten doen we met 'Wonderful Time' van John Lee Williamson aka Sonny Boy en a wonderful time we had...


tracks:

01 Good Rockin’ Tonight
02 Too Late
03 I’m Gonna Keep What I’ve Got
04 Gold Tailed Bird
05 Sugar Ray
06 Sloppy Drunk
07 Times Getting Tougher Than Tough
08 How Sweet It Is (To Be Loved You)
09 It’s Too Late Brother
10 Honey Bee
11 What’s The Matter With The Mill
12 Wonderfull Time


more info:

year: 2017

artist: Quique Gómez

label: Sweet Records

musicians:

Quique Gómez: harp & vocals
Curro Serrano: guitar
Pablo Sanpa: guitar
Héctor Rojo: bass
Guillaume Destarac: drums
Javier Del Castillo: piano #7,8 & 12