© Rootsville.eu

Radio String Quartet (A)
tiltle: In Between Silence
music: Jazz
year: 2017
label: Jazzland Records (Norway)

info artist: Radio String Quartet
promotion: Pias Benelux (Sjuul Kok)

© Rootsville 2017


Deze 'In Between Silence' is voor het in Wenen gevestigde 'Radio String Quartet' reeds hun zesde album en wordt uitgegeven bij Jazzland Records in Noorwegen. Een Quartet dat zo internationaal is als maar kan met in de bezetting, twee Oostenrijkse musici, eén Taiwanese en één met de Duitse nationaliteit. Alle vier de muzikanten bespelen snaarinstrumenten waarvan twee violen, een alt-viool en een cello bijgestaan door de vier menselijke stemmen.

Voor de opnamen van deze 'In Between Silence' dat op 20 oktober 2017 wordt uitgegeven bij het Noorse 'Jazzland Records' is het nog maar de vraag in welke categorie we het album moeten onderbrengen. Het is natuurlijk jazz maar er zijn evenwel ook invloeden van pop en rock. Zelfs klassieke muziek is niet uit de lucht gegrepen. Een duidelijke fusion.

Het is zeker ook zonder meer kunst te noemen hoe de vier snaarinstrumenten een geheel vormen met de in een mist onthulde prachtige stemmen. 11 nummers waarvan zoals de titel het zegt buiten de violen, cello en alt-viool en stemmen er alleen ruimte is voor stilte. Door het gebruik van de stemmen wordt er meer ruimte gecreëerd in hun muziek. Enkel voor twee nummers deden dit 'Radio String Quartet beroep op andere muzikanten. Op 'Echoes' krijgen we een mengelmoes van elektronische interventies te horen door Henrik Schwarz. De arrangementen werden geschreven door het 'Radio String Quartet' en de Noorse jazzpianist Bugge Wesseltoft, die zijn bijdrage levert op het stuk 'Undefined Journey To The Inside'.

11 tracks die vol leven, schoonheid en energie zitten dit soms in een wereld van complete chaos...

 

tracks:

01. Silence
02. Toto
03. Lullaby For Pauli
04. Ardo
05. Echoes
06. Book Of Love
07. Beat
09. Know That You Know
10. The World According To Hugo And Jun
11. Undefined Journey To The Inside
12. Breathe
13. Yours

musicians:

Bernie Mallinger: violins, vocals
Cynthia Liao: viola, vocals
Sophie Abraham: cello, vocals
Igmar Jennen: violins, vocals

additional musicians:

Bugge Wesseltoft: piano & synth on #11
Henrik Schwarz: electronics on #05