© Rootsville.eu

Richard van Bergen & Rootbag (NL)

tiltle: Walk On In
music: blues
year: 2017
label: Naked Productions (Donor Company)
distrubution: Sonic RendezVous

info artist: Rootbag

© Rootsville 2017


Richard van Bergen, Nederlands betere guitarslinger en blues man in hart en nieren bracht in 2014 na heel wat tegenslagen het album 'Rootbag' uit. Rootbag is ook de naam van de band die hij na wat tegenvallers samen met drummer Jody van Ooijen en bassist Roelof Klijn kwam op te richten. Met dit debuutalbum voor Richard en zijn Rootbag sloegen ze de richting in van 'Down South. Een album dat een reisje betrof richting Delta en Nederland zowaar op zijn grondvesten liet daveren. 'Rootbag' werd bedolven onder niets dan positieve recensies en dus werd het tijd voor een opvolger.

Bij ons eigenste 'Naked' werd met deze 'Walk On In' dan eindelijk de opvolger een feit. Twaalf sterke originals van de hand van Richard van Bergen, of toch bijna. Het afsluitende 'I'm Willin' diepte hij op uit de schatkamer van de blues, een traditional van amper driekwart minuut maar wel een vereenzelviging van de Delta en een beeld van hoe het ganse album in beeld kwam bij Richard van Bergen en Rootbag. Het album werd opgenomen in de 'Silvester Studio' te Utrecht en naast de vaste bezetting van Rootbag werkten ook nog mee Roel en Erik Spanjers samen met Gait Klein Kromhof op harmonica.

Al meer dan 30 jaar laat Richard van Bergen zich inspireren door diverse muziekstijlen en zo zou je hem haast een onvervalste rootsrocker kunnen gaan noemen en dat kan je begrijpen als je weet dat zowel Freddie King als Ray Charles op hem een invloed hebben gehad. Zijn liefde voor de eerste grote namen in de moderne blues geschiedenis is bij hem steeds op het voorplan gebleven. Met deze 'Walk On In' kan je stellen dat de sound van 'Rootbag' enige verfijning en fine-tuning heeft ondergaan en dat dit album nu het handelsmerk kan en moet gaan worden voor Richard van Bergen & Rootbag.

Op hun vorige 'selftitled' album was er de medewerking van Mischa den Haring en ook nu met deze 'Walk On In' hoor je hier duidelijk diens hand in en dat begint al meteen bij het footstompin' Delta deuntje 'Rock Me Right'. Het ganse album staat in het teken van het zuiden, van dampende swampy blues tot een Nola oorworm met de shuffle 'That’s What You Do to Me'. Je hebt het gevoel dat dit album een beetje Lo-Fi is opgenomen maar laat je niet misleiden dit is een hoogstandje. Een 18 karaat blues album waarbij je jezelf van de harde realiteit voelt wegglijden. Met de bluesharp van Gait Klein Kromhof op 'Love My Baby' zak je dieper en dieper weg in dat bluesy gevoel.

Titeltrack 'Walk On In' is dan weer een onvervalste boogie waarbij je moet vast komen te stellen dat Richard van Bergen in de verkeerde huidskleur geboren is. Onvervalste slide 'n boogie. Nummers als 'Hey Baby' en het instrumentale 'Snap!' zouden je haast op het verkeerde been gaan zetten maar nee hoor, dit is Richard van Bergen ten voeten uit. Op het voorlaatste rockende 'Right on Time' zou je haast stellen van Kim Wilson is in 'da house', met aan de barelhouse piano Roel Spanjers.

'Walk On In' een hoogstandje van nummer 1 tot en met de traditional, and yes it ain't rock it's the blues. TOPPLAAT!

 

tracks:

01 Rock Me Right
02 Maybe Someday
03 That’s What You Do to Me
04 Can’t Keep Up
05 Love My Baby
06 Walk On In
07 Middle of the Night
08 Hey Baby
09 Snap!
10 Junk in the Trunk
11 Right On Time
12 I’m Willin’

musicians:

Richard van Bergen: guitar, vocals & percussion
Roelof Klijn: bass
Jody van Ooijen: drums

additional musicians:

Roel Spanjers: piano & Hammond
Erik Spanjers: percussion
Gait Klein Kromhof: harmonica