© Rootsville.eu

Rick Estrin & The Nightcats (US)

tiltle: Groovin' in Greaseland
music: blues
year: 2017
label: Alligator Records
distribution: Propermusic

info artist: Rick Estrin

© Rootsville 2017


Op Duvel Blues eerder dit jaar verkondigde Rick Estrin al deze nieuwe 'Groovin' In Greaseland' aan. De typische stijl van Rick Estrin die we vroeger ook al kenden van bij Little Charlie bleef gelukkig behouden en dus kunnen we nog steeds genieten van deze no-nonsens blues.

Guitarslinger Kid Andersen heeft de missing link sinds het verdwijnen van Little Charlie met verve ingevuld. De grootste verandering sinds toen is het inbrengen van Lorenzo Farrell die naast de basgitaar ook aan de keyboards wat wel enige meerwaarde brengt in de 'Nightcats'. Deze 'Rick Estrin & The Nightcats' werd gevormd in 2008 na de ontbinding van 'Little Charlie & The Nightcats'. Dat deze nieuwe band evenveel succes zou hebben was niet moeilijk in te schatten want het klankbord was toen en blijft ook nu nog Rick Estrin. 'Alligator Records' is ook nog steeds de thuisbasis van deze Nightcats. Na 'Twisted 'in 2009, 'One Wrong Turn' uit 2012 en de in 2014 uitgebrachte 'Live' registratie 'You Ask For It' werd het nu terug tijd voor een nieuw studio album.

Deze 'Groovin' in Greaseland' herbergt 13 nieuwe originals van de hand van Rick Estrin al dan niet in co-writing met de andere Nightcats. De opnamen gebeurde ten huize van Kid Andersen zijn Greaseland Studio in San Jose (Cal). Nummers als 'The Blues Ain’t Going No Where' en 'Dissed Again' en 'Tender Heart' brengen nog steeds de zo vertrouwde sound van deze 'Nightcats'. Met het surfje 'Mwah' springen ze enigszins uit de band zodat Kid Andersen zijn kunstjes op de six-strings even de vrije loop kan geven.

Rick Estrin zelf werd geboren in de flower power stad San Francisco in 1949 en begon op de 'bluesharp' te spelen sinds zijn 15de. Zijn inspiratie haalde hij bij Sonny Boy Williamson II en Little Walter. In 1973 ontmoette hij Charlie Baty en zo werd Little Charlie & The Nighcats een feit. Meer dan 30 jaar lang wisten ze de hits en prijzen aan elkaar te rijgen.

Doorheen de Chicago blues met zijn eigen signature brengen ze hier ook een mooi slowbluesje onder de titel van 'Another Lonesome Day'. Een nummer waarop de stem van de 68-jarige toch een beetje breekbaar overkomt. 'Hands Of Time' is dan weer zo een typische Estrin sound, een b happy blues feeling. Ol'School blues van Ol'School bluesmannen... 'Big Money' heeft een meer soulvolle body dank zij de blazers en de alom aanwezige keyboards van Lorenzo Farrell. Eruit gaan ze met het heerlijke ' So Long '.

 

tracks:

01. The Blues Ain’t Going No Where
02. Looking For A Woman
03. Dissed Again
04. Tender Hearted
05. Mwah!
06. I Ain’t All That
07. Another Lonesome Day
08. Hands Of Time
09. Cool Slaw
10. Big Money
11. Hot In Here
12. Living Hand To Mouth
13. So Long (for Jay P.)

musicians:

Rick Estrin: vocals & harmonica
Kid Anderson: guitar
Lorenzo Farrell: keyboards
Alex Pettersen: drums