© Rootsville.eu

RK Dawkins (US)

tiltle: Journey
music: Jazz
year: 2017
label: B.O.T. Records

info artist: RK Dawkins
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2017


RK Dawkins was vooreerst actief als mixer en technicus gedurende meer dan 20 jaar voor vele R&B en Hip-Hop artiesten in de Detroit area. Met deze 'Journey' is hij eindelijk toe aan zijn debuutalbum. Op deze 'Journey' vinden we heel wat jazz en funk invloeden uit de 70-tiger jaren in terug en denken daarbij aan namen als Herbie Hancock, Bob James en The Crusaders. Dit debuutalbum is dan ook een 'homage' van RK Dawkins aan de Jazz 'n funk era van toen.

Na jaren te hebben versleten als producer werd het tijd voor RK Dawkins om een sabbat periode in te gaan lassen en spitste hij zich toe op zijn carrière als advocaat in Atlanta. Toen hij in 2016 de draad weer kwam op te pikken begon hij dadelijk zijn ideeën uit te werken voor dit album. Opmerkelijk dat hij naast de productie ook alle instrumenten voor zijn rekening nam. Hoeft het dan ook nog gezegd dat alle composities van de hand zijn van RK Dawkins.

Doordat RK Dawkins ol'school georiënteerd is was het niet meteen eenvoudig en voor de hand liggend dat als een elektronische one-man-band zou gaan fungeren. Je kan stellen dat dit album niet enkel moet aanzien worden als achtergrond muziek maar in de eerste plaats zelfs als luistermuziek mag worden beschouwd. Een album waarbij je bij het beluisteren een hele nieuwe wereld in je hoofd laat plaats nemen.

Zonder aanwezige vocals wordt deze 'Journey' gedirigeerd door zware bas-grooves en funky vibes. Met nummers als 'The Jungle', Cruise of het afsluitende Smokin' geeft RK Dawkins je de mogelijkheid om laid-back en bijzonder relaxed komaf te maken met een slechte dag.

 

tracks:

01. The Strut
02. Discovery
03. The Wake
04. The Jungle
05. Cruise
06. Serenity
07. Arrival
08. The Search
09. The Trudge
10. Smokin'

musicians:

RK Dawkins: all instruments