© Rootsville.eu

Rocky Athas (US)

tiltle: Shakin' The Dust
music: blues
year: 2017
label: Cherryburst Records

info artist: Rocky Athas

© Rootsville 2017


Wanneer we de naam Rocky Athas horen denken we uiteraard terug aan John Mayall' zijn Bluesbreakers waar deze guitarslinger enkel jaren bij actief was. In oktober 2015 zagen we deze Rocky Athas nog aan het werk naast deze iconische Britse bluesman in 'Het Depot ' te Leuven.

Lang voor de periode met de 'Bluesbreakers' had deze Rocky Athas al een indrukwekkende carrière achter de rug en was goed thuis in de blues clubs in Texas. Op zijn 23ste werd hij als jonsgte gitarist ooit toegevoegd aan de 'Legendary Gitarists' in Buddy's Magazine en speelde hij al aan de zijde van SRV en Johnny Winter.

Rocky Athas speelde ook als leadgitarist bij de Southern Rock formatie Jim Dandy and Black Oak Arkansas. Twee van de grootsqte hits van deze band, 'Ready As Hell' en 'Wild Bunch' waren van de hand van deze blues rocker. Voor 'Ruf Records' speelde hij ook op het daar uitgebrachte tribute album voor Jimi Hendrix, 'Purple Haze'. Toen in 2016 John Mayall zijn 'Bluesbreakers' reduceerde tot een trio en zelf de gitaar voor zijn rekening ging nemen kon Rocky Athas zich terug beginnen toeleggen op zijn solo-carrière.

Opener op dit 11-tracks tellende album is 'Dictator' en daarmee hoor je duidelijk dat Rocky Athas de skills van good 'ol Texas blues nog niet is verleerd. Zeker op nummers als 'You Pushed Me Too Far ' en 'Texas Girl' is het alsof we heimwee krijgen voor de sound van een Stevie Ray Vaughan, wie in diens leven een goede vriend was van Rocky Athas.

Na het rockende 'Looking Back' krijgen we een beetje Britse blues geschiedenis met Mertis John Jr. zijn wonderlijke 'I Need Your Love So Bad'. Deze bluesballad werd reeds geschreven in 1955 maar onsterfelijk gemaakt door Peeter Green en Fleetwood Mac in 1968. Afsluiten doet deze Rocky Athas volledig in stijl met Jimi Hendrix zijn 'Villanova Junction', een instrumentaaltje uit 1969 en eentje dat de 'hairy hippies' uit die periode zich wel zullen herinneren.

tracks:

01. Dictator
02. You Pushed Me Too Far
03. Lifeline
04. I Ain't Got You
05. Time Flies
06. Texas Girl
07. No More Breath
08. Looking Back
09. Need Your Love So Bad
10. Not This Time
11. Villanova Junction