© Rootsville.eu

Ronnie Earl & The Broadcasters (US)

tiltle: The Luckiest Man
music: blues
year: 2017
label: Stony Plain Records

distribution: Continental Record Services (CRS)

promotion: Sarah French Publicity
info artist: Ronnie Earl

© Rootsville 2017


Ronnie Earl en zijn Bluescasters voorstellen is als open deuren intrappen. Ronald Horvath aka Ronnie Earl werd op 10 maart 1953 geboren in Queens NY. Tijdens zijn jeugdjaren verzamelde hij zowel blues, jazz, rock als soul albums en dat heeft hij steeds meegenomen in zijn muziek. Het was niemand minder dan Koko Taylor die hem introduceerde in de blues scène. Alvorens hij in 1979 bij 'Roomflul of Blues' belandde speelde hij ook nog bij Kim Wilson en zijn Fabulous Thunderbirds.

In 1986 begon hij aan zijn solo carrière en in 1988 richtte Ronnie Earl dan zijn eigen band op die hij vernoemde naar één van de eerste 'Fender' gitaren. In de eerste bezetting van deze 'Broadcasters' zaten onder meer Darrel Nullisch, Jerry Portnoy, Steve Gomes en Per Hanson en kwam het album 'Soul Searching' op de markt. Later werkten ook nog namen als Bruce Katz (Language of the Soul 1994) en Gregg Allman (The Coulor of Love 1997) mee op zijn albums. Een statement zonder meer was het uitbrengen 'The Dukes meets The Earl' in 2005 waar hij samen met Duke Robillard een bijzonder smaakvol album uitbracht. Door diverse medische klachten begon Ronnie Earl in 2000 zijn 'live' optredens drastisch te verminderen maar bleef nagenoeg altijd wel platen maken. Vorig jaar bracht hij nog het album 'Maxwell Street' op de markt.

OP deze nieuwe 'The Luckiest Man' spelen zelf terug enkel oudere bandleden mee en staat hij ook stil bij het plotse overlijden van bassist Jim Mouradian (17-01-2017) die bij de Broadcasters speelde sinds 2000. Op dit album vinden we dan ook het smooth jazzy 'Jim's Song' terug. Het jazzy brengen van blues nummers is ook altijd wel een van Ronnie's stookpaardjes gebleven.

Openen doen ze met het soulvolle bluesje 'Ain’t That Loving You' en krijgen we Diana Blue aan de vocals. Met 'Southside Stomp' krijgen we een van zijn eigen originals met de duidelijke signature van Ronnie Earl. Het is steeds weer heerlijk afwisselen van soulvolle blues nummers en jazzy op bluesy shuffles. 'Death Don’t Have No Mercy' is dan weer een ballad ie Ronnie Earl ging lenen bij Reverend Gary Davis waarop Diana Blue samen met Ronnie Eral het onderste uit de kan halen op dit gospel bluesje.

'Heartbreak (It’s Hurtin’ Me) ' is een shuffle die wordt gedragen door de aanstekelijke Hammond grooves Dave Limina en op het slowbluesje 'Long Lost Conversation' krijgen we een reünie van de 'Broadcasters' met de 'Bluetones' van Sugar Ray Norcia en ook Sugar Ray's stem is altijd wel goed op terug te horen samen met zijn chromatische harp. 'Sweet Miss Vee' en 'Blues for Magic Sam' zijn dan weer terug 2 originals van de hand van Ronnie Earl.

Met Fenton Robinson's 'You Don’t Know What Love Is ' nemen Ronnie Earl and The Broadcaosters' dan weer afscheid op dit best wel smaakvolle jazzy en soulvolle album. Till next year, 'cause he's a lucky man.

 

tracks:

01. Ain’t That Loving You
02. Southside Stomp
03. Death Don’t Have No Mercy
04. Jim’s Song
05. Heartbreak (It’s Hurtin’ Me)
06. Howlin’ Blues
07. Never Gonna Break My Faith
08. Long Lost Conversation
09. Sweet Miss Vee
10. Blues for Magic Sam
11. So Many Roads
12. You Don’t Know What Love Is

musicians:

Ronnie Earl, guitars
Paul Kochanski: upright & electric bass
Dave Limina: Hammond B3, piano
Diane Blue: vocals
Forrest Padgett: drums

guest musicians:

Nicholas Tabarias: guitar
Mark Earley: baritone sax
Mario Perrett: tenor sax
Peter Ward: guitar
Michael “Mudcat” Ward: double bass & Fender bass

Lost Song Conversation:

Sugar Ray Norcia: vocals
Anthony Geraci: piano
Mike Welch: guitar
Neil Gouvin: Drums
Michael "Mudcat" Ward: double bass & Fender bass
(Anthony Geraci and Mike Welch appear courtesy of Delta Groove Music.)