© Rootsville.eu

Rudy Rotta (I)

tiltle: Volo Sul Mondo
music: blues
year: 2017
label: Pepper Cake - ZYX Music

website artist: Rudy Rotta

© Rootsville 2017


Rudy Rotta werd geboren op 14 oktober 1950 in Villadossola (Italië) maar groeide op in het Zwitserse Luzern. Hij begon zijn carrière reeds op 14-jarige leeftijd en verhuisde later ook terug richting thuisland en meer bepaald naar Verona. Tijdens zijn Carrière speelde hij aan de zijde van namen als John Mayall, Peter Green en Robben Ford. Rudy Rotta overleed wegens ziekte op 3 juli 2017. Zijn nieuwste album 'Volo Sul Mondo' wordt postuum uitgegeven op 14 juli 2017.

We herinneren ons Rudy Rotta als een zeer aimabele man die ook in België te zien was. In 1999 stond hij reeds op het podium van ons land oudste blues club de 'Banana Peel' en in 2008 konden we nog van hem genieten op 'Duvel Blues', in de 'Blauwe Wolk' en de 'Spirit of 66'. niet zelden werd zijn optreden gevolgd door een staande ovatie want zijn blues kwam recht uit het hart en wed gebracht met bijzonder veel emotie. The right way to play the blues...

Zijn definitieve album bevat 10 nummers en wordt zowaar bijna volledig gebracht in zijn moedertaal. Nummers waarop de blues soms in contact wordt gebracht door funk zoals op 'Talk Shows', wel een Engelstalige titel maar volledig gezongen in het italiaans met een hoog Adriano Celentano gehalte. Ook de backing vocals zijn typisch Itliaans getint maar de gitaar rifs zijn pure Ruddy Rotta blues.

Het brengen in zijn moedertaal is soms even wennen maar doordat 'de' blues toch al universele taal mag worden aanzien ga je al vlug door de taalbarrière. Openen doet hij hier in eigen stijl met een bijzonder mooie en intense ballad. Door het inbrengen van blazers en keyboards krijgen vele nummers een bijzonder hoog soul gehalte. Eén van de bluesinstrumenten bij uitsek, de bluesharp, krijgen we te horen op het nummer 'So Di Blues', helaas rijkt mijn kennis van de taal van 'La Mama' niet ver maar gelukkig verstaan we nog net, the blues is allright. Omdat hij toch ook een deel van zijn leven in Zwitserland doorbracht krijgen we als bonus track nog het in het Duits gezongen 'Marmor, Stein Und Eisen Bricht', een schlager uit 1965 van Drafi Deutscher en zo komt er zelfs nog wat jeugdsentiment bij kijken.

Een pracht van een album en we wensen Rudy Rotta een heuse jam toe daarboven met al die grote namen...hey RR, say hello to BB.photo Rudy Rotta © Rootsville

 

tracks:

01. Salva Noi
02. Volo Sul Mondo
03. Lady
04. Giorno In Piu
05. So Di Blues
06. Vu Cumpra
07. Talk Shows
08. Vuoto Invisibile
09. Uomini

bonus track:

10. Marmor, Stein Und Eisen Bricht