© Rootsville.eu

Ruthie Foster
Joy Comes back


© Rootsville 2017

Bij 'Blue Corn Music' moet het wel feest zijn geweest toen Ruthie Foster weer met genoeg materiaal op de proppen wist te komen om een nieuw album te gaan uitbrengen. Haar vorige 'Promise Of A Brand New Day' dateert immers al van 2014, en dit is vrij lang voor een artieste die zo graag gehoord wordt. Deze 'Blue Corn Music' is voor Ruthie Foster haar muzikaal onderkomen sinds 2002.

Ruthie Foster voorstellen is in feite niet nodig en toch zullen er hier in België niet al teveel fans haar in levende lijve hebben kunnen zien. Ruthie is afkomstig uit Gause (Texas) waar ze afkomstig is uit een familie van gospel-singers. Onze 'live' kennismaking met Ruthie Foster gebeurde op 'Cognac Blues Passions' in 2008 en wat werden we toen al onmiddellijk van onze sokken geblazen. Op de binnenplaats van het huis 'Hennesy' kon je tijdens haar concerten destijds een speld horen vallen. In 2006 bracht ze haar album 'The Phenomenal' uit en die titel blijf ik sindsdien haar dan ook toeschrijven.

Hier in België is deze Ruthie Foster niet al te vaak te zien en dus moesten we de organisatie van 'Duvel Blues' vorig jaar dankbaar voor zijn om deze 'Phenomenal' naar ons land te halen voor wacht achteraf bleek een betoverend mooi concert te zijn. Om inspiratie op te doen voor deze 'Joy Comes back' ging Ruthie Foster terug op zoek naar dat kleine kerkje in Caldwell TX. waar het voor haar allemaal begon. De plaats van opname was in de 'Daniel Barrett Studio' in Austin waar ze zich volledig in haar comfortzone kon toeleggen op de 'making-off'.

Openen doet Ruthie Foster volledig met het haar gekende 'gospel feeling', een nummer dat van origine een country song is van Chris Stapleton. Mag het ook soms al eens rocken zal ze gedacht hebben met de 'Working Woman' van de hand van Grace Pettis, een nummer waarbij er een rockin' statement wordt gegeven aan het gegeven van de werkende vrouw. Met de titeltrack 'Joy Comes Back' zit Ruthie Foster dan weer volledig in haar 'comfort zone', een nummer waarop de slide verzorgt werd door niemand minder dan Derek Trucks.

Ruthie Foster zal ook altijd geassocieerd blijven met akoestische tak van 'de' blues en dan past Mississippi John Hurt zijn country bluesje 'Richland Woman' volledig in het plaatje. Is stil contrast met deze laidback song is dan weer 'War Pigs' van het instituut Black Sabbath. Mooi is ook de afsluitende ballade 'Forgiven' en daarmee vergeven we deze fenomenale Ruthie Foster dat we bijna 3 jaar hebben moeten wachten om dit vervolg op 'Promise Of A Brand New Day'...


 

tracks:

01. What Are You Listening To
02. Working Woman
03. Joy Comes Back
04. Open Sky
05. Good Sailor
06. War Pigs
07. Loving You Is Sweeter Than Ever
08. Richland Woman Blues
09. Abraham
10. Forgiven

more info:

year: 2017

artist: Ruthie Foster

label: Blue Corn Music

musicians:

Ruthie Foster: lead vocals, acoustic guitar
Daniel Barrett: guitar, bass, percussion, keys
Joe Vitale: drums (1, 4, 10)
Larry Fulcher: bass (1, 6)
Frank LoCrasto: keys (1, 4, 5, 7, 10)
Dennis Bee: drums (2, 5, 6, 7, 9)
Grace Pettis: acoustic guitar (2, 5) backing vocals (5)
Sheree Smith: backing vocals (2, 7)
Mark Epstein: upright bass ( 3, 8)
Willie Weeks: bass (4)
Derek Trucks: slide guitar (3)
Eric Holden: bass (10)
Simon Wallace: harmonica (6)
Nicholas Ryland: keys (9), backing vocals (7)
Samantha Banks: spoons (8)
Kim Deschamps: pedal steel (10)
Brian Standefer: cello (10)
Warren Hood: fiddle, mandolin (8).