© Rootsville.eu

Sammy Kershaw & Friends (US)

tiltle: Swamp Poppin'
music: Louisiana Blues - Country Blues
year: 2017

label: Big Hit Records

info artist: Sammy Kershaw

© Rootsville 2017


Sammy Kershaw werd op 24 februari 1958 geboren in Kaplan Louisiana. Als neef van Dough Kershaw stond het dus ook in de sterren geschreven dat hij die muzikale paden zou gaan belanden. Zijn vader kwam te overlijden toen Sammy pas 11 was en net van zijn vader een gitaar kreeg. Maar veel spelen was er toen niet dadelijk bij omdat hij zich verplicht zag om talrijke kleine jobs te aanvaarden om tijdens de avonden toch in de plaatselijke clubs aan te kunnen aantreden. Nog maar 12 en Sammy Kershaw speelde al in talrijke 'roadhouses'. Op zijn 14de leerde hij zijn idool George Jones kennen en speelde in voorprogramma's van Jones en Merle Haggard. Te jongvolwassen worden is nooit een goede zaak en al vlug zocht hij zijn heil in drugs en alcohol. In 1988 nam hij afscheid van die slechte gewoonten en ook van de muziek en begon aan een vaste job.

Dankzij 'Mercury Records' werd in 1991 zijn debuutalbum 'Don't Go Near The Water' uitgegeven en herbegon zijn carrière als country-zanger. Zijn successen die tijd bestonden uit 'country ballads' en Honky Tonk music. Er volgden in de 90-tiger jaren now wat albums en hits. Begin jaren 2000 bracht hij enkel albums uit en het laatse in 2007 bij 'Honky Tonk Boots' leverde hem geen enkele hit meer op en ook het label stopte ermee. Na deze 'flops' voelde Kershaw zijn roeping in de politiek en bracht het in 2010 tot 2de in rij voor vice-gouverneur van Louisiana. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en hernam hij zijn muzikale carrière. In 2014 bracht hij een tribute album uit aan George Jones. In 2015 bracht hij 'I Won't Back Down' uit en vorig jaar bracht Sammy Kershaw zijn door zichzelf geproduced album 'The Blues Got Me' uit. Sammy Kershaw was ook getrouwd met country-zangeres Lorrie Morgan en speelde in enkele films.

Voor dit nieuwe album verzamelde Sammy Kershaw enkel vrienden rond zich voor het maken van deze 'Sammy Kershaw & Friends' met als titel 'Swamp Poppin''. Zijn 'Louisiana Blues is uiteraard zeer gerelateerd met de Tex Mex van onder meer Doug Sahm en zijn Texas Tornado's. Geen nieuw werk maar een bloemlezing van uitzonderlijk hits en een voorbij gevlogen era van aanstekelijke muziek.

'Blue Monday' en 'Let The Four Winds Blow' van Fats Domino, 'I Got Loaded' van Peppermint Harris uit 1951 maar later een enorme hit ook voor Los Lobos. De tearjerker 'Mathilda' die we kennen van The Fabulous Thunderbirds en je hoort al welke richting dit album uitgaat. Allemaal pareltje van vervlogen tijden die nu op deze 'Swamp Poppin' een nieuw leven krijgen voor zover die moet, want het zijn stuk voor stuk nummers die door de jaren heen in onze hersenen gebrand blijven.

Sammy ging ook grasduinen in het soul archief met Eddie Floyd zijn 'Knock on Wood' alvorens af te sluiten met weerom een tearjerker van formaat met 'Got You On My Mind' uit begin jaren 50-tig. And do we feelingkinda sad and low now? Bijlange niet want het steeds weer heerlijk om zulke klassiekers terug te horen.

 

tracks:

01. Alligator Bayou
02. Blue Monday
03. Jukebox Songs
04. All These Things
05. I Got Loaded
06. Lord I Need Somebody Bad
07. I'm A Fool To Care
08. Let The Four Winds Blow
09. Mathilda
10. Knock On Wood
11. Twinkle, Twinkle Lucky Star
12. Got You On My Mind

musicians:

Sammy Kershaw
Eddy Raven
Don Rich
Tommy McClain
Warren Storm
T.K. Hulin
Willie 'Tee' Trahan
J.B. Perry
Charles Mann
G.G. Shin