© Rootsville.eu

Savoy Brown (UK)

tiltle: Witchy Feelin'
music: blues
year: 2017
label: Ruf Records

info artist: Savoy Brown
promotion: Ruf Records

© Rootsville 2017


Met deze 'Witchy Feelin'' voegt de Britse bluesrock formatie een zoveelste album toe aan hun toch al wel lange lijst. Een lange lijst ook met leden die ooit bij deze band hebben gespeeld en dan noemen we onder meer Stan Webb, Steve Lynch en Bob Hall. 'Savoy Brown' is in feite gitarist Kim Simmons die deze groep al sinds 1965 wist op te richten en dit samen met harper John O'Leary.

Bij 'Ruf Records' is nu het nieuwe album 'Witchy Feelin'' uitgebracht en opmerkelijk na al die jaren zijn alle 11 tracks op dit album nog steeds geschreven door Kim Simmons zelf. Nog meer verrassender is dat na het beluisteren op deze 'Savoy Brown' hoegenaamd geen verval is te merken. Hun debuutalbum 'Shake Down' werd reeds uitgebracht in 1967 en dat kan al beginnen tellen. Je zou ze bijna de 'Stones' van de blues gaan noemen. Wanneer je luistert naar deze Kim Simmons kan je haast raden waar een Mark Knofler destijds de mosterd zou hebben gehaald. Het nieuwe album werd opgenomen in de 'Snowplace Studios' in Dover.

De ritme sectie die bestaat uit bassist Pat DeSalvo en drummer Garnet Grimm maken sinds 2009 dienst uit van deze 'Savoy Brown' en als je zo de lijst van de vorige bandleden bekijkt kan je stellen dat dit al veteranen zijn. De strakke ritme sectie en het feilloos gitaarspel vertonen vandaag nog steeds geen slijtage en dit is meer dan opmerkelijk te noemen.

Gestart als bluesrockers is het allemaal misschien wat gezapiger geworden en dat kan je niemand kwalijk nemen. Deze 'Witchy Feelin'' is eerder een bluesplaat geworden die iedereen wel in zijn verzameling zou moeten hebben. Van donkere swampblues met 'Standing in a Doorway' tot het toch nog rockende 'Memphis Blues' het zijn alle 11 sterke nummers geworden.

Dat de titel van de plaat ook wat heeft te maken met de duistere kant van de blues kan je meteen opmaken na het beluisteren van openingsnummer 'Why Did You Hoodoo Me'. Wij zijn in alle geval al betoverd door de toch nog frisse blues van deze 'Savoy Brown'. Blues met al meer dan 52 jaar op de teller. Met 'Livin' On The Bayou' kan je jezelf laten meedeinen door het heerlijke maar rustige ritme. Nummers als 'Guitar Slinger' en 'Vintage Man' brengen terug de Kim Simmons van weleer op het voorplan. Zeker met het psychedelische 'Thunder, Lightning & Rain' bevinden we ons terug in de hoogdagen van deze rockers waarna we na het instrumentale 'Close To Midnight' besluiten dat het liedje van Kim Simmons en zijn 'Savoy Brown' nog lang niet is uitgezongen...Heerlijk toch? TOP!

 

tracks CD:

01. Why Did You Hoodoo Me
02. Livin´On The Bayou
03. I Can´t Stop The Blues
04. Witchy Feelin´
05. Guitar Slinger
06. Vintage Man
07. Standing In A Doorway
08. Memphis Blues
09. Can´t Find Paradise
10. Thunder, Lightning & Rain
11. Close To Midnight

musicians:

Kim Simmons: guitar & vocals
Pat DeSalvo: bass
Garnet Grimm: drums