© Rootsville.eu

Scott Ellison (US)

tiltle: Good Morning Midnight
music: blues
year: 2017
label: Red Parlor Records

website artist: Scott Ellison Band
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2017


Scott Ellison in een blues gitarist die opgroeide ten midden van de Tulsa sound. Met al meer dan 30 jaar optredens op zijn palmares mag je gerust stellen dat hij bij de veteranen begint te behoren. In Tulsa Oklahoma zijn niet meteen grote namen te bespeuren in de blues buiten Leon Russell die er vroeger zijn 'Shelter Records' wist neer te planten.

Tijdens de jeugd van deze Scott Ellison onderging hij de invloeden van de Britse blues invasie en leerde zo, net als zoveel Amerikanen, de 'zwarte' en euthentieke blues te ontdekken. Dat inspireerde Scott, eveneens als zovele duizenden landgenoten, om een gitaar ter hand te nemen en te leren spelen. In 1977 ging hij toeren als gitarist met Jessica James en vanaf 1981 mocht hij de rol van ritmegitarist vervullen in de band van Clarence “Gatemouth” Brown. In 1990 richtte hij zijn eigen band op en opende voor zowat elke belangrijke blues- en rockband die zijn opwachting maakte in het Tulsa Performing Arts Center.

Op zijn nieuwe album 'Good Morning Midnight' werkt hij weerom samen met producer en Tulsa icoon Walt Richmond die we kennen van zijn werk met Eric Clapton, Bonnie Riatt en uiteraard van de godfather van de Tulsa sound, J.J. Cale.

Mijn laatste herinnering aan deze Scott Ellison is met het album 'Elevator Man' uit 2015. Hier in Europa is het nogal stil rond de naam van Scott Ellison en dat is nogal wat spijtig want zijn 'blues' heeft zodanig veel invloeden in zich dat het voor zowat iedereen best aangenaam om luisteren is. Ook deze nieuwe 'Good Morning Midnight' gaat van doordeweekse blues over swing naar tropical blues met een vleugje reggea in het nummer 'Hope and Faith' waarop hij de herinnering aan een Bob Marley weer levendig weet te brengen.

Mede door de Hammond tonen en de vocale inbreng van Chris Campbell en Mary Levy krijgen we bij opener 'Sanctified' enig gospel en soul gevoel over ons heen. Met het slowbluesje 'Gone For Good' graaft hij wel diep in het arsenaal van de blues. 'Last Breath' is het enige nummer op dit uitstekende album waarop Scott Ellison zijn naam niet vermeld mag staan in de credits, een nummer dat werd geschreven door Steve Pryor en Scott Hutchison.

'Another Day in Paradise' en 'Tangled' zijn dan weer van het stevigere rockende blues waardoor dit album meer dan diversiteit genoeg weet aan te bieden. Helemaal anders wordt het met het instrumentale 'Wheelhouse', een nummer met een jazzy en big band aspect en de enige track op deze 'Good Morning Midnight' waarop geen blazers te horen zijn.

Met deze 'Good Morning Midnight' bewijst Scott Ellison nogmaals hoeveel talent er in deze multi -instrumentalist thuishoort. Een album met 13 tracks waarbij je nooit of te nimmer aan verveling toe komt. TOP!

 

tracks:

01. Sanctified
02. No Man's Land
03. Gone For Good
04. Last Breath
05. Hope and Faith
06. Another Day in Paradise
07. You Made A Mess (Outta Me)
08. Good Morning Midnight
09. Tangled
10. Wheelhouse
11. Big City
12. Mysterious
13. When You Loves Me Like This

musicians:

Chris Campell: lead vocal #1
Marcy Levy: background vocals #1
Scott Ellison: lead vocals, background vocals, lead and rhythm guitar, electric slide guitar, bass #2,3,11
Charles Tuberville: guitar, #5,6,8,10,12; bass #6,12 drums on #6,7
Brad Absher: baritone guitar #4
Jon Parris: bass #5,7,10
Gary Gilmore: bass #1,8
Matt Kohl: bass #4,9
Ron Martin: bass #13
Jon Glazer: Hammond B-3 & piano #7
Brian Lee: Hammond B3 & piano #8
Danny Timms: Hammond B3 & piano #5,10
Hank Charles: Hammond B3 & piano #4,9,13
Chuck Blackwell: drums #1
David Teegarden: drums #5,8,10
Robbie Armstrong: #4,5,7,9,10
Ron McRorey: drums & percussion #4
Tim Smith: drums #13
Mike Bennett: trumpet #10
Steve Ham: trombone #10
Jimmy Jr. Markman: harmonica #8,13