© Rootsville.eu

Scottie Miller Band
Stay Above Water


© Rootsville 2017

Scottie Miller is een blues pianospeler en singer-songwriter die geboren werd in Minneapolis, de grootste stad van Minnesota. De stad ook waar 'The Jayhawks' en 'The Replacements' vandaan kwamen en om nog verder de geschiedenis in te gaan ook de 'Andrew Sisters' kwamen van daar. Dus een stad waar muziek in de lucht hangt en misschien is dit de reden waarom deze Scottie Miller zich aangetrokken voelde door de 'music bussines'.

Reeds op 6 jarige leeftijd zat deze Scottie Miller op de piano en alle logica in acht nemend studderde hij aan het befaamde Berklee College of Music waar hij in 86 kwam af te studeren. Een jaartje later toerde deze Scottie Miller al volop en met zijn band is deze 'Stay Above Water' reeds hun 9de album. Dat in onze contreien Scottie Miller nog minder bekend is mag geen mag je er niet van weerhouden om deze singer-songwriter in je armen te sluiten. Trouwens hij speelde met Bo Diddley en samen met zijn 'black & white keys' ondersteund hij sinds 2008 ook Ruthie Foster. Samen met Ruthie schrijf hij het nummer 'I Was Called' welk is te horen op het nieuwe album van 'The Blind Boys of Alabama'.

Als een rockin' blues artiest weet hij de NOLA sound met een vleugje gospel tot een geheel te vormen. Op deze 'Stay Above Water' vinden we 12 nieuwe originals terug van deze Scottie Miller. In eerste instantie zou je niet zeggen dat het hier gaat om blues pianist want op het album zorgt hij dat ieder instrument zijn plaatsje krijgt, zo ook een blazer sectie.

De roots van blues, rock, R'nB, soul en jazz komen op dit album tot een geheel en zijn affiniteit met de sound uit New Orleans is iets wat deze Scottie Miller moeilijk kan wegsteken. op nummers als 'Keep This Good Things' en zeer zeker op 'It Better Groove doet zijn stemtimbre me zelfs terug denken aan een jonge John Rebennack Jr. aka Dr. John. Openen doet deze Scottie Miller Band wel bijzonder stevig op het rockende 'Burned All My Bridges' waarmee hij ons terug neemt naar Little Feat. De samenwerking met Ruthie Foster werpt zonder meer vruchten af op 'Keep This Good Thing Going' waar deze Grammy gelauwerde artieste haar stem leent voor dit nummer.

Op de titeltrack krijgen we enige Delta invloeden door toevoeging van een resonator. Met enig country gevoel neemt deze SMB een beetje gas terug op de ballad 'Guardian Angel', een nummer waarop de akoestische gitaar zijn intrede doet. Funk en NOLA komen samen in het zeer dansbare 'It's What You Do' waarna op 'Rippin' & Runnin'' samen met de blazers soul de rode draad weet te vormen. Aflsuitend nummer is het timide en zeer ingetogen 'Goodbye'.

After listening to this 'Stay Above Water' we don't to say goodbye but say hello to Scottie Miller and his band...

 

tracks:

01. Burned All My Bridges
02. Keep This Good Thing Going (Feat. Ruthie Foster)
03. Stay Above Water
04. Falter
05. Same Page
06. It Better Groove
07. Guardian Angel
08. Circles
09. It’s What You Do
10. Rippin’ & Runnin’
11. Come Along
12. Goodbye


more info:

year: 2017

artist: Scottie Miller Band

label: independent

promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

musicians:

Scottie Miller: lead vocals, piano, organ & mandolin
Mark O'Day: drums & percussion
Patrick Allen: guitar & backing vocals
Dik Shopteau: bass & backing vocals

special guest:

Ruhtie Foster: vocals on #2 (in courtesy of Blue Corn Music)

Larry McCabe: trombone (horns arrangements)
David Eiland: tenor sax
Scott Snyder: trumpet
John Croarkin: baritone sax