© Rootsville.eu

Sheewawah (NL)

tiltle: Alles In Kleur
music: Nederlandstalige Blues - Rootsrock
year: 2017
label: Independent

info artist:
Sheewawah
distribution: Sonic Rendezvous

© Rootsville 2017


Met de naam of kreet 'Sheewawah' dwalen m'n gedachten uiteraard al vlug af naar die kleine viervoeter, een 'chihuahua' of beter nog naar de monster hit van de Zwitserse DJ Bobo uit 2002, en dan hebben we het nog niet over een Mexicaanse staat. Wie zou nu in eerste instantie gaan denken dat het hier een nieuw Nederlands rootsrock trio betreft. Een powertrio dat werd uitgebouwd rond gitarist en songwriter Jeroen Kant. De verdere bezetting van deze 'Sheewawah' bestaat uit een ritme sectie met bassis Judith Renkema en drummer Gino Bombrini.

Jeroen Kant is een eigenzinnige gitarist en liedjesschrijver die altijd zijn eigen ding zal komen te doen. Zonder poespas zal hij zich ook laten leiden door wat zijn 'muzikale' hart hem influistert. Opmerkelijk is wel dat deze Jeroen Kant vastklampt aan de Nederlandse taal wat veelal resulteert in prachtige lyrische nummers. Het zal wel op een blauwe maandag zijn geweest dat Jeroen's hart hem terug de richting van zijn oude liefde 'de' blues deed inslaan. Met zijn elektrische six-string ter hand volgden er heel wat uren waarin hij precies zo wou klinken als zijn 'gitaarhelden'. Omdat dit een spontane ingeving betrof was er ook niet meteen de druk om te moeten schrijven...en toch ontstonden zomaar een resum nieuwe nummers.

Voor de opnamen van deze 'Alles In Kleur' trokken ze naar 'Studio Joneski' van Sam Jones. Als doordrenkte rootsrocker met een hoog blues gehalte werd er ook uitgekeken naar een producer die in dit profiel past. Antwoord, de bijna onvermijdelijke Mischa den Haring.

Openen doen ze de debatten met een howlin' instrumentale nummer. 'Sheewawah' brengt ons terug naar de 'psychedelic era' en op deze rockende binnenkomer vinden we naast de geluiden uit de 'home of the animals' ook wel een beetje onvervalste surf in terug. Enigszins anders en in eerste instantie even wennen is het wanneer we op de soms 'catchy' melodieën moeten focussen op Nederlandstalige teksten. Zo komt het ook dat 'Vroeger Of Later' een poppy attitude geeft.

Met het daaropvolgende 'Geef Me Water' komen we dan weer terug in de flow terecht hoe deze 'Sheewawah' in feite zou moeten klinken. Rauw en met een zeker rockgevoel luisteren we daarna 'Alles Is Op' maar komen tot de vaststelling dat alle behalve op is. Heerlijk klinken doet dan 'Geen Stap Meer', een nummer waarbij we op muzikaal gebied afdwalen naar de genieuze invallen van een Tom Waits maar waar we uiteraard ook de hand van Mischa in is terugvinden.

Lichtjes funky overvalt ons dan de 'Bluespolitie' en ja Jeroen je hebt gelijk, de blues is van iedereen. Onvervalste pompende rauwe rock 'n roll toestanden zijn het ingrediënt bij 'Nooit Meer Werken Voor Een Baas' waar de drum-grooves enige gelijkheid vertonen van die van Martin de Ruiter. Rootsrock @ his best. 'Weemoed Blues' is er dan eentje zoals weemoedige blues zou moeten klinken met hierop een bloemlezing van onze 'Belgische' bieren aangestuurd door indringende bas en een scherp gitaarrifje.

Soms klinkt de gitaar alsof het Lo-Fi is opgenomen waardoor de nummers op deze 'Alles In Kleur' een alles betekende eigenheid op je nalaten. Afsluiten doen Jeroen en zijn 'Sheewawah' dan weer in R.L Burnside stijl om het een beetje bij de blues te houden. Straffe maar eerlijke kost!

 

tracks:

01 Sheewawah
02 Vroeger of Later
03 Geef Me Water
04 Alles Is Op
05 Geen Stap Meer
06 Bluespolitie
07 Nooit Meer Werken voor een Baas
08 Niks Moeilijks Aan
09 Weemoed Blues
10 Vrij Als een Vogel
11 34 Jaar

musicians:

Jeroen Kant: electric guitar & vocals
Judith Renkema: bass
Gino Bombrini: drums

production: Micha den Haring