© Rootsville.eu

Some Christmas Elfs (various artists)

tiltle: Won't Be Home For Christmas
music: singer-songwriter
year: 2017
label: Hemifrån - Paraply Records

video Citizen K: I Won't Be Home This Christmas

info artist: various artists
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

© Rootsville 2017


Kertstmis is en blijft één van de bijzonderste periodes van het jaar. In families met zeer christelijke roots wordt deze geboorte van de Heer ieder jaar steeds weer een feest van vergiffenis en familiale reunies. Commercieel is dit ook een niet te versmaden topperiode waardoor er soms duizelingwekkende bedragen worden uitgegeven aan al dan niet nuttige geschenken. Doel is om je familie en/of je geliefden gunstig te stemmen in een sfeer van liefde en een nostalgisch gevoel.

Eén van de aspecten die uiteraard nodig zijn om dit als een heus feest te kunnen gewaarworden is de belevenis van een winters landschap en juist daar hebben ze in het hoge noorden een streepje voor. Peter Holmstedt van Hemifrån samen met Paraply Records hebben zich best al wat voorbereid op deze periode van het jaar. Onder de gemeenschappelijke noemer van 'Some Christmas Elfs' hebben ze een album uitgebracht dat voor liefhebbers van singer-songwriters wel eens het ultieme 'Christmas Album' kan worden. Als titeltrack van dit album werd er gekozen voor het nummer 'I Won't Be Home This Christmas' van de Zweedse singer-songwriter Klas Qvist aka 'Citizen K'.

Eén van de absolute vereisten voor het maken van een mooi kerstalbum is dat alle nummers de nostalgische en innige sfeer oproepen die dit feest van het jaar weergeven. Aan deze noden zijn 18 singer-songwriters dan met alle glans en glorie in geslaagd. Persoonlijk ben ik in die periode niet om aan te spreken en blijf ik liever op de achtergrond maar bij het beluisteren van deze selectie van 'Some Christmas Elfs' zijn ze er ginds in Zweden in geslaagd om ook bij mij de gevoelige snaar te raken.

'18' stuk voor stuk nummers waarbij je verplicht bent om aan je 'speakers' gekluisterd te blijven. Al vanaf opener 'Five Days Of Christmas' brengt Elliot Murphy je onmiddellijk in de juiste stemming met zijn diep rakende emotionele stem. Annie Gallup met 'Christmas on The Train' en Kenny White met 'Christmas Day', het zijn stuk voor stuk singer-songwriter die met hun nummers je dieper doen gaan nadenken op wat het voorbije jaar allemaal gebeurde.

Het zeer intiem gebrachte 'Where Are You Going Tonight' van Folk muzikant Paul Kamm die hier samen met Eleanore McDonald een uiterst pakken duet brengt, of wat gedacht van het engelen gezang van My Darling Clementine op 'Miracle Mable'. Dit ' 'I Won't Be Home This Christmas' is een album waarbij niemand op deze aardbol ongevoelig kan bij blijven. Zelfs de 'Refugees' leveren hier al rockend hun bijdrage met 'This Christmas'.

Ben je niet in de mogelijkheid om veel geld te spenderen in deze periode dan is dit album een uitgelezen mogenlijkheid om je dierbare geliefde en/of vrienden een pracht van een kerstkado te geven, eentje dat het ganse jaar zal bijblijven...of doe het jezelf kado, je zal er van genieten. Met Jack Tempchin zijn 'Christmas All Year Round' en de afsluitende titeltrack zit mijn gemoed al ruim voor Kerstmis al meer dan vol. Merry Christmas everybody.

video: Citizen K - I Won't Be Home This Christmas

 

tracks:

01 Five Days Of Christmas (Elliot Murphy)
02 Christmas on The Train (Annie Gallup)
03 Christmas Day (Kenny White)
04 I Guess It's Gonna Be That Way (Jude Johnstone)
05 Sweet Christmas Dreams (Keith Miles)
06 Now That Winter's Come (Janni Littlepage)
07 Pavlova (Too) (Kaurna Cronin)
08 Where Are You Going Tonight (Paul Kamm)
09 Wee Lanterns Of Snow (Rambling Nicholas Heron)
10 Miracle Mable (My Darling Clementine)
11 The Spirit Of Christmas (Bob Cheevers)
12 Winter's Come To Life (Mudfish)
13 Christmas Ain't Christmas (Fayssoux)
14 Winter's Light (Barry Ollman)
15 This December Night (Mikael Persson)
16 This Christmas (The Refugees)
17 Christmas All Year Round (Jack Tempchin)
18 I Won't Be Home This Christmas (Citizen K)