© Rootsville.eu

Southern Avenue
Southern Avenue


© Rootsville 2017

Het begon allemaal op de Internationale Blues Challenge te Memphis. De in Israel wonende blues- en funk gitarist Ori Naftaly besloot immers dat jaar zijn kans te gaan wagen in de States en had daarvoor de IBC uitgekozen. Het beviel hem daar zo dat hij besloot om definitief te verhuizen naar de 'US' waar hij constant begon te touren. Beperkt in zijn eigen band wou hij meer en zo ontmoette Ori Naftaly de in cover bands optredende Tierinni Jackson. Het klikte onmiddellijk bij beiden en toen ook nog bleek dat haar zusje Tikyra nog drumde ook werden er al dadelijk banden gesmeed. Ze begonnen samen nummers te schrijven en hun werk bij hun respectievelijke bands werd gestopt en zo was Southern Avenue geboren.

Vorig jaar konden we met deze energieke en aantrekkelijke formatie al kennis maken op Gevarenwinkel maar helaas was er nog geen album te koop. Ze waren er wel aan het werken en dit zou iets worden voor 2017. We zijn zover en de debuutplaat kan nu worden aangeschaft via de diverse kanalen.

De vraag is...Is het blues of is het soul? Voor mij is het blues maar dan met een soulfeelin'. Het is ook niet zo moeilijk te vatten want de zusje Jackson komen van Memphis en daar vinden we toch 'Beale Street' terug. De locatie van waaruit deze 'Southern Avenue' alles komen te regelen ligt in 'East Memphis' en dat is dan weer de buurt die 'Soulsville' wordt genoemd en tevens de thuisbasis is van 'Stax', en dat label kennen we allemaal wel of ook de thuishaven van Eastern Soul genoemd.

Openen doen ze met het van gospel gespeende 'Don't Give Up' en daarbij komen de kwaliteiten van zangeres Tierinni Jackson dadelijk in de spotlights te staan. Deze 'Southern Avenue' brengt ons de perfecte mix van blues en soul. Die warme soul vinden we terug in het daar opvolgende 'What Did I Do'. Een nummer waar de rifjes à la Steve Cropper in mooie harmonie zijn met het werk van Daniel McKee aan de 'black & white keys'.

Het moet gezegd dat het 'Stax' label de laatste tijd goed bij de pinken is, getuige daarvan is ook 'Nathaniel Rateliff & The Night Sweats' al gaat het oeuvre van deze 'Southern Avenue' een beetje meer naar blues. Dat zulke nog jeugdige spring-in't-veld het soms ook een beetje commerciëler weten aan te pakken is hun natuurlijk vergeven met het nummer 'It's Gonna Be Alright'. 'Slipped, Tripped And Fell In Love ' is dan weer een song die van alle markten thuis is maar mede door de blazers meer soul is dan blues, dit nummer is een cover die geschreven werd door George Jackson en ook op de plaat werd gezet door Ann Peebles.

Daar Memphis in Tennessee is gevestigd kunnen en mogen we ook aan een beetje country verwachten en met het countrybluesje '80 Miles From Memphis' zitten ze daar goed mee en laat Ori Naftaly duidelijk weet hoe 'twang' in de nummers te steken. Afsluiten doen ze dan weer met een knipoog richting Delta met 'Peace Will Come' en door het beluisteren van hun debuutalbum verlangen we terug om deze 'Southern Avenue' te kunnen aanschouwen, maar dat zal wel teveel gevraagd zijn zeker?

If this is Memphis New Style, we like it!


tracks:

01. Don't Give Up
02. What Did I Do
03. It's Gonna Be Alright
04. Slipped, Tripped And Fell In Love
05. Love Me Right
06. 80 Miles From Memphis
07. Wildflower
08. No Time To Lose
09. Rumble
10. Peace Will Come


more info:

year: 2017

artist: Southern Avenue

label: Stax-Concord Label Group

musicians:

Tierinni Jackson: vocals
Tikyra Jackson: drums
Ori Naftaly: guitar
Jeremy Powell: bass
Daniel McKee: keyboards

special guests:

Ava Jackson, Bradley Jackson, Laurie Jackson: backing vocals #10
Luther Dickinson: slide guitar #1 & 6
Marc Franklin: trumpet #4,5,8 & 9
Art Edmaiston: sax #4,5,8 & 9
Kevin Houston: sax #2
Suavo Jones: trombone #2