© Rootsville.eu

Sugar Ray & The Bluetones
Seeing is Believing


© Rootsville 2017

Met deze ‘Seeing is believing’ van Sugar Ray & The Bluetones hun hebben we hier hun laatste album dat werd uitgebracht in oktober van vorig jaar. Al meer dan 35 jaar hebben we deze Sugar Ray Norcia al aan het werk kunnen zien en daarmee behoort hij toch wel tot de nog levende veteranen in de blues. Op het album vinden we 11 original tracks op terug en slechts één cover.

Ook bij zijn begeleidende ‘The Bluetones’ bevinden ze zich oudgedienden in de blues zoals niet in het minst  Michael ‘Mudcat’ Ward aan de bas en Anthony Geraci op de black & white keys. Zelfs de jongste van de band, gitarist ‘Monster’ Mike Welch heeft toch al een kleine 16 jaar dienst erop zitten bij deze Bluetones en daardoor kan je nog moeilijk spreken van een youngster. De rest van de band heeft een meer dan behoorlijke status verworven, ook bij diverse andere namen als er zijn Hubert Sumlin, Pinetop Perkins, The Mannisch Boys, Duke Robillard en Ronnie Earl om er maar enkelen te noemen.

Sugar Ray heeft door al die jaren heen samen met zijn harp een geheel eigen stijl weten te ontwikkelen die meestal bij Chicago Blues kan worden ondergebracht maar nummers als ‘Keep On Sailing’ zijn dan weer gerelateerd met de Delta. Met opener ‘Sweet Baby’ krijgen we toch al dadelijk de sound te horen waarmee hij bekend is geworden al vind ik de kwaliteit op dit nummer toch een beetje ondermaats te noemen.

De piano van Geraci, Ray’s harp en de gitaar van ‘Monster’ Mike weten daarentegen vlekkeloos elkaar te vinden op de nummers geruggesteund door de uitstekende ritme sectie. ‘Noontime Bell’ is een laidback shuffle en gaat uiteraard over het verlaten van zijn vrouw, de blues dus!  Met ‘Blind Date’ krijgen we een jump bluesje te horen en op ‘You Know I Love You’ krijgen we een uitstekend slow-blues te verwerken in de stijl van BB King.

Deze ‘Seeing is Believing’ is een meer dan behoorlijke plaat waarop we een vertrouwde Sugar Ray te horen krijgen maar soms heb ik toch een beetje het gevoel dat ze op automatische piloot spelen maar ja het zijn geen spring in ’t veld artiesten meer en daar moeten we uiteraard ook rekening met houden. Till further up on the road Sugar Ray….


tracks:

01. Sweet Baby
02. Seeing Is Believing
03. Noontime Bell
04. Keep On Sailing
05. Blind Date
06. You Know I Love You
07. Misses Blues
08. It Ain't Funny
09. Not Me
10. Got A Gal
11. Two Hundred Dollars Long
12. It's Been A Long Time


more info:

year: 2016

artist: Sugar Ray and The Bluetones

label: Severn Records

musicians:

Sugar Ray Norcia: vocals & harmonica
Anthony Geraci: piano
"Monster" Mike Welch: guitar
Michael "Mudcat" Ward: bass
Neil Gouvin: drums