© Rootsville.eu

Sweet Bourbon (NL)

tiltle: Night Turned Into Day
music: blues
year: 2017
label: Bourbon Records

info & booking artist: Sweet Bourbon

© Rootsville 2017


Na hun promo EP 'Live at Trianon' uit 2015 zijn die van 'Sweet Bourbon' er nu met hun eerste full CD. Deze 'Night Turned Into Day' bevat 11 nieuwe originals waarbij gitarist Chris Janssens de meeste credtis op zijn naam mag schrijven. In tegenstelling met hun vorige uitgave zijn de 'Bourbonnettes' vooraan op de cover weggelaten, maar dat wil niet zeggen dat die heerlijke backing vocals er niet meer bij zijn. De Bourbonnettes zijn nog wel degelijk van de partij in de persoon van Sonja Walters, Susan Watimena en Laura van der Vange. De verantwoordelijken voor deze nieuwe soulvolle blues, dat zijn nog steeds die oude rotten. die zich verschuilen achter de namen, René van Onna, Chris Janssens, Willem van der Schoof, Roeland van Laer en Martijn Cuypers.

De Nederlandse band Sweet Bourbon werd opgericht begin 2014. Leden van het eerste uur zijn Martijn Cuypers (drums) en Chris Janssen (gitaar). Na enige bezettingswisselingen werd de line -up definitief met het aantrekken van Willem van der Schoof (toetsen), Roeland van Laer (bas) en René van Onna (leadzang). Om de sound wat smeuïger te maken trok Sweet Bourbon twee achtergrondzangeressen aan: Marjolein de Buijzer en Eudia Purperhart. Zij zijn te horen op de in 2015 opgenomen live-cd ‘Live at Trianon’. Zij stopten met de backings door drukke werkzaamheden waarna Sweet Bourbon in Sonja Walters en Suzan Wattimena puike vervangers vond. Wat later voegde Laura van der Vange zich bij de band en ontpopte zich als een prima stand-in Bourbonnette.

Hun sound is een eigen signature maar met vlagen kan je er een Duke Robillard in terugvinden en dit is zonder meer positief te noemen. Soms swingen en funky dan weer meeslepend op de tonen van de keyboard van Willem van der Schoof welke mee dienst doet aan de eigenheid van 'Sweet Bourbon'. Opvallend is de heerlijke jazzy sound bij het nummer 'This Year's Destination' waarbij ik nu toch al even wil duidelijk stellen aan Chris, Martijn & co dat hun bestemming dit jaar best eens richting zuiderburen mag zijn.

2nd Wallstreet is de opener van deze plaat en meteen steken ze zeer funky maar ook stevig van wal waarna ze met 'Texas Woman' overschakelen naar een rasechte blues shuffle georchestreerd door gitaar en keyboards. Met aanstekelijke bass-grooves als intro in 'Cool Down' is deze formatie gewapend met een floorfiller die in elke 'cool place' kan gedraaid worden, so spinners of Holland, hear this! Niet dat deze 'Sweet Bourbon' de blues wil verzaken want met het Texas flavoured bluesje 'Kicked Me Out' zitten ze back on track.

'Got To Say Goodbye' is er eentje van Francesco Bertels en Chris Janssen en mag, nee moet doorgaan als een onvervalste tearjerker waarna er terug ruimte is voor jazzy en funky grooves in 'Blinded'. Oh Lord, this feel so good! Afsluiten doen ze ietwat eigenzinnig in fusion stijl met het instrumentale 'Enfants Terribles'. OEHOE, België is deze kant op!

 

tracks:

01 2nd Wallstreet
02 Texas Woman
03 Cool Down
04 Blue Wonder
05 Kicked Me Out
06 I' Don't Care
07 This Year's Destination
08 Got To Say Goodbye To You
09 Blinded
10 Swan
11 Enfants Terribles

musicians:

René van Onna lead vocals & acoustic guitar
Sonja Walters: backing vox
Susan Watimena: backing vox
Laura van der Vange: backing vox
Chris Janssens: guitars
Willem van der Schoof: black & white keys
Roeland van Laer: bass
Martijn Cuypers: drums