© Rootsville.eu

Taj Mahal & Keb Mo
TajMo


© Rootsville 2017

Taj Mahal en Keb Mo zijn op zichzelf altijd al wel twee spraakmakende figuren geweest maar als beide figuren dan nog eens de handen in elkaar slaan mag je zonder meer vuurwerk verwachten. In de blues scène speelden ze al wel eens samen op een album maar nu is de samenwerking van dit duo met het album 'KebMo' wel degelijk een feit. Ze staan als headliners geboekt op zaterdag 08 juli op het gratis festival in het Luxemburgse 'Differdange'. Helaas vallen de 'grote' festivals hier weer naast de boot. Beiden zijn als de Taj Mahal & Keb Mo Band aan een world tour bezig die zal eindigen in oktober op 'The Legendary Blues Cruise'.

Henry Saint Clair Fredericks aka Taj Mahal groeide op in Springfield Massachusetts en mag je best als een icoon beschouwen in de blues. Altijd al een beetje appart geweest steekt hij in zijn blues heel wat wereld invloeden. Na enkele omzwervingen in de States belande hij begin jaren 80-tig in Hawaï waar hij de 'Hulka Blues Band' vormde. De lijst van uitgebrachte albums en namen waarmee hij reeds wist samen te werken is ellenlang.

Kevin More aka Keb Mo groeide op aan de West Coast en meer bepaald in LA. Naast actief te zijn als blues muzikant speelt hij met regelmaat een gastrol in een film of een TV serie. Door de samenwerking met Taj Mahal slaat hij een andere richting in, een 'collaboration' die uiteraard met open armen wordt onthaald. Zijn debuutalbum dateert van 1980 met 'Rainmaker'.

Het resultaat van deze samenwerking waarin het beste van beiden wordt verenigd kan je als hemels gaan beschouwen. Den mix van reggea, wereldmuziek, folk en blues van Taj Mahal gaat wonderwel perfect samen met de country blues van Keb Mo. Op dit album vinden we 11 tracks terug en gast optredens van onder meer Billy Branch, Sheila E., Joe Walsh, Lizz Wright en Bonnie Raitt. Deze laatste laat haar vocale capaciteiten bewonderen naast die van Taj Mahal en Keb Mo op John Mayer's zijn 'Waiting on the World to Change' als laatste op dit album.

Er ging een tijdspanne van meer dan twee jaar voorbij alvorens dit album werd ingeblikt. Deze sessie werden opgenomen in Nashville met uiteraard een groot aantal aan meewerkende muzikanten. Met de opener 'Don't Leave Me Here' wordt het heimwee naar Mississippi bezongen met daarop de howlin' harp van Billy Branch. Met 'She Knows How To Rock Me ' gebruiken de heren hier een cover van Dr Feelgood. Op het ritmische 'All Around The World ' krijgen we de een beeld van hoe de samenwerking van Taj Mahal en Keb Mo zich het best laat verwoorden. Een compositie van 'Chic Street Man'.

Met 'Om Sweet Om' geschreven door John Lewis Parker gaat het er terug wat rustiger aan toe en krijgen we een licht soulgevoel door de aanwezigheid van de stem van Lizz Wright. Op het daaropvolgende 'Shake Me In Your Arms' zijn het de gitaarlicks van rockende 'Eagle' Joe Walsh die wat pit in het nummer weten de brengen. 'Squeeze Box' is verrassend genoeg een nummer van Pete Townsend uit 1975. Dit nummer krijgt mede door Jeff Taylor en Phil Madiera op de accordeon en de percussie van Sheila E. een nieuw leven als zydeco nummer.

'Soulblues' met een Latin attitude zijn de ingrediënten op het daaropvolgende 'Ain't Nobody Talkin'. Reggea en andere exotische uitspattingen zijn steeds een stokpaardje geweest van Taj Mahal en 'Soul' is met calypso klanken daar een mooi voorbeeld van. Deze 'TajMo' is meer dan een statement dat beide heren hier plaatsen en we kunnen al niet wachten op het vervolg.


tracks:

01. Don't Leave Me Here
02. She Knows How To Rock Me
03. All Around The World
04. Om Sweet Om
05. Shake Me In Your Arms
06. That's Who I Am
07. Diving Duck Blues
08. Squeeze Box
09. Ain't Nobody Talkin'
10. Soul
11. Waiting On The World To Change

more info:

year: 2017

artist: Taj Mahal & Keb Mo Band

label: Concord Records

musicians:

Taj Mahal: vocals, acoustic guitar, ukulele, banjo
Keb’ Mo’: vocals, guitars, bass, keys, percussion
Thaddeus Witherspoon: drums (1, 10)
Michael B. Hicks: keys (1, 3, 6, 8, 10)
Phillip Moore: bass (1, 10)
Billy Branch: harmonica: (1)
Sam Levine: flute, tenor sax,(1, 3)
Keith Everette: trumpet (1, 3)
Roger Bissell: trombone (1, 3)
Marcus Finnie: drums (2)
Eric Ramey: bass (2, 5)
Chester Thompson: drums ( 3, 4)
Tommy Sims: bass (3, 6, 8)
Colin Linden: mandolin (3, 6, 8)
Phillip Hughley: electric guitar (3, 10)
Sheila E.: percussion (3, 8, 10)
Crystal Taliefero: percussion (3, 4, 10)
Sharon Cho: backing vocals
Nduka Onwuzuruigbo: backing vocals
Sidney Rudder: backing vocals
Dain Ussery: backing vocals;
Michael B. Hicks: backing vocals
Robbie Brooks Moore: backing vocals
Stephanie Bentley: backing vocals
Meg Manning: backing vocals
Joe Wlash: electric guitar (4, 5, 8)
Lizz Wright: vocal (4)
Phil Madeira: keys (4, 5, 9), accordion (8)
Lee Oskar: harmonica (4)
Marcus Finnie: drums (5)
Jovan Quallo: sax (5, 6, 9, 10)
Roland Barber: trombone (5, 6, 9, 10)
Quentin Ware: trumpet (5, 6, 9, 10)
Jeff Taylor: accordion (8)
Nestor Torres: flute (10)
Bonnie Raitt: vocal (11)