© Rootsville.eu

The Big 4 Quartet
All For The Money


© Rootsville 2017

Een tijdje geleden vroeg ik nog aan 'Bies' wanneer er eindelijk nog eens werk van 'TB4Q' zou verschijnen en zie hier is dan...'All For The Money...'

Nog steeds op 'Tub Thumper Records' is er nu weerom een pareltje verschenen van deze 'TQ4B' die eigenlijk nooit met vier zijn geweest, en ook nu is dit een samenwerking geworden van uitmuntende muzikanten waarbij deze 'collaborator unit' is uitgegroeid tot liefst 9 stuks. Tijd ook om eens terug de albums ‘The Congregation Sessions’, ‘Sanctified’ en ‘Empire’ van onder het stof te gaan halen om me allereerst terug in hun vibes te kunnen gaan inleven en ook nu is dit schijfje terug een bloedgeil album geworden.

Naast JB Biesmans (sax & vocals) en bassist Bird Stevens bestond het personeel ook nog uit Franky Gomez (drums), keyboarslinger Pietro Taucher, Andreas Robbie Carree en Luc Huygen, beide op drums en de gitaristen, Karel Phlix, Rudolph Nevi en...Enrico Crivellaro. De Coltrane's en Montgomery's hebben ze even aan de kant geschoven om plaats te maken voor enkele andere hallucinante zinsbegoogelingen. Zo gaat wordt hun eigentijdse visie voor jazz verspreid over diverse strekkingen gaande van de geïmproviseerde scatzang van Al Jarreau over de 'hip hop jazz' van 'Fun Lovin' Criminals' naar soms een vleugje 'Earth Wing & Fire' Maar uiteindelijk komt alles terug samen in het afsluitende 'The One And Only' alsof Coltrane, Les McCann, Charlie Hayden, Art Blakey, Jimmy Smith en Wes Montgomery terug een alliantie willen aangaan.

JB Biesmans moet wel in een zeer productieve bui zijn geweest voor het schrijven van deze toch wel 11 nieuwe composities die schitteren in totale diversiteit.Openen doen ze hier met 'Eye Candy' en in het daaropvolgende 'Face Down' laat ook JB zich verleiden tot het brengen van enige scatzang alsof Al Jarraeu en George Benson samen zijn. Uiteraard zijn hier het JB en Enrico. Met 'A Wonderful Day' krijgen we een eerder poppy en jazzy tune waarop we een vleugje waarnemen van Maurice Williams en zijn bende.

Met 'Blue T' kruipt JB wel bijzonder diep in het DNA van Benson met diezelfde warme klankkleur georkestreerd door Italiaanse Pietro Taucher blues & soulmeester aan de 'black & white keys', een nummer waarmee ze het doodbrave en burgerlijke Jazz In Montreux op zijn kop zouden kunnen zetten. Recht uit de kern van de 'Big Apple' krijgen we met 'In High Spirits' en 'Brand New God' er een paar waarbij zonder fout de 'criminele geest' van Huey Morgan de nodige inspiratie moet kunnen bij op doen. 'Tight To Your Rack' is er eentje waar de spinsels van JB duidelijk zijn blijven hangen in de 'New Wave' era. Met 'Dream and Nightmare' tenslotte belanden deze 'TB4Q' dan weer duidelijk op een 'free' highway.

Deze 'All For The Money...' is geworden wat we alleen maar van 'TB4Q' kunnen verwachten, een muzikale kapstok waarop alle leden van de band nog eens hun virtuositeit kunnen hangen, op een niet bombastische wijze, langzaam out-fading en zo verlaten we deze geslaagde CD met diezelfde good vibes als we deze binnenkwamen.


tracks:

01. Eye Candy
02. Face Down
03. A Wonderful Day
04. Blue T
05. In High Spirits
06. The Silver Lining
07. I'm A Lover
08. Dream And Nightmare
09. Brand New God
10. Livin' Like I Should
11. Tight To Your Rack
12. The One And Only

more info:

year: 2017

artist: The Big 4 Quartet

label: Tub Thumper Records

collaborators:

JB Biesmans: vocals & saxophone
Bird Stevens: bass
Pietro Taucher: piano & organ (all except #10)
Enrico Crivellaro: guitar (all except #4,6,9,10)
Karel Phlix: guitar (#10)
Rudolph Nevi: guitar (#5)
Andreas Robbie Carree: drums (#1,4,8,9,10,11,12)
Franky Gomez: drums (#2,3,6,7)
Luc Huygen: drums (#5)