© Rootsville.eu

The Como Mamas (US)
tiltle: Move Upstairs
music: Gospel - Soul
year: 2017
label: Daptone Records
release date: may 19, 2017

info artist: The Como Mamas

© Rootsville 2017


Gospel komt helaas minder en minder aan bod, zeker wat het onze contreien betreft. Down in Mississippi is ereen klein dorpje dat luistert naar de naam 'Como' en het is daar dat het bijwonen van een religieuze kerkdienst nog steeds als een hoogmis wordt beschouwd. Op zo een goede 20 km van Coldwater telde dit dorpje daarginds in 2000 slechts 1310 inwoners en wanneer je bekijkt dat drie ervan deze heerlijke 'Como Mamas' zijn zou ik voor hun gospel injectie niet wat graag naar ginds emigreren.

Gospel betekent nog steeds het brengen van een blijde boodschap en blijdschap is iets wat je overkomt bij het beluisteren van The Como Mamas hun nieuwe album 'Move Upstairs'. Deze mamas zijn Della Daniels, Ester Mae Wilbourne en Angelia Taylor en brengen nog gospel op een authentieke manier. Sinds hun vorige album 'Get An Understanding' zijn deze drie gospelsisters ondergebracht bij het New Yorkse Daptone. Dus na Mahalia Jackson (1911-1972), The Five Blind Boys of Alabama, Sam Cook and The Soul Stirrers en The Staple Singers is er voor deze tak in de muziek nog steeds interesse. Ook Elvis bracht Gospel maar dit was uiteraard om langs de kassa te passeren.

Op hun vorige album verkondigden deze 'The Como Mamas' nog gospel volledig 'a capella' maar voor hun nieuwste 'ressurection' hebben de 'mamas' beroep gedaan op een muzikaal Quatret met daarin organist en pianist Jimmy Hill, bassist Bosco Mann, gitarist Thomas Brenneck en drummer Homer Steinweiss, en zij noemen zichzelf 'The Glorifiers'. Niet dat de krachtige stemmen van deze 'Como Mamas' vergezeld moeten worden van een orkestratie maar eerlijk het geeft toch een meerwaarde bij deze good old gospel.

Meteen van bij aanvang met de titeltrack 'Move Upstairs' wordt je overrompeld door het goede gevoel dat hun boodschap meebrengt. Nummers als 'Out Of The Wilderness' en 'Count Your Blessings' brengen je in een andere gemoedrust dan de periode voor het luisteren naar deze 'Move Upstairs'. Wanneer je tot 'hem' geroepen wordt met het nummer 'He Calling Me' is het voor ons blanke scheten moeilijk om je te laten opnemen in dit hemels gevoel van The Como Mamas.

Elk nummer, is het nu '99 And A Half Won’t Do', 'Almighty God Mighty God' of het van de Staple Singers gespeende ritme op 'I Can't Thank Him Enough' je bent en blijft verbonden met die persoon waarvan we anders niet eens aandacht aan hebben gegeven want 'Jeus Gave Me Water' is eerlijk gezegd niet aan ons besteed.

Na het beluisteren van deze 'Move Upstairs' besluiten we van Hallelujah we've seen the light en voor diegene die hun willen laten bekoren dat kan op 2 november 2017 in 'De Singer' te Rijkevorsel....

tracks:

01 Move Upstairs
02 Out Of The Wilderness
03 Count Your Blessings
04 He’s Calling Me
05 99 And A Half Won’t Do
06 Almighty God Mighty God
07 I Can’t Thank Him Enough
08 So Good To Me
09 Glory Glory Hallelujah
10 He’s Mine
11 I Know I’ve Been Changed

The Como Mamas are:

Ester Mae Smith
Angelia Taylor
Della Daniels

musicians:

The Glorifiers are:

Jimmy Hill: organ
Bosco Mann: bass
Thomas Brenneck: guitar
Homer Steinweiss: drums