© Rootsville.eu

Tinez Roots Club
Have You Heard?!


© Rootsville 2017

This new greasy grooves will conquer you all and allow this Tinez Roots Club to move your feets...it's easy as going to church!

Laten we eerlijk zijn, iedereen onder ons heeft ergens wel een zwak voor swingende rhyhtm 'n blues en zeker zoals deze in de 30-tiger jaren gespeeld werd in de Harlemse jazzclubs. De era van swingbands die toen iedereen lieten genieten van een swingritme op driekwartsmaat is na de oorlog en onder het zog van de highschool bop helaas uit de charts verdwenen. Natuurlijk werd deze muziekstijl niet volledig onmondig gemaakt maar na de oorlog evolueerde jazz in diverse strekkingen en werd het eerder zeldzaam om dit entertainment aan de man te kunnen brengen. Gelukkig blijven er nog genoeg voorstanders van bestaan en die kunnen hun gade dan weer vinden bij deze 'Tinez Roots Club'.

Deze 'Tinez Roots Club' is een creatie van Martijn Van Toor (tenor sax) die al jaren samen speelt met een andere saxofonist, namelijk Evert Hoedt (baritone sax). Het was al een tijdje dat we nog iets hoorden van deze 'Tinez Roots Club' al vonden we deze twee 'blazers' wel altijd in één of andere andere formatie terug, beiden of als enkeling. Met het in 2011 uitgebrachte 'Almost Nasty' werd het een beetje stil rond deze swingende formatie. Daarvoor hadden ze in 2009 nog het zeer sterke 'Something You Got' op de markt gebracht.

'Have You Heard?...wel om eerlijk te zijn, I heard it trough the grapevine dat het nieuwe album klaar was om op los te laten en dus waren we weer in een swingin' mood. Op 5 maart vindt dan de officiële release plaats van deze nieuwe plaat vol met swingende en dampende grooves. Dit event zal plaats vinden in de 'Luxor Live' te Arnhem en hopelijk kunnen we dit combo dan ook eens op onze podia aantreffen.

De nieuwe samenstelling van deze 'Tinez Roots Club' is een combo met nu eens geen 'tasty guitar licks' maar naast de twee honkende saxofoons en Andreas Robbie Carrie aan de drums vormt Bob Geboers de spil met zijn 'beast'. Zijn 'B3' laat ons genieten zoals in de hoogdagen van brother Jack Mc Duff of deze van Jimmy McGriff. Een Hammond heeft naast een 'Fender Rhodes' zijn eigen sound weten te verwezenlijken doorheen de jaren en laten we niet vergeten dat naast enkele sterke hedendaagse spelers er in het begin ook een James Brown en Gerogie Fame waren om van Booker-T nog maar te zwijgen. Als special guests werden nog Pier Borkent (trompet) en Erik Hanegraaf (percussie) aangetrokken voor de verwezelijking van dit nieuw album met 13 nieuwe en al even sterke originals geschreven door Martijn Van Toor himself. Mogen we tenslotte ook een beetje chauvinistisch zijn want dit album wordt uitgegeven op het label 'Rootz Rumble' en als producers krijgen we niemand minder dan JB Biesmans en Bird Stevens en die zijn toch van 'ons'.

Opener is de 'JL Boogie' en dit swingende nummer zet meteen de toon voor het ganse album. Een harmonie van rockin' horns met opzwepende grooves van een 'B3', en moest ik nu nog achter de draaitafels staan werd dit één van m'n opening tunes. 'Please Tell Me' laat je genieten van greasy en groovy vibes van twee sexy saxofoons mede gestuwd door een jazzy drums en de onweerlegbare black & white keys.

Titeltrack 'Have You Heard' laat ons de era van ol'school swing terug uit de speakers galmen met als resultaat a dancing mood. 'Cast Away Your Spell' is er eentje dat van het instrumentale profiel weet af te wijken en waarbij de vocals verzorgt worden door de Martijn. Zeer uptempo wordt het met de daaropvolgende 'This Cat', eentje dat zich als 'earworm' in je hoofd weet te vestigen. Bijzonder soulvol is wel 'Goin' To The Church' en ook al voelt 'What You Do To Me' zeer herkenbaar aan, het is er eentje van Martijn 'Tinez' Van Toor hoor.

Met de intro van 'So Hard To Love' zouden we eerst beginnen denken aan een Ska'tje van Tommy McCook maar al vlug wordt dit een zeer modern getint nummer dat zonder meer in de hedendaagse cool jazz kan thuis horen. Met 'We're Gonna Rock' krijgew we een floorfiller uit vervlogen hoogdagen alvorens af te sluiten met 'Indeed I Do,' eentje met New Orleans attitude uit één of andere club uit het 'French Quarter'.

Tinez Roots Club, they are back!!!


tracks:

01. JP Boogie
02. Please Tell Me
03. Have You Heard
04. Cast Away Your Spell
05. This Cat 06. Ant Eater
07. Goin' To The Church
08. Rock Baby Rock
09. What You Do To Me
10. So Hard To Love You
11. Chimpanzee
12. We're Gonna Rock
13. Indeed I Domore info:

year: 2017

artist: Tinez Roots Club

label: Donor Company/Rootz Rumble

distribution: Sonic Rendezvous

musicians:

Martijn 'Tinez' Van Toor: tenor sax & vocals
Evert Hoedt: baritone sax
Rob Geboers: Hammond
Andreas Robbie Carrie: drums

special guests:

Pier Borkent: trumpet
Erik Hanegraaf: percussion