© Rootsville.eu

Tiny Legs Tim (B)

tiltle: Live at Sint-Jacobs (LP)
music: blues
year: 2017
label: Sing My Title
release date: 2017 november, 24

info artist: Tiny Legs Tim

© Rootsville 2017


Het begon voor Tim De Graeve aka Tiny Legs Tim zo goed als 10 jaar geleden toen hij als one-man band begon op te treden in plaatselijke kroegen. Toen hij op 17 november 2009 als jonge snaak tussen oude rotten als Diunna Greenleaf, Zac Harmon en Gregg Wright in de iconische 'Banana Peel' te Ruislede eens eventjes zijn ding mocht komen doen begonnen ook de vele blues fanaten ten lande akte te nemen van zijn naam. Vergelijkend met deze drie namen behoorde 'Tiny Legs Tim' toen nog tot de 'youngsters'. Zijn metgezellen toen waren een noodzakelijke oude bottleneck, een harmonica en neckrack. Met deze attributen zouden we achteraf nog veel gaan horen van deze uit de 'Vloamsche klei' onttrokken Deltaman.

Destijds bracht hij meestal licht bewerkte klassiekers als 'Rablin' On My Mind' en 'Crossroads' van Robert Johnson. Tiny Legs Tim liet zich zodanig opmerken toen door ook het brengen van minder bekend werk als “In My Time of Dying” (Jezus Make Up My Dying Bed) van Blind Willie Johnson maar ook zijn eigen werk als 'Standing At The Station' kon zonder moeite met de echte Delta van destijds wedijveren. Sterke prestatie toen op die dinsdagavond nu zo goed als 8 jaar geleden, in die mate dat zelf een Zac Harmon toch maar eventjes van uit de 'green room' kwam piepen wat er allemaal gaande was...

Vandaag de dag is 'Tiny Legs Tim' een certitude in de Belgische blues scène zeker wat betreft 'real accoustic blues' maar ook met band en heeft zich dan ook zodanig ontpopt als een volleerd songwriter. Hij stampte ook dusdanig zijn eigen label 'Sing My Title' uit de grond en bracht daarop in 2015 het fel bejubelde album 'Steppin' Up' uit, toen reeds zijn 3de full album. Zijn samenwerking met harper Steven Troch was al een tijdje aan de gang en begin dit jaar (februari) bracht hij samen met Steven het akoestische album 'Melodium Rag' uit. Dit album kon aanzien worden als een eerbetoon aan de pre-war blues en daarmee bewees dit duo dat de country blues à la Sonny Terry en Brownie McGhee verre van dood is.

Of het nu is als een one-man band, in duo of met band, Tiny Legs Tim bezit de gave om zijn concerten in een uiterst ontspannende blues sfeer te laten verlopen. Samen met zijn band die bestaat uit Steven Troch, Frederick Van den Berghe, en bassist Karel Algoed mocht Tiny Legs Tim vorig jaar een thuismatch spelen op het grote podium aan 'Sint-Jacobs', dit tijdens de 'Ghentsche Fieste' op 16 juli 2016. Een beleven van meer dan 2 uur dat toen 'live' werd geregistreerd en waaruit later een selectie werd onttrokken. Die selectie werd samen gegoten tot een 'Live' LP die onder de naam 'Live At Sint-Jacobs' op 24 november zijn officiële release zal kennen.

Geen specifiek nieuw werk maar eerder een selectie uit zijn vorig werk waaruit het meeste komt uit het album 'Steppin Up', toen ook met diezelfde band. Deze 'Live At Sint-Jacobs' geeft de veelzijdigheid weer van een Tiny Legs Tim met band. Een bijzonder energiek en swingende prestatie. Deze 'LP' opent met de titeltrack van het in 2015 uitgebrachte album. Met het daaropvolgende 'When I Fall' grasduint Tim in zijn 'TLT' album uit 2013. Ook 'Get It Back' en 'Heart Of The City' zijn nummers uit 'Steppin' Up' en voorzien de 'live' concerten van Tiny Legs Tim & Band van de nodige ambiance. Het daaropvolgende footstompin' 'Can’t Win Them All' dateert ook uit het album van 2013. Ook het al vaak geregistreerde 'Evil' is een certitude op Tim's 'live' concerten of het nu akoestisch of met band betreft.

Voor diegene die deze onuitgegeven swingende blues party van Tiny Legs Tim & Band thuis 'Live' willen herbeleven is deze 'Live At Sint-Jacobs' zonder meer een aanrader. Voor een nieuw 'studio album' van Tiny Legs Tim met volledige band is het nog eventjes wachten tot 2018...

 

tracks:

01. Stepping Up
02. When I Fall
03. Get It Back
04. Heart Of The City
05. Can’t Win Them All
06. Big City Blues
07. Keep Me Satisfied
08. Evil
09. I Got Something

musicians:

Tiny Legs Tim: vocals, guitars
Steven Troch: harmonica
Frederik Van den Berghe: drums
Karel Algoed: upright bass