© Rootsville.eu

Tiny Legs Tim
Melodium Rag


© Rootsville 2017

If Pre-War blues had to be black than with this 'Melodium Rag' it's proven again that 'White blues' can be black too...

Om maar meteen te stellen dat onze eigenste reïncarnatie van het legendarisch duo 'Sonny Terry (1911-1986) & Brownie McGhee (1915-1996)' nu officieel een feit is. 'We heard it trough the grapevine' al een tijdje geleden dat Tim De Graeve aka Tiny Legs Tim aan een nieuw akoestisch album bezig was. Sinds we bij Rootsville hem leerden ontdekken in de Banana Peel als voorprogramma van de 'Chicago Blues Revue' in 2008 is het sindsdien steeds crescendo blijven gaan met deze blanke bluesman uit de Vlaanderse Delta. Als fingerpickin' one-band is zijn carrière eerder voorzichtig tot stand gekomen en was zijn doel in eerste instantie de blues op zijn eigenste timide manier te promoten. Dat deze 'Tiny Legs Tim' duidelijk meer in zijn mars had was toen voor de kenners al een certitude en zo heeft hij nu in 2017 al een meer dan indrukwekkend parcours achter zich. Zijn muzikale erfenis werd voor het eerst vastgelegd in 2010 met de EP 'They Say Small Birds Don't Fly To High' en misschien was dit destijds van toepassing op hem, maar nu zeven jaar later wordt er geen spaander heel gelaten van deze stelling. Ook zijn eigen platenlabel 'Sing My Title' is sinds een paar jaar een feit.

In 2015 gooide deze Tiny Legs Tim het over een andere boeg door het succesvolle album 'Steppin' Up' op de markt te brengen en dit met rondom hem een band van blues muzikanten die hun strepen ook al meer dan verdient hadden. In 2016 verdedigde Tiny Legs Tim & Band nog onze kleuren op de 'Europese Blues Challenge' in Italië. Van deze band is er voor de opnamen van deze 'Melodium Rag' nog een bandlid overgebleven en dat is een andere eigenste trots, harper Steven Troch.

Een tweede stelling die we moeten meegeven na het beluisteren van dit nieuwe album is dat uitgezonderd 'Death Letter' van Son House verder alle nummers van de hand zijn van Tim De Graeve, om onmiddellijk misverstanden te gaan vermijden dat er gaan denken dat Tiny Legs Tim ergens in de Mississippi vlakte een schatkist aan nummer heeft ontdekt die misschien door één of andere voorvader van de blues destijds verloren werd gelegd.

De regelmatige bezoekers van blues concerten hebben zeker al één of meerdere try-outs kunnen meemaken van dit nieuwe album dat vanaf begin februari zal worden voorgesteld op een 'tour' doorheen België en Nederland. De opener van deze 'Melodium Rag' is zo een nummer dat ik reeds heb kunnen aanhoren vorig jaar op een concert in Geel. Dit heerlijk country-bluesje zet meteen dan ook de toon voor het verdere verloop van dit album dat ook verkrijgbaar zal zijn als 'vinyl' versie.

Na 'Hard To Admit' krijgen we Son House zijn 'Death Letter' aka 'Death Letter Blues' uit 1930. Onwetenden zullen nu voor een dilemma komen te staan, zijn dit nu allemaal zalige pre-war bluesjes of hedendaagse blues-songs. Nogmaals hedendaags dus, al zou Tiny Legs Tim zichzelf op staande voet in de analen hebben geschreven moest hij zoveel vroeger zijn geboren en zijn huidskleur een andere tint hebben gehad. Het samenspel van Tiny Legs Tim op gitaar en Steven Troch op de Mississippi saxofoon lijkt voor elkaar te zijn gemaakt. Op 'Death Letter' vragen we ons ook af waarom Mick Jagger dit nummer niet zou hebben geselecteerd op hun laatste blues plaat want Tim's timbre hier komt akelig dicht bij dit van de Stones frontman.

Met het nummer 'Love Is Worth A Fight' legt Tim een aspect bloot dat voor velen kan tellen al laten we de 'reaper' best wel achterwege. Toch is dit nummer een mooie en intieme ballad geworden. 'Evil' is weerom zo een nummer dat bewijst dat Tim de 'old blues' meer dan in zijn vingers heeft. Opwekkende country-blues is terug aan de orde met de titeltrack 'Melodium Rag'. 'Hardcore Blues' is 'a masterpiece on slide' waarop elke juke-joint zonder meer tot leven zal komen.

'Happiest Man In Town' is een titel dat met het muzikale van dit nummer in diep contrast kom te staan of is het laconiek bedoeld? 'Down To This' is weerom een feit dat dit genre van blues zeker en vast nog niet is uitgestorven en er nog een mooie toekomst kan worden weggelegd voor storytelling songs als deze. Met 'Victory' wordt dit album dan in alle stijl afgesloten en wordt deze titel zonder meer een statement voor 'Tiny Legs Tim'...

Je kan het nummer 'Hard To Admit' als pre-order bestellen via Tim's website.


tracks:

01 Religions Serve the Devil Well
02 Hard to Admit
03 Death Letter
04 Love Is Worth a Fight
05 Evil
06 Melodium Rag
07 Hardcore Blues
08 Little Bit of Lovin'
09 Happiest Man in Town
10 Second Round
11 Down to This
12 Victory


more info:

year: 2017

artist: Tiny Legs Tim

label: Sing My Title

musicians:

Tiny Legs Tim: guitar & vocals
Steven Troch: harmonica