© Rootsville.eu

Tom Mank and Sera Smolen
Unlock The Sky


© Rootsville 2017

Ooit hadden Tom Manks en Sera Smolen ieder hun eigen muzikale crossroads maar sinds ze een echtpaar zijn geworden kan je hen sinds 1994 met alle zekerheid als 'one' bestempelen en dan nog een 'special one'.

Dit Amerikaanse echtpaar werkte enerzijds als folk, blues en bluegrass singer-songwriter daar waar Sera zich op klassieke wijze schoolde met aan haar zijde een cello. De collaboratie van beiden leidde tot een harmonieuze samenzang van cello, gitaar en stem. Op deze nieuwe 'Unlock The Sky' ben je getuige van acht poëtische hoogstandjes.

Dit nieuwe album van het echtpaar Mank-Smolen kunnen we ook een beetje als Belgisch onderschrijven omdat er twee Belgische studio's op staan vermeld waar er opnamen werden gehouden. Maar last but not least maakt Tom Mank op het nummer 'My Thunder and Lightning' dankbaar gebruik van onze sweet voiced Western Queen, Kimberley Claeys. Een nummer waarop Tom en Kimberley zich als duet samen smelten.

Vanaf opener 'Harpers Ferry' trekken Tom en Sera samen met de rest van de muzikanten onmiddellijk alle aandacht naar zich toe. Dit eerste nummer is nog enigszins vrolijk te noemen. Vanaf dan komen de stem van Frank en de cello van Sera nader samen en overtrekken ze dit album in een soms mysterieuze sfeer vergezeld door prachtige harmony vocals.

Het nummer waarop onze eigenste 'Little Kim' een duet aangaat met Tom heeft ook een Nederlands tintje want hierop levert Giat Klein Kromhof een knap staaltje harmonica af. Ook de foto achteraan de cover is van Nederlandse makelij, met name van Theo Looijmans. Verder is het genieten van nummers als 'Ballad of The Blue Seas' die je doen dromen van een andere mindere complexe wereld.

Titeltrack 'Unlock The Sky' is een compositie van Sera Smolen, een instrumentale creatie waarbij folk en klassiek zich ontmoeten. Afsluiter is Amsterdam.


tracks:

01 Harpers Ferry
02 Love in a Difficult World
03 My Thunder and Lightning
04 Calico Dress
05 Ballad of the Blues Seas
06 I Left the City
07 Unlock the Sky
08 Amsterdam

 

more info:

year: 2017

artist: Tom Mank and Sera Smolen

label: Ithaca Records

promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

musicians:

Tom Mank
Sera Smolen
Jeannie Burns
Terry Burns
Ron Kristy
Manuel Quintana
Kristi Gholson
Kimberley Claeys
Gait Klein Kromhof
Julie Last
Amy Merrill