© Rootsville.eu

Various Artists - International Blues Challenge #33

tiltle: International Blues Challenge #33
music: blues
year: 2017
label: The Blues Foundation


info artist: various artists
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2017


Net zoals we hier op ons continent uitkijken naar onze eigen 'Belgian Blues Challenge', maar ook stiekem een beetje naar onze noorderburen met de 'Dutch Blues Challenge', staat grote broer de 'International Blues Challenge' uiteraard bovenaan het lijstje. In een productie van Barbara Newman van de 'Blues Foundation' is er de nieuwe uitgave met #33, met als 'associate producer' natuurlijk ook Frank Roszak van' Frank Roszak Promotions'. Het is steeds een beetje uitkijken naar de samenstelling van deze CD want hierop vinden we hopelijk de toekomst op terug van onze favoriete muziek.

Vanaf de opener ben ik al meteen wakker geschud. 'Dawn Tyler Watson' is misschien voor velen hier een onbekende maar geloof deze dame uit Quebec is gewoon dynamite. Wij leerde deze uitzonderlijke knappe stem (en dame) kennen op 'Cognac Blues Passions' in 2008 waar ze ons als dusdanig van onze sokken kwam te blazen. We hoopten toen nog dat ze zou vallen voor de charmes voor Bruno van Gevarenwinkel maar helaas bleven we in 2009 in België op onze honger zitten. Nu is deze 'Dawn Tyler Watson' in de prijzen gevallen op deze 'IBC' te Memphis en al wie ze reeds aan het werk hebben gezien zijn uiteraard niet verbaasd. Met 'Shine On' krijgen we een gospel- inspired nummer, eentje waarbij iedereen meteen moet en zal voor vallen. Shine On, right on!

Om maar meteen met aanstekelijk blues verder te gaan krijgen we met 'Johnny Fink & The Intrusion' iemand die hier de 'Dayton Blues Society' komt te vertegenwoordigen met het nummer 'Let's Hear Some Blues '. Uptempo nummer met bekende rifjes. Een stuk rustiger, maar desalniettemin zeer blues vol gaat het eraan toe met Randy McQuay en zijn 'Til I Get To Memphis. De inzending van de 'Kansas City Blues Society' levert meteen terug een uptempo bluesje met de 'Brody Buster's One Man Band' en zijn '2029', het jaar dat we zonder meer elektrisch zullen 'moeten' rijden.

Met 'Don't Dig Today' van Al Hill richten ze zich tot de liefhebbers van de piano blues, waarmee ze daar in Memphis aantonen dat ze iedere richting van de blues in de spotlights komen te zetten. Zo krijgen we met de 'Sobo Blues Band' zelfs een delegatie uit Israël met het nummer 'Catfish Boogie'. Weerom aanstekelijke blues en dat muzikanten uit Israël wel degelijk hun kansen krijgen daar in Amerika kunnen we bevestigen doordat blues- en funk gitarist Ori Naftaly van 'Southern Avenue' daar op deze 'IBC' ook zijn kans heeft gegrepen.

Met de inzending van de 'Suncoast Blues Society' zijn we met de 'Souliz Band' toe aan een vertrouwde shuffle maar eentje dat mede door 'Sugar & Spice' en een 'blazers sectie' bijzonder soulvol overkomt. Het is de voldoende afwisseling dat zulke 'contests' interessant komen te maken, en onze 'bookers' hier in Europa maar klagen dat er niets nieuws onder de zon is. Slide & acoustic blues was nog niet aan bod gekomen maar daar komt met Felix Slim danig verandering in. Ook 'Wes Lee' brengt ons met zijn 'Chains That Bind' richting Delta.

Soulblues is altijd een van mijn stokpaardjes geweest en dus zit ik met 'Onions Ain't The Only Thing' van Sam Joyner meteen goed. Hoe geen steviger werk? Zeker dat en daar zorgen 'King Bee' met zijn 'Dangerous' wel voor. Met de afsluiter van deze #33 trekken we weerom richting Canada met Sugar Brown zijn 'Meet Me In The Country' waar mee we besluiten van...please meet us in Europe!


photo Dawn Tyler Watson (Cognac 2008) © Rootsville

 

tracks:

01. Shine On (Dawn Tyler Watson, Montreal Blues Society)
02. Let's Hear Some Blues (Johnny Fink & The Intrusion, Dayton Blues Society)
03. Til I Get To Memphis (Randy McQuay, Cape Fear Blues Society)
04. 2029 (Brody Buster’s One Man Band, Kansas City Blues Society)
05. Don't Dig Today (Al Hill, Nashville Blues Society)
06. Catfish Boogie (Sobo Blues Band, Israel Blues Society)
07. I Don't Have Proof (Ruth Wyand & The Tribe Of One, Triangle Blues Society)
08. Good Lovin' (Hot Fresh From The Oven) (Souliz Band feat. Sugar & Spice, Suncoast B Cociety)
09. I Hate You Cause I Love You (Felix Slim, Asociación Musical Blues Hondarribia)
10. Chains That Bind (Wes Lee, Mississippi Delta Blues Society of Indianola)
11. Onions Ain't The Only Thing (Sam Joyner, Vicksburg Blues Society)
12. Elbow Grease (Rae Gordon & The Backstreet Drivers, Cascade Blues Association)
13. Dangerous ( King Bee, Magic City Blues Society)
14. Meet Me In The Country (Sugar Brown, Toronto Blues Society)

musicians:

various artists