© Rootsville.eu

Walter Trout (US)

tiltle: We're All In This Together
music: blues
year: 2017
label: Provogue Records / Mascot Music Productions

info artist: Walter Trout

© Rootsville 2017


'We're All In This Together' is de titel van het nieuwe album van blues rocker Walter Trout en aan de namen te zien wie hun medewerking heeft verleend kan je dit al bijna letterlijk nemen. Namen als Joe Bonamassa, Robben Ford, John Mayall, Mike Zito, Charlie Musselwhite, Eric Gales, John Nemeth e.v.a. duiken op de hoes op en het een zal wel ook te maken hebben met het ander.

Walter zelf speelde alvorens hij onder eigen naam begon bij klinkende namen als onder meer John Mayall zijn Bluesbreakers. Hij begon gitaar te spelen op 12-jarige leeftijd en werd voor de blues geïnspireerd door onder meer Paul Butterfield. Toen hij in de jaren 70-tig richting L.A. verhuisde speelde hij onder meer met JLH en Percy Mayfield en in 1979 werd hij gitarist bij Canned Heat. In 1984 volgde dan de 'Bluesbreakers'. Einde jaren tachtig richt hij dan zijn eigen groep op en in 1990 kwam dan zijn debuutalbum 'Life in the Jungle' op de markt. Om het beknopt te houden, de rest is geschiedenis. Jarenlang waren Walter Trout and The Radicals een vast gegeven op diverse podia en festivals. In maart 2014 verscheen dan het onheilspellend bericht van ernstig leverfalen. Hij bracht nog het album 'The Blues is Callin'' uit en er volgde tal van benefietoptredens zodat Walter Trout 8 maand later een levertransplantatie kreeg. Vorig jaar verscheen nog de dubbel 'Alive in Amsterdam' en nu is er dn in samenwerking met talloze collega-muzikanten deze 'We're All In This Together'.

Op dit nieuwe album vinden we 14 nummers terug en het hoeft ondanks zijn speelstijl en verleden niet allemaal bluesrock te zijn. Zo opent hij hier op dit album de debatten met een Texas shuffle in samenwerking met Kenny Wayne Shepherd. Lekker luisterend gaan we dan samen verder met Sonny Landreth en het rockende 'Gonna Hurt Like Hell', incluis heerlijke slide. Met iemand als Charlie Musselwhite in de gelederen weten we dat deze met zijn howlin' harp het enigszins rustiger aan doet. 'The Other Side Of The Pillow' is een bluesje dat makkelijk tot Lester Butler zou hebben kunnen behoren. Wanneer Walter Trout gaat dueleren met Mike Zito zitten de gitaarliefhebbers natuurlijk gebeiteld op 'She Listens To The Blackbird Sing', een nummer dat meer Souther Rock is geïnspireerd.

Nog zo een fenomenale samenwerking tussen 2 guitarslingers is het instrumentale 'Mr Davis' welk hij hier samen met Robben Ford ten beste geeft, waarna hij samen met Warren Hayes het iconische 'The Sky Is Crying' brengt. Een ode aan en de credits voor Elmore James. Blues rock ten voeten uit dan met 'Somebody Goin' Down' en een andere geweldenaar, Eric Gales. Een verademing is anderzijds ' She Steals My Heart Away' waarop Edgar Winter zijn medewerking op verleent. Een samenwerking met harper John Nemeth is niet meteen alledaags te noemen maar in blues is alles mogelijk en ' Too Much To Carry' laat zich lekker beluisteren.

Als de samenwerking met zoonlief Jon dit het resultaat mogen er voor mijn part nog nummers volgen als 'Do You Still See Me At All' en zo hoor je dat de generatie Trout verre van gedaan heeft. Met 'Blues For Jimmy T.' krijgen we enigszins een akoestisch eerbetoon aan Jimmy Trapp wie de eerste bassist was bij Walter's band, nog voor deze 'The Radicals' noemden. Voor de titeltrack 'We're All In This Together' werkt hij samen met niemand minder dan Joe Bonamassa. Een afsluiter van bijna 8 minuten of wat had je gedacht...

 

tracks:

01. Gonna Hurt Like Hell (Feat. Kenny Wayne Shepherd)
02. Ain't Goin' Back (Feat. Sonny Landreth)
03. The Other Side Of The Pillow (Feat. Charlie Musselwhite)
04. She Listens To The Blackbird Sing (Feat. Mike Zito)
05. Mr. Davis (Feat. Robben Ford)
06. The Sky Is Crying (Feat. Warren Haynes)
07. Somebody Goin' Down (Feat. Eric Gales)
08. She Steals My Heart Away (Feat. Edgar Winter)
09. Crash And Burn (Feat. Joe Louis Walker)
10. Too Much To Carry (Feat. John Nemeth)
11. Do You Still See Me At All (Feat. Jon Trout)
12. Got Nothin' Left (Feat. Randy Bachman)
13. Blues For Jimmy T. (Feat. John Mayall)
14. We're All In This Together (Feat. Joe Bonamassa)