© Rootsville.eu

West Of Eden
No Time Like The Past (A Collection)


© Rootsville 2017

Deze 'No Time Like The Past' van de Zweedse folkband 'West Of Eden' is niet meteen een nieuw album maar eerder een bloemlezing van hun ontstaan sinds 1994. 'A Collection'...

Het begon allemaal toen Jenny en Martin Schaub op schoolreis gingen naar Dublin. Het groene eiland, Dublin, de Keltische muziek, het werd allemaal liefde op eerste gezicht. Terug thuis in Zweden contacteerden ze onmiddellijk twee van hun beste vrienden (Martin Rydman & Tobias Edvardson) en begonnen zo te grasduinen in de Ierse en Britse volksmuziek. Toen Lasse Johansson zich als bassist kwam te vervoegen werd 'Public Footpath' een feit. Het was op aandringen van Jonathan McCullough dat er een naamverandering kwam.

In 1997 volgde dan hun debuutalbum 'West Of Eden' wat meteen een hele omwentelling werd voor de tot dan nog ver van professionele muzikanten. Uit dit album kwam de nu volledig nieuwe versie van 'Where The Ivy Is Growing'. Wat volgde waren enkele veranderingen in de bezetting en meer dan 200 nummers later verscheen vorig jaar nog het album 'Another Celtic Christmas'.

Zo goed als alle nummers werden geschreven door Jenny en Martin Schaub en waar er in het begin nog enkele traditionals ten gehore werden gebracht is dit nu herleidt tot bijna zo goed als allemaal eigen originals. Door de jaren heen begon 'West Of Eden' zich ook te profileren als een volledig akoestische band. Deze 'A Collection' is om hun 20-jarig bestaan te vieren als groep en is te verkrijgen in een bijzonder fraai boekje waarin vele verhalen zijn terug te vinden alsook hun zeer populaire traditionele Kerstmis concerten.

In totaal zijn het 25 nummers waarvan alleen het toepasselijke 'Twenty Years Of Travelling' nieuw is en waarop ook 2 nog niet uitgebrachte nummers zijn terug te vinden. 'Faraway' en 'The Captain's Daughter'. De sterkte van 'West Of Eden' is dat ze een Keltische traditie in Zweden weten voor te zetten alsof ze ginds zijn geboren. Zowel Jenny als Martin verzorgen het vocale gedeelte van de band waarbij de soms dromerige intermezzo's van Jenny en haar accordeon zeker niet mogen worden onderschat. Zes muzikanten die hun diversiteit op het gebied van instrumenten tot een zeer goed gevormd geheel komen.

Nummers die je mee in een reis nemen van twee decennia van Keltische muziek maar dan wel uit Göteborg. Deze verzameling is ten stelligste aan te raden met de garantie dat je na het beluisteren van deze 25 nummers net zoals Jenny en Martin ook je hart zal verlizen aan deze muziek, en zeker ook aan 'West Of Eden'....


tracks:

CD01
01. Twenty Years Of Travelling (new song)
02. Where The Ivy Is Growing (new version)
03. Safe Crossing
04. Tekla's Tune
05. The Bee That Stung
06. Immortal
07. Look To The West
08. Glenntown
09. On She Goes
10. Bird Of Passage
11. True Believer
12. This Piece Of Earth

CD02
01. Rollercoaster
02. Green Fields Of Clover/The Homecoming
03. Wilson Line
04. In A Faraway Town
05. Garden Out Of Time
06. Hawthorne Heights
07. Faraway (previously unreleased)
08. Sweet Old Country
09. Jimmy's Van
10. Scottish Rain
11. (I Still Remember) How To Forget
12. The Boy Form Yesterday
13. The Captain's Daughter (previously unreleased)


more info:

year: 2017

artist: West Of Eden

label: West Of Music

promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

musicians:

Lars Broman: fiddle
Martin Holmund: bass
Ola Karlevo: drums
Henning Sernhede: guitars & banjo
Jenny Schaub: vocals & accordion
Martin Schaub: vocals, acoustic guitars & piano