© Rootsville.eu

Zachary Richard (US)

tiltle: Gombo
music: Zydeco - Acadian
year: 2017
label: RZ Records

info artist: Zachary Richard
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

© Rootsville 2017


Wanneer ik aan Zachary Richard denk, dan denk ik automatisch ook aan nummers als 'Jolie Blond' en 'Allons Danser Colinda' en zijn we haast onmiddellijk klaar om een feestje te bouwen. Dit zijn uiteraard nummers die al ver terug gaan in de tijd voor deze Zachary Richard. Sinds zijn debuutalbum 'High Time' uit 1972 dat in 2000 een heruitgave kende heeft hij al heel wat platen verkocht. Maar naast een echte 'acadien' schrijft hij ook dichtbundels en kinderboeken. Hij is ook een gekende activist voor het behoud van de natuur. Zijn laatste album 'Le Fou' dateert al van 2012.

Zachary Richard wer op 8 september 1950 in Louisiana geboren en kwam met muziek al in aanraking sinds zijn 8ste jaar toen hij als sopraan zong in het 'Bishop's Boys Choir' van Saint John’s Cathedral in Lafayette. Door het zingen in zowel Engels als Frans is deze Zachary Richard ook een graag geziene muziekant in Canada waar hij in 2009 werd benoemd tot de 'Order of canada', de tweede hoogste onderscheiding in Canada. Toen hij zich in 2010 de aardbeving in Haiti opvolgde bracht hij ook het album 'Le Grand Grosier' op de markt. Datzelfde jaar kreeg hij een hartaanval wat hem even op non-actief kwam te zetten. Nu is Zachary Richard al een tijd terug aan optreden toe en schrijft hij ook opnieuw.

Deze 'Gombo' is zijn laatste album dat werd uitgegeven op 29 september 2017. Het is een verzameling van 15 nummers waarbij hij zowel Zydeco en Cajun in de beide talen brengt, maar zich ook profileert als een uitstekende singer-songwriter. Alhoewel dat hij in volle 'Zydeco' glorie opent met 'Zydeco Jump' is deze 'Gombo' veeleer een luisteralbum geworden met indrukwekkende nummers. Cajun is ook nog altijd van de partij met 'Catherine, Catherine' comme un vrais Acadien. Hoogtepunten voor mij zijn zeker de ballade 'Sweet Little Darling of Mine' en 'Fais Briller ta Luminière' met de heerlijke organ klanken, een nummer dat hij in duet brengt met 'Angélique Didjo'.

 

tracks:

01 Zydeco Jump
02 La Ballade d'Emile Benoit
03 La Ballade Du Irving Whale
04 Jena Blues
05 Catherine, Catherine (ft. Robert Charlebois)
06 Manchac
07 La Ballade de l'Exlus
08 Au Bal du Bataclan
09 Dans les Grands Chemins
10 Pop The Gator
11 It Might Be Love
12 Sweet Little Darling of Mine
13 Somebody Calling
14 Fais Briller Ta Lumière (ft. Angélique Didjo)

bonus:
15 La Saskatchewan

musicians:

Zachary Richard
Roddie Romero: guitar, accordeon
Jeff Smallwood: guitar, backing vocals
Rick Haworth: guitar, lap-steel, mandoline, harmonica
Shane Theriot: guitar, omnichord
Francis Covan: violin, accordeon
David Torkanowsky: piano, B-3, Wurlitzer
Graham Robinson: bass
Justin Allard: drums

backing vocals:

Jolynda Phillips, Félix LeBlanc, Henri-Paul Bénard