© Rootsville.eu

Sa Swing

Jazzclub The Mood Hasselt (Hassotel)
2016, january 15

club: Jazzclub The Mood
artist: Sa Swing

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2016

Even leek het er op of de jazzliefhebbers in Limburg waren het vergeten dat de maandelijkse concerten van Jazzclub The Mood van donderdag naar vrijdagavond waren verplaatst, maar net voor aanvang van het eerste concert van 2016 zat plots deze club in het Hassotel aangenaam vol.

Voor de start van dit nieuwe jaar hadden ze net als voor de afsluiter van vorig jaar voor een vrolijke noot gezorgd. Vanavond gaan we met Sa Swing terug in de tijd naar onze eigenste Django Reinhardt. Jazz manouche op de aftrap mee te geven is best wel aangenaam en daarvoor doen ze hier in Hasselt beroep op Sa Swing. Dit Quartet bestaat uit Dominique Nelis, Donald Ramaekers en André ‘Johnny’ Swijgers. Normaliter is de vaste bassist Rob Vanspauwen maar deze wordt vanavond vervangen door Tom Vanacker.

Een volle zaal daar zijn ook zeker die van Sa Swing verantwoordelijk voor want rondom mij zaten toch wat familieleden en vrienden van dit Quartet. In de set van deze Sa Swing zitten buiten een heleboel nummers van Django ook wel wat andere gipsy jazz en natuurlijk ook eigen werk zoals ‘Valse De Mine’ waarvan de credits gaan naar Dominique Nelis en zonder blozen naast deze van de heer Reinhardt mogen staan.

Nummers als ‘Anniversary Song’ en ‘Swing 48’ vullen de club met de nodige nostalgie en zelfs een beetje vreemde eend als ‘Night and Day’ wordt door het arrangement perfect in de galerij van jazz manouche opgenomen. Natuurlijk kunnen klassiekers is het genre als ‘Minor Swing’ en ‘Nuages’ niet ontbreken en daarmee bewijzen die van Sa Swing dat ze dit genre volledig onder de knie hebben. Met gitarist Dominique en de Johnny op viool lijkt het hier wel een reïncarnatie van Django Reinhardt en violist Stéphane Grappelli. De perfectie nabij samen  met de andere gitarist Donald en de contrabassist Tom werd het hier een avond genieten van deze ‘Hot Club Jazz’. Om het plaatje volledig te maken werd evenwel geen beroep gedaan op een musette  maar Johnny kan blijkbaar ook goed overweg met het grote broertje ervan, de accordeon.

Perfecte opener en enorme promotie voor deze jazzclub The Mood waar ze op vrijdag 19 februari het Arne Van Coillie Trio mogen ontvangen. Annie, Eric, Robert en Remy....Keep up the good work!!!

 

more pics on