© Rootsville.eu

Jetsons

Café Revue Leuven
2016, january 28

club: Café Revue
artist: Jetsons
CD review: Alive and Well

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2016

 

Kick Ass Rock ’n Roll is hun moto maar voor mij blijft het een trio dat probeert chaos te brengen tijdens hun waanzinnige optredens. We kennen deze ‘Jetsons’ natuurlijk ook wel als The Freeborn Brothers waarvan Matt Pleśniak (guitar & vocals) en Niko Soszyńki (drums & washboard) ook deel uit maken. Voor dit Poolse rockabilly trio doen ze dan nog beroep op Chris Pasieka aan de staande bas.

Als The Freeborn Brothers heb ik ze al meermaals kunnen aanschouwen en ook als dit Kick Ass Rock ’n Roll Trio is me de eer al te beurt gevallen. Wat nog niet was aangevinkt was Café Revue te Leuven en dat kan ik Katrien Van Proeyen toch niet blijven aandoen. Deze sympathieke spring in’t veld die ook als ‘Shotgun Sally’ in het rootswereldje gekend is neemt ook hier samen met haar Nico de honneurs waar in dit studentencafé op de Grote Markt van Leuven. Belofte maakt schuld en dus zag ik nu de kans om hier aanwezig te kunnen zijn. Ook de gelegenheid om FB vriendin Nadia enkele tips & trucks te geven voor het schieten van beeldjes op een optreden. Niet dat het genre haar zal boeien maar de expressie van Matt en Nik zijn des te meer de moeite waard, of zouden dat toch moeten zijn ;-)

Rockabilly is een veel te mooi woord voor het genre dat zij als de ‘Jetsons willen brengen. Deep , Dark Polish Roots Music past er al beter bij. Op hun album ‘Alive And Well’ brengen ze ook wat nummers in hun moedertaal maar ik hoop maar dat dit vanavond niet het geval is want daar snappen we natuurlijk geen jota van. Hun gevoel van het ‘gypsy’ leven is nooit ver weg maar dat brengt hun muziek toch een ietwat extra bij.

Tegen de klok van negen en nog juist binnen de Happy Hour hier in het Café Revue  beginnen ze eraan. Leuven zal nu ook kennismaken met de prettige gestoorde Jetsons. Ze brengen hier een mix van hun werk uit ‘Alive and Well’ met nummers als ‘Muddy River’ en Black Train’ maar er is ook ruimte genoeg voor gekender werk. Zo zitten ze met hun versie van ‘John The Revelator’ en daarmee putten ze uit het oeuvre van de traditionals voor dit gospel-blues nummer.

Polen! Dat is hun thuishave en rock ’n roll in hun moedertaal krijgen we hier ook met ‘Lucyna’. Deze Jetsons weten oud en nieuw mooi in evenwicht te houden en zo vieren de aanwezige studenten hier in de universiteit stad het gepaste einde van de examens…gekruid met een ‘Midnight Special’!

 

 

more pics on