© Rootsville.eu

Joyce Vanderhoydonck Quartet

Burkeljazz Peer
2016, february 07

club: The Other Side Peer
artist: Joyce Vanderhoydonck

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2016

Carnaval in town, en dat stond ook op mijn programma tot een engel me liet weten dat er in Peer iets moois te gebeuren stond. Onder het titanenwerk van Arne Van Coillie zouden ze in ‘The Other Side’ en meer bepaald in de ‘backyard’ een nieuw project uit de grond gaan stampen dat zal luisteren naar de naam Burkeljazz. Het is de bedoeling dat hier met een maandelijkse frequentie op zondagavond een jazzconcert zal plaatsvinden en dat zullen de Limburgse jazz adepten met open armen verwelkomen, want jazz dat leeft in Limburg.

Om de spits af te bijten, daar hadden ze dan weer meteen aan iets bijzonders gedacht. Arne zou hier niet van start gaan met een gevestigde waarde maar één iemand die onder de vleugels van Kim Versteynen was uitgevlogen richting conservatorium te Ghent. Nu heb ik al wel enkele jonge nachtegalen leren kennen die de ’juf’ heeft moeten leren loslaten zoals Marithé VanderAa  en Isla van Hout. Dat deze ‘youngsters’ wel wat kwaliteit in huis hebben wanneer ze de deuren in Hasselt achter zich toe trekken en hun horizonten gaan verleggen is een certitude. Zo zijn de conservatoriums van Rotterdam en Berlijn al gezegend met hun komst maar vanavond is Joyce Vanderhoydonck het niet zo ver gaan zoeken.

Deze Joyce Vanderhoydonck heeft het veiliger bij huis gehouden en verkaste richting Ghent. Samen met drie muzikanten uit datzelfde conservatorium heeft Joyce aka José een Quartet gevormd die er ondanks hun jeugdige leeftijd er klaar voor zijn. Naast Joyce (vocals) bestaat dit Quartet ook uit Tane Cornellissens (piano) en de ritme sectie Jelle Meeze (5-string electric bass) en Tom Peeters aan de ‘batterie’.

Ikzelf en vele onder ons hebben altijd zo iets van, waarom moet het bij deze jongeren altijd zo moeilijk zijn. Denken de docenten soms dat het alleen goed kan zijn wanneer het ook nog eens ingewikkeld gaat klinken? Jazz was en is nog steeds een gegeven om muziekliefhebbers samen te brengen in een gezellige ruimte om dan te kunnen genieten van deze tak van de muziek. Dit Joyce Vanderhoydonck Quartet is dan ook mee met de gedachtegang die velen niet durven te verkondigen maar dikwijls wel op het hart blijft liggen.  Vanavond ligt er een avond in het verschiet om te luisteren en te genieten van en naar aangename ‘standards’ en zo zou het ook geschieden.

Nog altijd in haar tienerjaren voelt deze Joyce zich als een 'Diva' op het podium. Opmerkelijk dat haar begeleidende medestudenten zich toch al zo goed op één lijn bevinden. Geen haantje te bespeuren en zo komen nummers 'Little Girl Blue' en 'Beautiful Love' bijzonder goed tot hun recht. Tane, Jelle en Tom, ja, die hebben het hart op de juiste plaats en weten al behoorlijk goed hoe ze hun muziek moeten aanvoelen. Joyce Vanderhoydonck....links en recht vernam ik dat deze nachtegaal zich soms niet zeker voelt maar daar is hoegenaamd geen reden toe. Bij 'Old Devil Moon' van Burton Lane is het een waar genot om haar bezig te horen. Soms met een klein beetje nasaal in haar stem maar toch 'crystal clear' en wie weet een nieuwe Stacey Kent in wording.

Na een kleine rustpauze komt dit Quartet aandraven met klassiekers die iedere jazz fanaat wel kent, maar hun arrangement op 'You'll Be So Nice To Come Home To' is sterk en zo krijgt Cole Porter hier vanavond op gepaste wijze ook zijn eerbetoon. Met 'I Fall In Love So Easely' zouden we de youngsters de wijze raad willen geven van daar niet aan toe te geven want er wordt hun nog een mooie toekomst voorspelt. Een meer dan aangename kennismaking met dit Joyce Vanderhoydonck Quartet en zelf met het speelse in hun groep weten ze hier hun talrijk opgekomen sympathisanten een gans concert te boeien. Misschien was Juf Kim eens komen meedoen maar ja, zo bleef deze Joyce dan ook volledig in de spotlight.

De volgende Burkeljazz valt plaats op zondag 6 maar tmet het Arne Van Coillie Trio. Wij moesten na een tijdje afdruipen want de verwarming stond al een tijdje op nul en de tapkraan ging op slot...maar toch heb ik in alle opzichten genoten met natuurlijk dank aan die engel.

en wat dacht José ervan?

 

more pics on