© Rootsville.eu

Young Bastards

MonCafe Hasselt
2016, february 12

club: MonCafe Hasselt
artist: Young Bastards

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2016

 

Vrijdagavond 12 februari en het gaat opnieuw  richting Hasselt en nu voor meer dan één goede reden. Eentje ervan is dat in het MonCafe de ‘Young Bastards’ zullen aantreden. Dit fijne Café genaamd naar de bezieler ervan, de ‘Mon’ staat in de Limburgse hoofdstad gekend om zijn steengoed muziek waar je naast een lekker glaasje voor de volle 100% met uitgelezen gezelschap kan genieten van een mix van blues, funk, soul en jazz.

Doordat jazz leeft in Limburg is hier met een maandelijkse frequentie ook op zondagavond de gelegenheid om te genieten van een gratis jazzconcert maar op vrijdagavond durven ze al eens buiten de lijntjes kleuren en zo staan hier nu de ‘Young Bastards’ op de affiche en zou dit cool café eens terug kunnen gaan in de tijd, terug richting Woodstock bijvoorbeeld. Het is al een tijdje geleden dat ik deze ‘bastards’ nog eens kon aanschouwen en speciaal op de Stijn te plezieren trok ik dan ook maar naar de Lombaardstraat en  zo kon ik zelfs een 'die hard' fan van Bourbon Street overtuigen om ook eens terug in de tijd te gaan met mij.

Deze ‘Young Bastards’ bestaan naast Stijn Bervoets ook uit Fons Van Veldhoven, Lenn Van Meeuwen en Sam Kaerts. Spijtig genoeg moest ik al vlug vaststellen dat foto’s nemen hier geen optie is en dus nu al verontschuldigingen voor het achterwege blijven van enig fatsoenlijk beeldmateriaal. Wat ik van deze ‘Young Bastards’ nog kon herinneren is  dat het er ook stevig kan aan toegaan en dat Led Zeppelin, Jimi Hendrix of Rory Gallaghar nooit veraf zijn. Benieuwd wat die van Hasselt hiervan zullen denken want dit is nu niet bepaald de kroeg waar’ headbangers’ samen gaan hokken.

Nog een andere spijtige zaak is dat je nu niet technische hoogstandjes mag verwachten op het gebied van ‘sound & vision’ omdat normaliter de jazzoptredens ook daar niet om vragen.  Openen doen ze vanavond met JJ Cale zijn ‘Cocaine’ en daarmee kunnen ze me toch al dadelijk bekoren. Een tribute aan de ‘fab four’ liep minder vlot en deze ‘Day Tripper’ was zelfs een beetje vals maar vooral veel ‘te hèt’!

Terug naar de blues met SRV en met ‘Break On Trough To The Other Side’ van Jim en zijn stevige deuren kwamen de Woodstocktoestanden hier in Hasselt ook naar boven. Set 1 wisselde nog af met blues van Muddy Waters  en ‘Them’ hun ‘Gloria’ maar dan zou de stempel hier al vlug verlegd worden. Tijdens set 2 was het gedaan met het ‘bravere’ gedoe  en zou er hier in Hasselt een waar ‘Rockfest’ gaan beginnen.

Vooreerst was er een meer dan goede tribute aan Jimi Hendrix zoals een knappe versie van ‘Voodoo Child’ en zelf bij ‘Foxy Lady’ begonnen hier enkele deftige juffs opeens te headbangen, dus toch…!  Ook het oeuvre van Rory Gallagher werd aangesproken en zowaar was het hele café in beweging aan het komen incluis de Dietrich die hier ook verantwoordelijk was voor zijn steengoede keuze van muziek. Stevig erin vliegen met ‘Wholle Lotta Love’ en ook Led Zeppelin blijken ze hier te kennen. Sterk is ook dat de ‘Young Bastards’ op hun eigen ruigere manier BB King op een voetstuk plaatsten  en na ‘Every Day I Had The Blues’ konden we hier de good times laten rollen.

Afsluiten was het moeilijkste voor deze bastaarden want de verzoekjes om ‘encores’ bleven maar komen zoals 'Purple Haze' en ja het werd zelfs nog beter maar uiteindelijk is het er dan toch mee gedaan en kan DJ  Dietrich laten horen waarom ik hier zo graag kom. Watch out Bourbon Street want ook deze ‘Young Bastards ‘ hebben er een fan bij ;-). MonCafé te Hasselt voor liefhebbers van, goede muziek meer dan het bezoeken waard, want hier zie je engelen zelfs bier drinken;-)