© Rootsville.eu

Bluesnight Hamont

GC De Posthoorn Hamont-Achel
2016, february 13

artist: Barrelhouse
artist: Hideaway
artist: The Blues Vision

concert report: Vanessa Rizzuti - photo credits: VaRi Design
© Rootsville 2016

Een avond vol blues in Hamont-Achel. GC De Posthoorn zorgt er weer voor dat de blues fans aan hun trekken komen. Het podium werd gevuld met blues van de lage landen. The Blues Vision, Barrelhouse en Hideaway stonden genoteerd voor deze avond en dat ze in West-Vlaanderen en Nederland weten hoe ze blues moeten maken kon het publiek deze avond aan de lijve ondervinden.

The Blues Vision mocht de spits afbijten.
Ze zijn maar met 3, de kleinste groep van deze avond, maar dat wil niet zeggen dat ze onderdoen voor de rest. Deze nog jonge groep, opgestart in 2009, brengt een mix van langzame en hardere blues. Veel van hun nummers zijn zelf geschreven, maar van een goede cover zijn ze ook niet vies. Met hun blues, rock, funk en roots weten ze het publiek in te palmen en hebben ze voor iedere blues fan wel iets dat in de smaak valt. Zanger en leadgitarist Arne nam als 12 jarige de gitaar al ter hand. Op dit moment vervolledigt hij zijn studies aan het Conservatorium te Gent. Ook de andere bandleden studeren nog in Gent. Drummer Bernd is er na een tour van 2 jaar door Amerika begonnen aan een opleiding pop-drum. Zijn liefde voor muziek kwam al vroeg tot uiting. Als 9-jarige knaap begon hij aan de muziekacademie om dan als 15-jarige slagwerk te studeren. Als laatste van deze groep kan je in Gent Gerben tegen komen. De basgitarist van de groep heeft al ervaring in meerdere genres van muziek. Jazz, hiphop, pop, rock, en nu ook blues, hij heeft al in verschillende bands gespeeld en staat deze avond voor het eerst samen met The Blues Vision op een podium van een openbaar optreden. De band is ondertussen ook al aan hun 3-de cd toe. Op “Kind Of Blues” staan enkel eigen geschreven nummers en mochten ze Guy Forsyth als gastmuzikant ontvangen.

Het concert van The Blues Vision zat zoals verwacht vol afwisseling. Na de rustige opener “Deep River” van Arne en zijn gitaar veranderde het tempo meteen met “Don’t You Tell”. Ook de dummer werd in het licht gezet met het nummer “The Drummer Get’s All The Girls”, een volgens Arne waargebeurd verhaal over hoe de drummer al de meisjes krijgt… Er volgde nog een hele reeks nummers met o.a. “Mushroom” en “Bad News”. “One Slice Of Ham” mocht de show in stijl afsluiten. Onder aanmoediging van het publiek gaf Arne om te eindigen een indrukwekkende gitaar solo.

De volgende bezetting nam wat meer plaats in beslag. Met 6 kwam Barrelhouse op het podium. Deze Nederlandse band maakt al van 1974 blues muziek en mocht in 2014 hun 40-jarig bestaan vieren! En dat ze weten hoe het moet bewijzen ze elke keer als ze op een podium staan. Zangers Tineke Schoemaker brengt samen met de andere leden  Guus Laporte (guitar, vocals) Johnny Laporte (guitar) Jan Willem Sligting (bass, accordeon) Han van Dam (piano) Bob Dros (drums) een mix van eigen geschreven nummers en covers. Samen hebben ze al meer dan 2000 concerten in landen over de hele wereld gebracht en had o.a. blues legende Albert Collins een pluim voor hun muziek. Ze brachten al verschillende cd’s uit en in september staat er alweer een nieuwe klaar. Een titel hebben ze nog niet voor deze nieuwe cd, die net als de vorige een mix gaat zijn uit eigen nummers en covers.                                                                                                    

Met haar prachtige stem kan Tineke werkelijk alles aan, van het ingetogen "If You Really Wanna Leave Me" tot "Bring It On Home" van Willie Dixon. Tal van andere geweldige nummers passeerde de revue. Na even zoeken achter de ‘koebel’ mocht het swingende “Beware” het publiek tot dansen brengen om dan terug tot rust te komen met het ingetogen “Tell Me More”. Ook nu weer trakteerden deze ervaren muzikanten het publiek op een geweldige blues show en dat ze er elk moment van genieten straalde van het podium af.

De laatste band heeft al een heel repertoire bijeen gespeeld. Al 30 jaar speelt Hideaway de blues. De huidige bezetting van de band bestaat uit Ralph Bonte – Lead Vocal, Rhythm Guitars, Slide guitars, Dobro, Jean-Marie Herman – Solo and Rhythm Guitars, Johan Guidee – Drums, Eric Vandekerckhove – Bass, Ukulele Bass, Backing Vocals, Geeraard De Groote – Sax, Percussion, Backing vocals en Patrick Cuyvers – Hammond organ, Piano. In 2012 wonnen ze de Belgian Blues Challenge en kregen zo een ticket voor de European Blues Challenge in Toulouse, waar ze uiteindelijk knap 5-de werden. Optreden in het buitenland is deze band dan ook niet vreemd. Met concerten in Frankrijk, Nederland, Zwitserland, Spanje, Canada en Zweden hebben ze een stukje van de wereld kennis laten maken met hun liefde voor blues. Ze hebben ondertussen al 4 cd’s uitgebracht. De 4-de cd was één ter gelegenheid van hun 20 jarig bestaan, 76’51” LIVE werd, zoals je uit de titel kunt afleiden, een live cd die 76 minuten en 51 seconden duurt.

Ook deze avond brachten ze een mix van stijlen binnen het blues genre. Van Boogiewoogie 'Breakin' Up The House' tot de slow  'When Rita Leaves'. Covers zoals Bobby Bland's tijdloze nummer 'Members Only' en ‘A Good Day For The Blues” mochten niet ontbreken. Met “Raise The Roof” speelden ze het dak van GC De Posthoorn in Hamont en kwam er een einde aan een geweldige blues avond.