© Rootsville.eu

Steven Troch Band
CD Release Nice 'n Greasy

Missy Sippy Ghent
2016, february 16

club: Missy Sippy
artist: Steven Troch
CD report: Nice 'n Greasy

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2016

Dinsdagavond was het verzamelen geblazen in de enige en echte Missy Sippy Blues ’n Roots Club in Ghent. Voor diegene die soms wat verward zijn onder ons, deze juke-joint ligt niet aan de Mississippi maar aan de Leie. Stroppendragers Marie en Jelle zwaaien hier de scepter en samen met enkele medewerkers brengen ze hier met een maandelijkse frequentie steeds steengoede blues concerten.


Recent bracht Steven Troch samen met zijn band het album ‘Nice ’n Greasy’ op de markt, een album dat werd opgenomen in de US waar onze rots in de branding medewerking kreeg van o.a.  Kid Andersen en Rusty Zinn, Wablieft? Ja zeker da! Voor de vele concerten die nu volgen heeft ‘onze’ Steven een eigen band op poten gezet die bestaat uit Liesbeth Sprangers aan de basgitaar om deze dame nu maar eens eerst voor te stellen. Het andere deel van de ritme sectie bestaat uit drummer King Berik, voeg daarbij nog de steengoede gitarist die luistert naar de naam Little Steve en we weten dat hier op het podium bij Marie een ijzersterke formatie staat.

Opmerkelijk is dat in deze gezellige blues club steeds weer vriendelijke ‘doormen’ u weten te ontvangen en vanavond is dit Guy Verlinde, ook al om van te duizelen, de Guy die zelf een topper in het blues milieu is staat hier maar eventjes stempeltjes te geven aan diverse fans, en ook mede collega’s waar zelfs een andere Steven is komen opdagen om zijn naamgenoot support te verlenen. Dus weten we al zeker dat The Rhythm Junks vanavond geen optreden hebben.

Voor de start van het concert was het nog even wachten want ‘Nederlander’ Steven Van Der Nat moest nog even een technische interventie plegen om in te kunnen pluggen in ons Belgisch elektriciteit netwerk om zo geen stroompanne te veroorzaken. Dit technisch hoogstandje achter de rug mocht Steven Troch solo aanzetten met ’ I’m Glad’ en ook wij waren tevreden dat we konden genieten van deze heerlijke harper.

Voor mezelf was het al de logica zelve dat ik hier ijzersterke nummers te horen kreeg maar voor diegene voor wie het de eerste was waren hier wel eventjes onder de indruk van deze sterke nummers op ‘Nice ’n Greasy’ want dat Steven Troch een klasbak is daar kijken de blues adepten al lang niet meer van op. Den andere Steven is ook al meer dan behoorlijk ingeburgerd in deze band en het is ook altijd wel heerlijk genieten wanneer deze ‘guitarslinger’ zijn ding komt te doen. Als een ware luitenant weet King Berik steeds weer iedereen alert te houden om juist aan te zetten bij nummers als ‘Extra Extra’ en ‘Slow’. De vrouwelijke bassiste Liesbeth moet over een paar sterke armspieren beschikken en het is zelfs opmerkelijk dat ze nog geen ‘kabels’ van haar basgitaar naar de verdoemenis heeft geholpen.

Onder het goedkeurend geknik van Steven De Bruyn weet de gastheer Steven te vertellen dat één van zijn grote voorbeelden Sony Boy den Tweede is waarna we  deze zijn ‘Keep It To Yourself ‘ voor de kiezen krijgen. Afsluiten van het eerste gedeelte van dit prachtig concert, daarvoor zoeken deze Steven Troch Band meer exotische oorden op met eerst ‘La Perla’ voor de Mambo liefhebbers om daarna richting Jamaica te trekken met ‘The Jinx Is On Me’….and when we looked at the clock, the clock strikes nine and we’re all feeling fine!

Een goed concert geeft bij 'live' optredens altijd weer één certitude en dat is dat de Cedeekes vlot van de hand gaan achteraf wat ook hier het geval is uiteraard.

Aanzet van deel 2 en weerom een solo’ke van Steven Troch waarbij hij een Sonny Terry’ke doet. ‘Old Dog’ is van origine een Ska nummer maar door de transformatie onder Steven, wordt dit een klas-bluesje. Ook ‘Footsteps Of My Dad’ en het zeer dansbare instrumentaaltje ‘Alligator Fryolater’ staan op het prachtig album dat hier vanavond in de kijker staat met als resultaat…we are loosing our heads. Voilà dat heeft deze Steven Troch Band weer goed voor elkaar gekregen en nu is het toch wel tijd voor mezelf om eens te ‘ont-trochen’ ;-) Wel even noteren dat hier op dinsdag 1 maart niemand minder dan Erja Lyytinnen op het podium staat en later op 5 april nog eens Boo Boo Davis komt opdagen. Wat een luxe hier in Ghent waardoor Fats Waller en Bessie Smith wel moeten blijven lachen....en wij ook!

 

more pics on