© Rootsville.eu

Patersdreef Indoor

Europahal Tielt
2016, february 20

organisation: Patersdreef
artist: Rob Orlemans & Half Past Midnight (NL)
artist: Shaggy Dogs (F)
artist: Chilly Willy (B)
artist: Blazzy Juice (B)
artist:
Hands Off The Barmaid (B)

concert report & photo: Freddie
© Rootsville 2016

 

Nog volop februari en dat betekent ook dat Patersdreef Indoor er ook nog aankomt. Altijd wel ietsje speciaal bij de Franky daar in de ‘vloanders’. De eerste bands zijn dan ook steevast ‘locals’ te noemen en met ‘Hands Off The Barmaid’ is dit niet anders. Deze rockband ontstond in 2011 na het ter ziele gaan van ‘Arrivé’ en hebben vorig jaar hun debuutalbum ‘Life’s Little Luxuries’ op de markt gebracht. Hier in hun eigenste Tielt moeten ze helaas eraan beginnen als eerste en dan weten we dat het volk nog moet gaan komen.

Deze ‘Hands Off A Barmaid’ bestaan uit Dennis Desmet op (vocals & guitar), Steven Fauconier (guitar), Simon Blanchaert  (bass) en Filip Vande Walle aan de drums. Aarzelend begin maar naargelang ze hun nummers uit hun EP brengen worden ze zekerder en zekerder en naar het einde toe staan ze er wel. Rockliefhebbers moeten ze zeker maar eens gaan bewonderen want nummers als ‘Can’t Do This’ en ‘Stroke Of Lightning’ zijn van het betere allooi, en wie weet is die ‘barmaid’ er dan ook. Van de drummer heb ik helaas geen foto's want de man aan het rookmachine was een ietsje te hard in zijn element.

Vorig jaar stond hier nog een symfonische rockband op het podium en dat was nu niet echt mijn ding. Dit jaar hebben die van Patersdreef als 2de band gekozen voor iets dat meer toegankelijker is . Met deze ‘Blazzy Juice’ blijven we binnen de grenzen van West-Vlaanderen  en krijgen we een terugblik op de jaren van ‘Happy Days’.  In 2006 besloten 4 vrienden om hun krachten te bundelen om zo er voor te zorgen dat de jaren van rock ’n roll niet vlug vergeten zouden worden. De huidige ‘Blazzy Juice’ bestaan uit  Peter Deewood en dan zitten we bij de Vlaamse versie van een Jerry Lee Lewis. Hij wordt bijgestaan door Andy Seynaeve op de gitaar en een ritme sectie dat bestaat uit Koen Paepe op elektrische en staande bas en Joachim Lannoo op de ‘trommels’.

‘CC Rider’ galmt uit de boxen en we zijn vertrokken voor een uurtje nostalgie met nummers als ‘Shake, Rattle & Roll’, ‘Blue Suede Shoes’ en Ray Charles zijn ‘What I’d Say’. Onze eigenste Jerry Lee Lewis weet wel hoe hij het publiek moet entertainen en we zouden haast gaan geloven dat de piano aan zijn laatste uurtjes toe was. Toch nog respect voor zijn instrument en zo konden we nog genieten van ‘C’est Le Vie’ en kreeg ik voor de derde keer in 2 dagen de Cash zijn ‘Folsom Prison Blues’ te aanhoren, maar eerlijk dit nummer gaat nooit vervelen, ech(t) waaaaar ;-). Ook zij brachten vorig jaar een album uit met daarop 'Great Balls Of Fire' en Ah Ah' Burning Love'...

Tijdens de helft van de voorafgaande rock ’n roll set begon ik wel wat in paniek te raken want van de volgende band was nog geen sprake. Chilly Willy Loony Goony and the Free American Indian Hippy Blues Street Fruits, of gewoon 'Chilly Willy' brachten de spanning er hier in maar mijn streekgenoten kennende rijden die nog verloren op weg naar hun eigenste stamkroeg. Allee gene paniek want iedereen nog net op tijd het podium op voor de soundcheck. De tijdsperiode tellende vanaf vorige eeuw tot op heden heeft deze band in de bezetting al enkel veranderingen mogen noteren  en zo bestaat de hedendaagse Chilly Willy Bluesband uit ouderdomsdeken Walter Cuyvers die met zijn 74 lentes (in maart 75) nog steeds als ‘youngster’ mag worden aanzien.  Onze Walter zal pas stoppen met drummen als Charlie Watts van de ‘Stones’ beslist om zijn drumsticks aan de haak te hangen, want zij zijn leeftijdsgenoten. Tot dan kunnen we nog blijven genieten van Walter zijn grooves.

Frontman ‘Den Huibbe’ kent iedereen maar al te goed in bluesworld maar we gaan hier even een geheimpje vertellen….eigenlijk noemt hij Wim Huybrechts! De andere kant van de ritme sectie bestaat uit bassist Wim Vandemeulebroeke, en de smoelschuiver van dienst is ‘Mr White’, voor ons gewoon weg ‘witte’. De rest van deze illustere formatie bestaat uit 2 uitstekende guitarslingers, zijnde Alain Counye en Andy Aerts. Cilly Willy dat is blues, blues om een feestje mee te bouwen.
‘New Orleans’ en Sonny Boy Williamson den Tweede zijn ‘Help Me’ zijn certitudes in hun setlist maar ook zij  durven de laatste maanden al wel eens iets nieuws uitproberen zoals ‘Can’t Get Even’ van hun boezemvrienden Johnny Mastro & Mama’s Boys. Knap is ook steeds weer de conversatie tussen de gitaren van Alain en Andy maar vandaag hebben we ons het best geamuseerd wanneer Mr. White meermaals in het rook gordijn verdween. Maar als de rook om je hoofd is verdwenen komen ze dan nog even de boel op stelten zetten met ‘Hip Shake’ .....ech(t) waaaaar!

Naast Chilly Willy was er nog een 2de band waardoor ik de beslissing nam om naar Tielt af te reizen en dat waren Pascal Redondo en zijn Shaggy Dogs. Met deze uit Frankrijk afkomstige ‘pub rockers’ wordt bij wijlen een Dr. Feelgood terug in de belangstelling gezet.  Naast Pascal aka Red bestaan deze ‘Shaggy Dogs’ nog uit ‘Jacker’ aan de gitaar, Toma aan de basgitaar met aan zijn zijde ‘Guillermo à la batterie en aan de keys is er nog ‘Ben’. Eind 2015 brachten ze hun nieuwste album op de markt met de toepasselijke titel ‘Bababoomba’ en daarmee maken zij hun statement over ‘Fiesta, Blues ’n Roll’. We kennen deze ‘Shaggy Dos al enkele jaren en zowel op Duvel als op Gevarenwinkel hebben ze de boel al op stelten kunnen zetten dus waarom ook niet Patersdreef? Een recensie over 'Bababoomba' verschijnt deze week nog op Rootsville.

Met een nieuw album op de markt wordt hun setlist natuurlijk bepaald met nummers daaruit en zo zijn ‘Lee Dorsey’ en ‘Fiesta, Blues and Roll’ daar een paar voorbeelden over. Het is niet altijd makkelijk wanneer een band zich voor de volle 100% staat te geven en de rest van de zaal niet echt weet mee te leven en geloof me dit lag niet aan de ‘Shaggy Dogs’. Uiteindelijk verkreeg ‘Red’ dan toch dat er enkelen schoorvoetend dichterbij kwamen. Opmerkelijk daarentegen was wel dat Franky ze zover kreeg om een paar bissertjes te brengen en met afsluiter ‘Route 66’ mocht zelfs Mr. White nog eens komen meeblazen, wat het allemaal niet doet wanneer je bij Chilly Willy speelt!

Nog 'one' band te gaan en deze ‘Patersdreef Indoor’ editie 2016 zit er dan alweer op. Voor de afsluiter hier in de Europahal doen ze hier beroep op een band van bij onze noorderburen. Bluesrock met Rob Orlemans en zijn ‘Half Past Midnight’ zullen als laatste aantreden en voor diegene die reeds aan het indommelen waren moeten we helaas melden dat ze eraan zijn voor de moeite want met deze stevige bluesrock band is enige gehoorschade soms kortbij.

‘Rob Orlemans & Half Past Midnight’ bestaan naast Rob ook nog uit Piet Tromp op de bass en Ernst Van Ee aan de drums en zo begint dit power trio aan het laatste uur van Patersdreef. Gewoonlijk is ‘Goin’ Down’ van Don Nix er eentje om af te sluiten en daarbij nog eens iedereen  van jetje te doen geven maar deze Rob en zijn ‘Half Past Midnight’ beginnen er gewoon mee. Power, dat staat ook voor vette ‘Marshall’s’ en dus komen de trillingen hier vanavond ook uit deze versterkers.

Bluesrock, daar mag zeker den Jimi niet aan ontbreken en Rob brengt deze zijn 'Hey Joe' als linkshandige op een rechtshandige 'strat' dan ook feilloos. Bij de heerlijke ‘Fuzzbow Boogie’ krijgen we een indrukwekkende drumsolo van Ernst en Piet mag zijn kunnen laten horen bij ‘Help Me Baby’. Ondertussen loopt het hier wel echt op zijn einde en zo is het ‘All Over Now’ met deze rockers uit Holland! Tot Patersdreef Outdoor! en terwijl we naar buiten wandelen zien we nog vlug den Eddy zijn affiche van de Bluescaravan 2016 inspecteren, 3 pittige damers die de vzw 'Bluesnight' op 30 april te gast hebben

 

more pics on