© Rootsville.eu

RO-RO-RO VI

GC Tentakel Zonhoven
2016, february 20

organisation: Rolmo's Roots Rock
club: GC Tentakel

concert report & photo: Freddy Knippenberg
© Rootsville 2016

 

 

Het zijn weer hoogdagen voor de roots & rock ’n roll. Na de passages van de Paladins in Overpelt en St.Niklaas dit weekend is er ook Rolmo’s Roots & Rock in het GC Tentakel te Zonhoven en dit toch al voor de zesde keer.  Op zaterdag 20 februari trek ik dus richting Zonhoven want op ‘high noon’ gaan hier de deuren al open, dus zal het wel een druk dagje worden.

Met 12 band op 2 podia wordt het hollen om iedere band in de spotlights te kunnen krijgen en dus zal mijn camera na vandaag wel aan wat afkoeling toe zijn. Van deze 'cool down' is nu nog geen sprake en nog maar net dat mijn middagmaal zijn plaatsje aan het vinden is binnen in nemen die van het Stick Shift Trio hun plaatsje in op het eerste podium. Dit B/NL trio bestaat uit Jos JR op de lead guitar, Victor Herrewijn aan de staande bas en Kris Verding, vocals & rhythm guitar. Hun set bestaat uit pure rockabilly maar voor hun eigen signature voegen ze er soms een beetje honky tonk aan toe. We zijn op dit vroege aanvangsuur dan ook al meteen mee en voelen ons hier echt als herboren.

Deze Stick Shift Trio zijn nog niet uitgezongen of in de ‘Ballroom’ zetten Mike en zijn 2,3,GO al aan en ik ben benieuwd of ze al wakker zijn want deze wervelende happy days sensatie heeft gisteren nog iedereen overtuigd van hun kunnen als het voorprogramma  van de indrukwekkende Paladins.  Vandaag staan ze voor de taak om 2 sets in te vullen en Mike, Guy, Johan en Koekoek Seven  zullen ook hier voor een wervelend showtje zorgen. In hun eerste aantreden kunnen we al de beentje los slaan op nummers als ‘That’s Alright Mama, ‘Ragg Mop’ en de blauwe maan van Kentucky en gelukkig voor mij is het maar één dagje en geen ‘Fourty Days’.

 

Back To The Roots en dat is dus richting ander podium voor de ‘Hi-Tombs’ uit Nederland. Deze rock ’n roll formatie bestaat uit Junior Marvel, ritme gitaar en vocals, Fredo aan de lead guitar, Mighty Mike aan de double bass en Marco Schell op de drums. Nog maar aan het 3de concert en het is al steeds koekenbak geweest met nummers als ‘Looking For A Woman’ en ‘Knock Knock. Sterke prestatie en het is dan meteen maar hollen naar de ballromm na deze ‘Hi-Tombs’ hun ‘Tear It Up’. Daar vinden we 2,3,GO terug voor hun 2de act van de dag....Viva Las Vegas!

Ze zitten ondanks een hels programma hier bij Ro-Ro-Ro nog steeds goed op schema en tijd om een Amerikaan op ons los te laten. Johnny Falstaff hebben we vorig jaar ook al wel enkele keren kunnen bewonderen en steeds was daar ook Mark Sprex van The Rumba Kings bij aanwezig. Deze Johnny Falstaff swingt lekker maar de slappin’ bass van Mark geeft het toch een extra boost. Met nummers als ‘Honky Tonk Daddy’ en het ‘Trun Down The Lights’ is het dan ook meteen strollin’ time…Texaanse rock 'n roll is good for the soul.

Het loopt al tegen half zes als in de Ballroom richting 2de Johnny. Koen of ook Johnny Trash is er klaar voor het eerste van zijn twee optredens hier op deze zesde editie van Rolmo’s Roots Rock. Johnny Trash staat ook steeds weer garant voor een portie onbezonnen spektakel en vandaan is dit ook niet anders en is het genieten bij nummers als Johnny Cash zijn ‘Folsom Prison Blues’, of zijn eigen interpretatie op ‘Ace Of Spades’ en daarbij breekt het zweet ons uit ;-)

Uit Estonia verwelkomen we nu Rockin' Lady and her Rivertown Boys' en dan is het meteen tijd op rockabilly te aanschouwen à la fifties. Welgekome verschijning van deze Rockin' Lady uit het Oostblok. Naast de mooie verschijning Jaanika bestaat haar Rivertown Boys ook uit Karl (gitaar), Andere aan de ritme gitaar en saxofoon en een ritme sectie die bestaat uit Remo aan de double bass en Reeno op de drums. Swingende rockabilly met nummers als ‘Ain’t That Lovin’ You Baby’ iets wat we meteen doen wanneer we deze Jaanika aan het werk zien en dus een terechte keuze voor deze Ro-Ro-Ro! Zo wordt dit gemeenschapscentrum dan ook daadwerkelijk omgeschakeld naar een heuse ‘Bop City’. Nog nummers als ‘Women and Cadillacs’ en het bluesy ‘Voodoo Voodoo’ en we moeten met spijt in het hart afscheid nemen van deze ‘Vamp’ en haar jongens.

Even de inwendige mens versterken want dit is toch wel energie slopend te noemen om een ganse dag tussen al deze jonge rockers te staan, dus laten we Johnny Trash zijn 2de optreden even aan ons voorbij gaan. We zijn weer versterkt en kunnen er terug tegen aan want ook de 5-o-Matics zijn er al klaar voor. Antonio, Marcello, Glenn, Pedro en Enrico komen uit het swingende Vlissingen en zijn daar een heuse rock ’n roll machine dus zal het hier in Zonhoven gaan stomen wanneer zij eraan beginnen….dus let he music play! ‘Drinkin’ Beer ‘ is ook één van hun swingende nummers en waarom heb ik daar nog niet aan gedacht. Toch eerst nog even genieten van hun ‘Secret Agent Man’ en met ‘Flip, Flop and Fly’ kunnen ook deze 5 ‘o Matics terug richting Nederland vliegen.

In de balzaal staat Sebi Lee in de startblokken. Deze rockende pianist begon zijn carrière al in 1995 in de Brusselse bars en is het nu in groep of solo hij heeft het gevoel in zijn genen en dat straalt er zo vanaf ook. Deze Sebi Lee is van alle markten thuis en speelde al bijna overal op deze aardbol tot zelfs in  Californië en dus mag Zonhoven niet achter blijven want met hem is Rock ’n Roll in da house! Ik dacht niet dat de tijd hier zo zou voorbij vliegen want na deze eerste set van Sebi Lee zijn we op het andere podium al toe aan de volgende band van de avond.

'Country Cooking' is de naam! We mogen fier zijn op deze eigenste formatie die ook de rock 'n roll weet weerom tot leven te wekken hier in Zonhoven. Ze hebben al 4 albums op hun conto staan en ook deze Belgische rock 'n roll met stevige country in verweven heeft al meermaals buiten onze grenzen hun naam weten waar te maken. Het sterkste in hun prestatie ligt in het gebruik van heel wat eigen nummers als 'I Found You' en 'Barber Man'. Maar ook zij grijpen ook nog graag terug naar certitudes als 'Great Balls Of Fire' of 'Good Golly Miss Molly'....en dan besluiten ze met 'Johnny B Good'. En dan terug naar Sebi Lee.

Op het podium hier de Sloveense Rockabilly formatie die luisteren naar de naam ‘Eightbomb’. Dit trio is verantwoordelijk voor het wat steverige werk van deze Ro-Ro-Ro en hierbij vinden we terug Mark Sprex aan het werk, ditmaal met een gitaar. Rockabilly dat soms wel dichtbij de verwant psycho gaat aanleunen en dus zeer energiek te noemen. Het dynamische’ Wham Bam’ vinden we ook terug op hun recente album en hun ‘Heartbreak Hotel’ klinkt gewoonweg ….Insane.
Stevige kost van dit trio die nu al een tijdje in de lage landen aan het toeren zijn. Met nummers als ‘Hammer Down’ en ‘Beer ‘o Clock’ krijgen we nog eens Cash achter de kiezen en deze ‘Folsom Prison’ kan ik stilaan zelf al wel meezingen. We wuiven deze Eightbombers uit met de  Blitzkrieg Bop. In de 'Ballroom krijgen we voor een derde en laatste keer Sebi Lee aan het werk.


Op het hoofdpodium zijn we toe aan de laatste band voor vanavond al is het ondertussen al zondag geworden. 'Fifty Foot Combo' is een surfband uit het Ghentse die in 1994 reeds het daglicht zagen en bij hun debuutalbum 'Go Hunting' in 1996 niets dan lovende recensies mochten ontvangen. Nummers als 'Cann Jungle' en 'Galaxy' brengen de sfeer hier nogmaals naar een hoogtepunt. Gelukkig zijn deze 'Fifty Foot Combo' na een sabbatperiode in 2012 terug nieuw leven ingeblazen andes konden we niet genieten van 'Wild Men' en 'Drums à Go Go'. Prettige kennismaking voor mij met Jesse, Bart, Jens, Steven en Rodrigo.

 

Nog éénmaal naar de Ballroom en dan zit mijn job er hierop voor deze editie. Uit het Brusselse is Patrick Ouchêne hier neergestreken met zijn 'Runnin' Wild'. Hun rest hier de taak om dit festival hier in alle schoonheid te doen eindigen. Bij gaat het licht stilaan uit maar zij staan nog voor de zware taak om hier gedurende driekwart uur nog een laatste maal iedereen aan het dansen te krijgen, dus chapeau!

Moe maar toch voldaan trek ik huiswaarts want ik best genoten tijdens deze dag vol met boppin' teddy's en dus groeten we deze Rolmo's Roots & Rock editie en zeggen we nog dank u wel Peter!