© Rootsville.eu

OakCity Jazzband

Jazzcafé Den Egger Scherpenheuvel
2016, february 11

club: JazzCafé Den Egger
artist: Oakcity Jazzband
CD report: Ace in the Hole

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2016

 

Het slechte nieuws is dat we aan het voorlaatste concert zijn gekomen voor dit seizoen in het JazzCafé Den Egger. Het goede is dan weer dat we ons hier vanavond eens ongegeneerd gaan amuseren want op de affiche prijkt de OakCity Jazzband, en dan gaan we resoluut richting New Orleans.

Deze Oakcity Jazzband is afkomstig uit het Limburgse Maaseik en is een volwaardige Dixieband die het zelfs al geschopt heeft tot in de stad waar de bakermat zich bevindt van Dixieland. Vorig jaar brachten ze nog hun album 'Ace in the Hole' op de markt en zag ik ze in functie van deze release nog aan het werk in de helaas teloorgegane jazzclub The Mood te Hasselt. Deze Oakcity Jazzband staat voor onvolprezen ambiance in de sfeer zoals je ze enkel kan gaan opsnuiven in het 'French Quarter'. Vanavond verplaatsen we ons dus richting New Orleans en laten deze 'Hot Jazz' gewoon op ons afkomen.

Deze 7-koppige jazzband heeft er al een lange lijst van concerten opzitten in binnen- en buitenland en staan garant voor een avondje jazz met een hoog entertainment gehalte. Herman Vanspauwen en Hubert Kerkhofs bespelen respectievelijk klarinet en trompet en worden bijgestaan door Gaene Luyten op trombone, Lieve Winkels op piano en vocals, Bob Schweig op de banjo, Frank Brulez aan de drums en Patrick Weeghmans op de sousaphone en beginnen eraan met ‘Why Don’t You Go To New Orleans’ en dit nummers is ook meteen de opener van hun CD ‘Ace in The Hole’.

Nummers als ‘Alexander’s Ragtime Band’, C’est Si Bon’ en ‘Canal Street’ maken er een ontspannen avond en iedereen hier aanwezig zal dit beamen. Het aaneenrijgen van Dixieklassiekers als ‘Saint Louis Blues’ en anderen maken er een bonte avond van en zeker deze ‘Amazing Seven’ hebben er duidelijk plezier in. Hier in het Jazzcafé Den Egger hadden ze de dag voor het optreden nog wel wat werk want het podium moest voor deze OakCity Jazzband nog vlug even worden omgebouwd om deze band ook wat ademruimte te gunnen.

Niet meteen een Dixienummer is 'Copenhagen' maar hirebij verleggen deze OakCity Jazz band de grensen tussen Denemarken en de Golf van Mexico waarbij de interactie van Hubert met het publiek tot in het kleinste hoekje van dit JazzCafé kan worden beleeft. Na een kleine inleiding van pianist Lieve Winkels op 'Honey Hush' zie ik rondom mij toch enkele mannen hun vrouwtje bekijken en misschien is het straks wel 'Honey NO'. Wanneer 'Mood Indingo' wordt ingezet wordt er meteen ook een hoofdrol weggelegd voor de imposante maar meesterlijke sousaphone van Patrick.

I’ve Found A New Baby’ staat ook op hun uitstekende CD en verkrijgt dat er enkele funky kreetjes van James Brown aan te pas komen en…Oeh! I Feel Good! Meesterlijk is hoe een indrukwekkende Herman dit alles uit zijn klarinet weet te halen en met een hoog humor gehalte maar magistraal goed is ook Hubert zijn imitatie van Satchmo. C'est ci Bon, lovers say that in Montaigu! Als toemaatje laten deze Oakcity JazzBand nog zien waarom deze Dixieband soms ook streetband worden genoemd en beginnen aan een toertje jazzcafé. Ambiance ten top uiteraard en dan moet ons Janneke ook maar eens mee blazen. Ook het vrouwelijk schoon wordt niet ontzien en zo begon Stefan zich toch een beetje zorgen te maken ;-) Nog een extra toemaatje mag uiteraard niet ontbreken met een klein medley'ke en zo wandelen de Saints richting Basiliek. Prachtprestatie van prachtige mensen.

Time Flies When You're Having Fun...was ook vanavond een statement te noemen en zo wuiven ze hier in dit JazzCafé iedereen uit naar het laatste concert van het seizoen dat zal plaatsvinden op dinsdag 22 maart. Dan zullen 4 'ouwe rotten' oftewel het Jan Muës Quartet Marithé Van Der Aa bijstaan om er een glansprestatie van te maken. Tot dan, bij leven en welzijn!

 

 

more pics on