© Rootsville.eu

Arne Van Coillie Trio ft. Andres Leifsoens
De Ploeg Diepenbeek
2016, february 25

club: De Ploeg
artist: Arne Van Coillie
artist: Andres Liefsoens


concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2016

 

De maandelijkse jazz interventie in ‘De Ploeg’ te Diepenbeek heeft steeds eenzelfde structuur, en dat is het Arne Van Coillie Trio met gast. Zo zijn hier al tal van jazzmuzikanten hier hun ding komen doen samen met Arne Van Coillie aan de keyboards, Flor Van Leugenhaeghe aan de contrabas en Luc Vanden Bosch op de drums. Door de diversiteit aan artiesten die hier neerstrijken  is het ook telkens weer een andere tak van onze geliefkoosde jazzmuziek die we hier te horen krijgen. Vanavond is de gast niemand minder dan Adres Liefsoens en zijn vibrafoon.

Andres Liefsoens heeft vorig jaar zijn eigen Quartet terug nieuw leven ingeblazen en in dat Quartet vinden we ook Luc Vanden Bosch  en Flor Van Leugenhaeghe in terug zo zal er voor vanavond natuurlijk geen algemene repetitie aan vooraf zijn gegaan als drie van de vier al samen spelen. Voeg daarbij nog Arne Van Coillie, en ook hij is geen vreemde voor Andres, waardoor het plaatje compleet is. Vier toppers op ‘de vloer’ voor wie jazz al lang geen geheimen meer kent.

Een Quartet met een vibrafoon staat niet iedere week ergens op het programma en eerlijk het zou wel mogen want dit instrument is zo puur en vult de ruimte onmiddellijk met aangename en kalmerende vibes. Deze instrumentale jazzavond wordt gevuld met covers en soms ook eigen werk zoals Arne Van Coillie zijn ‘Fleeting’ dat toch ook al enkele jaartjes is neergeschreven. Verder krijgen we werk van Charlie Hayden te horen alsook het prachtig gebrachte ‘Sunlight’ van Pat Metheney.

Ook van Philip Catherine krijgen we enkel werkjes te horen waarop de prachtige arrangementen op vibrafoon deze zijn gitaarrifjes onmiddellijk doen vergeten, zoals deze zijn ‘Dance For Victor’. Als buitenbeentje krijgen we er eentje van Bach, of is dit louter om geen sabam erop te moeten betalen? In alle geval is dit een uitzonderlijk sterke prestatie van dit Quartet. ‘Stella By Starlight’ is zo een standard die nooit mag vergeten worden en dat gebeurt ook nu vanavond niet.

Met ‘Home Comin’ en ‘Softly As a Morning Sunrise’ zit het er helaas wel op voor vanavond al krijgen Andres, Arne, Luc en Flor genoeg applaus om er maar meteen een bissertje in te gooien…..