© Rootsville.eu

Boogieville #3
A Celebration Of The Blues

Vooruit Ghent
2016, march 05

organisation: Boogieville

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2016

 

Ze, en dat zijn dan de mensen achter dit unieke event doen altijd wat mysterieus wanneer je tamelijk vroeg in het jaar probeert info te vergaren over de editie van Boogieville. Nu wist ik al een tijdje de datum zodat deze zaterdag 5 maart al een hele poos in mijn agenda met stip was aangevinkt maar om de volledige affiche te kennen dat was toen nog een beetje koffiedik kijken. Vorig jaar was ik danig onder de indruk dus mocht ik ook de editie 2016 niet aan mij voorbij laten gaan. Deze Boogieville heeft alles om de blues adepten de ganse dag te kunnen verwennen. Workshops, initiatie blues dansen, concerten, Soulfood & drinks, CD stand etc, je kan het niet bedenken maar alles wat hier vandaag ademt en leeft in de Vooruit te Ghent is de blues.

Vanavond op het podium niemand minder dan onze eigenste Roland, de swinging sensation Nico Duportal en enkelen van zijn Rhythm Dudes, Naomi Sijmons aka Reena Riot, die we nog zagen in het voorprogramma van Nathaniel Rateliff in de AB en finaliste van Humo's Rock Rally '12,. Natuurlijk ook nog twee van de drijvende krachten achter dit event, Tiny Legs Tim en Guy Verlinde, verder nog Frederik Van den Berghe als 'de' drummer, bassist Karel Zosl en gitarist Toon Vlerick uit de stal van de Mighty Gators. Voeg daarbij nog Sep & The Sugah Mama's als extra attractie en de outstanding spinners DJ's Lawen Stark & Nasty Bartender en je weet dat deze balzaal in de Vooruit weerom veel te klein zal zijn. Ik herhaal mijn woorden van vorig jaar nog eens...dit is een ode aan de bluescultuur waar velen nog wat van kunnen opsteken.

Eén van de zekerheden is dat bij het binnenkomen van de balzaal in de Vooruit er steevast een jonge garde bluesmuzikanten je weten te verwelkomen. Dit jaar zijn dit ‘Bluebird’, een band die bestaat uit vier jonge gasten die het hart voor de blues op de juiste plaats lijken te hebben. Matis Cooreman (harmonica & vocals), Lajos Tauber (gitaar, slide & vocals), Kasper Van de Ponseele (gitaar) en Natan Goessens (drums) zijn geïnspireerd door groten als Sonny Boy Williamson en Little Walter om er maar een paar te noemen en weten de Delta blues te benaderen zonder franjes en in al zijn eenvoud wat hun al meteen op een goed blaadje brengt.  No-nosens blues alsof ze ginds zijn geboren want deze 4 white boys weten wel degelijk hoe ze blues moeten aanvoelen. Dat sommigen ook van andere markten thuis zijn blijkt uit het bericht dat Lajos Tauber op 21 april in de Missy Sippy samen met Lawen Strak er een avondje rockabilly ten beste gaan geven.

In de 'balzaal' brengt Sep alles in gereedheid om er aan zijn masterclass bluesdansen te beginnen en de opkomst is meteen groot te noemen. Dit is een initiatief dat best wel mag overwaaien naar onze festivals om de tijd te doden. De 2 DJ's van de avond Lawen Stark en Nasty Bartender zijn ook al op de afspraak en de andere workshops met Guy Verlinde en Nico Duportal worden ook nog gehouden alvorens dit feest echt uit zijn groeven zal barsten. Naast getalenteerde dansleraar is Sep vanavond ook nog de MC van dienst en wordt het stilaan een broeierig feestje. Eén klein minpuntje toch...een programma ergens op hangen zou geen overbodige luxe zijn. Alvorens het 1ste 'live' gebeuren begint nog vlug even de inwendige mens versterken met enkel 'spicy shrimps' uit Fredy's Soulfood Corner' en ook wij zijn er dan klaar voor.

Een vaste band is er vanavond niet en de verschillende optredens is dan ook een gaan en komen van bekende blues muzikanten die we al meer dan kennen. De vaste ritme sectie bestaat uit Frederik Van den Berghe aan de drums en Karl Zosl en bij het eerste optreden  krijgen ze steun van Guy Verlinde en Tiny Legs Tim….en wat dit hier de zaal ingooien is ongezien. Straffe kost en ophitsende blues zoals we het zelden horen. Ook een andere Mighty Gator mag al eens komen inspringen en dan hebben we het over Toon Vlerick als extra guitarslinger. Vettige licks en opzwepende harpklanken en het hoogtepunt zal er hier eentje zijn dat tot in de vroege uurtjes zal doorgaan. Simultaan met deze Boogieville nummer 3 valt ook de eerste verjaardag te noteren van de ondertussen meer dan gekende blues & roots club, de ‘Missy Sippy’  in Ghent waar Jelle en Marie de plak zwaaien. Als eerbetoon aan deze juke joint hebben Tim en Guy er een 'lieke' over geschreven...'Goin' Down to Mississippi' en nog een hele hoop van high energy blues. top!

Na de eerste uitspatting van deze Ghentse bluesgroten ligt de bal terug in het kamp van Sep om met enkel tips over teasin’ de danspasjes terug tot leven te wekken., dit onder de uitstekende ‘vinyl’ keuze van de spinners. Het volgende ‘live’ gebeuren gaat vanavond in ons geheugen gegrift worden want naast de ritme sectie komen nu ook de ‘horny section’ eraan en dat zijn Arnaud Desprez op de tenorsax en Alex Bertein op de baritone. De dirigenten van het volgende super feestje zijn niemand minder dan Roland en Nico Duportal en wat nu volgt is gewoon outstanding. Roland en Nico wisselen perfect af en de blues en  rock ’n roll vloeien hier moeiteloos in elkaar. Dit was buitengewoon heftig! Een andere naam op de affiche was deze van Reena Riot en ook zij speelt hier een thuismatch. In eerste instantie was ik wat bezorgd omdat ik deze Ghentse al aan het werk had gezien en haar repertoire ik niet onmiddellijk kon verzoenen met ‘de’ blues. Maar wat had ik ongelijk….dit is een blueswijf pur sang, zoals je ze zelden nog tegenkomt. Ruig en intrigerend en je zou zelf gaan smeken dat we niet meer van dit zouden kunnen krijgen en dit was ook de smeekbede van alle aanwezigen. We Want More!!!

Aan entertainment en  live muziek  geen gebrek hier vanavond en ik weet uit zekerheid dat het hier zonder fout weer vroeg in de morgen zal zijn wanneer dit feestje zijn einde kent. Er rest ons nog wel wat kilometervreten en dus laten we dezse ‘celebration’ voor wat het is….maar wel met spijt in ons hart en zo zeggen we Boogieville, see you next year!

 

 

 

more pics on