© Rootsville.eu

James 'Super Chikan' Johnson

MOD Hasselt (Move2Blues)
2016, march 10

club: Move2Blues
artist: Super Chikan

© Rootsville 2016

 

We schrijven 2007 toen de delegaties van Gevarenwinkel en Rootsville in het stadpark van Cognac wakker werden met een kreet …kukulukuu…somebody shoot that thang. En het was niet dat we op het vroege middaguur al aan de ‘Cognac met tonic’ zaten, nee op het podium van ‘Bars & Blue’ stond toen voor ons nog een volslagen onbekende maar daar zou dan wel vlug verandering in komen. Met een sigarenkistje vol met glitterende steentjes in de aanslag stond daar een James ‘Super Chikan’ Johnson. De brenger van blues waarvan we destijds dachten dat het aan het uitsterven was. Nummers als ‘Freddy’s Thang’ en ‘Sippi Seekan Saw’ deden de bomen bijna ontbladeren van plezier bij het aanhoren van deze ‘Super Chikan’.

Nu al zoveel jaren later is deze ‘Super Chikan’ een graag geziene gast in clubs en op festivals en ook Gevarenwinkel was in 2008 reeds aangevinkt bij deze sympathieke blues man voor zijn verder  ‘Conquest of Europe’. Dit jaar is hij weerom op vele plaatsen van de partij en ook Danny en zijn Move2Blues’ers hebben hem weten te strikken voor hun donderdaagse bluesdagen.

James ‘Super Chikan’ Johnson werd geboren in Darling en leef nu in Clarskdale, beiden in Mississippi. Toen hij ten tonele verscheen was het nog enigszins openbarend te noemen wanneer hij met zijn eigen gemaakte en opvallende gitaren de zaal wist te entertainen. Nu zijn er al zoveel die zijn voorbeeld zijn gaan volgen. Zijn eerste creatie was een ‘Diddley Bow’ die met de jaren nog wat evolueerde tot een volwaardig instrument. Op 13-jarige leeftijd kocht hij dan uiteindelijk zijn eerste gitaar. Toen in Cognac was nog maar pas zijn debuutalbum verschenen maar nu is hij niet enkel in Clarskdale een bekend persoon maar zowat de hele blueswereld heeft al kunnen kennismaken met hem….somebody shoot that thang, want nu is het time to party @ Move2Blues.

De insiders weten dat ze hier zijn voor een lang, heel lang concert want het concert op Gevarenwinkel in 2008 zit nog goed in ons geheugen geprent. Toen duurde de bissers langer dan het normale optreden en dat is bij deze ‘Super Chikan’ geen alleenstaand geval. De aanzet hier in de club van de MOD is zoals anders want steeds weer begint James met Freddie King zijn ‘Hideaway’ , enigszins in een eigen jasje gestoken waarbij hij deze klassieker ook wel eens Freddie’s Thang’ noemt.
In eerste instantie had ik me voorgenomen om zijn stokwoordjes ‘Somebody Shoot That Thang’ te tellen maar rekening houdend met de lengte van het concert heb ik dit na nummer 10 maar voor bekeken gehouden…Kukelekuu! De nummers die deze Super Chikan brengt zijn veelal gekende melodieën waarbij de tekst door hem is aangepast , veelal met eigen belevenis. Eentje daarvan is de Ya Ya Twist’ van Joe Dee…. La ti Ta Da met als zijn kompaan het wahwah geluid van zijn eigen gemaakte gitaar. Het eerste pronkstuk was een tribute aan de befaamde ‘Rhythm & Blues Cruise’.

De begeleidingsband van vanavond zijn Fat Harry en de ritme sectie van zijn Fuzzy Licks en daarmee heeft hij een goede keuze gemaakt want ook Joe Louis Walker, Lurrie Bell, Preston Shannon en vele anderen deden dat al voor hem. Met ‘Baby What You Want Me To Do’ aka ‘Peepin’ and Hiddin’ van Jimmy Reed begonnen we toch al wat verwonderende gezichten waar te nemen. Is het nu 1 of 2 sets maar daar trekt deze ‘Super Chikan’ zich geen donder van aan. Rob van King Bee Music en roadmanager van deze James Johnson heeft het dan toch eindelijk in de mot en na ruim een uur en half komt er een einde aan set 1. Spijtig, want Supar Chikan kon nog wel een tijdje doorgaan….

Ook set 2 was van het zelfde allooi dan de eerste al neemt Super Chikan nu ook even de smoelschuif ter handen. 'Rock Me Baby' is een smeekbede van zijn hand om hem toch maar laten voor te spelen. ‘Sippi Seekan Saw’ is een lang uitgesponnen nummer dat ook telkens weer opduikt in zijn setlist maar we zijn dan al over middernacht en sommigen moeten binnen enkele uurtjes gaan werken maar voor Super Chikan kan dit feestje nog uren doorgaan of stopt hij dan toch????

Please, somebody shoot that thang want op 14 april komt Big Pete Pearson samen met zijn gokverslaafden hier zijn plaats innemen en toch nog eens aan herinneren....Jeff Jensen op 12 mei met de voorstelling van zijn nieuw 'live' album 'The River City Sessions', niet te missen!!! Het kot zal te klein zijn ;-)

 

more pics on