© Rootsville.eu

Maceo Parker
(VW Spring Sessions)

De Roma Antwerpen
2016, march 16

more info:
De Roma
VW Spring Sessions
Maceo Parker


© Rootsville 2016

Vorig jaar bij de VW Spring Sessions was deze Maceo Parker op bezoek in de Bozar te Brussel. Voor editie 2016 van dit event staat deze 'funky youngster' geprogrammeerd in de hernieuwde muziektempel 'De Roma' in Borgerhout. Echt lang is het nog niet geleden want in oktober van vorig jaar zag ik deze grootmeester van de funk nog in Het depot te Leuven. Nu dus weerom voor het jazz festival, de VW Spring Sessions...

Al is het een Jazz festival toch moeten we dit enigszins nuanceren want met Maceo Parker is het maar voor 2% jazz maar voor 98 % funk en dat verkondigt hij maar al te graag. Het lijkt wel of de tijd heeft geen vat op deze toch al 73-jarige saxofonist die zijn conditie op peil probeert te houden door veel te gaan wandelen. Na een korte intro van zijn band komt de alom geprezen Maceo Parker zoals het hem siert het podium op.

Zijn band dat zijn Will Boulware aan de keys, Greg Boyer aan de trombone, gitarist Bruno Spieght en de ritme sectie met bassist Rodney ‘Skeet’ Curtis en drummer Stanton Moore. We kunnen daarbij zeker ook niet de backing vocals vergeten met  Darliene Parker en last but not least  Martha High, die we ook nog kennen van de James Brown geschiedenis. Het was trouwens Maceo Parker die James Brown hielp in het verfijnen van zijn stijl waarvoor hij alle appreciatie kreeg wat later ook gebeurde bij Prince die hem zelfs de nickname ‘The Teacher’ meegaf. In 1975 verliet Maceo Parker samen met trombonist Fred Wesley de band van James Brown en sloten zich aan bij het funk collectief Parliament. Later tijdens zijn solo carrière sloot hij zich nog enkele malen aan bij James Brown en tussen 2001 en 2005 speelde hij met Prince en ‘The New Generation’. Het waren die lange jaren van ervaring die de verdere loopbaan van Maceo Parker in de juiste plooi hielpen leggen.

Opener is ‘Funky Fiesta’ en funk zal vanavond een statement worden. Maceo Parker en zijn band komen al meteen op dreef met een uitgesponnen versie van James Brown zijn ‘Make It Funky’ en zo zit de sfeer hier in De Roma er voor de meer dan 1700 anwezigen er meteen dik in. Maceo Parker dat is ook steeds een beetje freewhelen door de funk geschiedenis maar ook niet vergeten dat JB is in da house!

In veel van zijn nummers zitten diverse andere songs in verweven en na een ‘a capella’ versie van ‘Prisoner of Love’ is het voor de energieke Maceo Parker het moment aangebroken om zijn gitarist zijn ding te laten doen waarna een lange solo de rest van de band hem terug komt te vervoegen. Tijd ook om dat andere bandlid in de spotlight te plaatsen. Martha High die ook een ‘Brown History’ achter de rug heeft weet met haar eerste tonen van Aretha’s Think de menigte op te peppen en zo wordt het met deze song van ‘The Queen of Soul’ voor de ganse Roma ‘shaken’ geblazen....Make It Funky!!!

Heel even wordt er ook door deze funkiest man alive een beetje jazz verweven in de nummers en zo krijgen we flarden van 'Satin Doll' en 'The Nearness Of You' maar uiteraard is hier de overvolle Roma gekomen voor de funk en so...let's gimme some more, en met deze klassieker wordt het aangenaam grasduinen in de geschiedenis van de funk waarbij er zelfs een 'rap' door Maceo wordt ingelast met 'Michelle my Belle' van de Fab Four. Ieder bandlid krijgt van Maceo Parker meer dan voldoende aandacht al dan niet gespeend met humor. Zo kan ook trombonist Greg B zijn ding doen, en it's all about love!

Mooi is ook de tribute aan Marvin Gay waarbij Maceo zichzelf uit de spotlights werkt en zijn band meer dan voldoende in de schijnwerpers zet. Zo mag Bruno S nog eens een solo uit de mouw schudden waarbij ook George Benson even komt opdagen...let's get it on! (terug te vinden op het album 'Funkoverload' en 'Mo'Roots'). Met de 'yell', let's give the drummer some...mag deze zijn ding doen met een indrukwekkende solo maar waarbij we ook aanvoelen dat de tijd van gaan er zit aan te komen. Toch nog een 'grand finale' waarbij Maceo ons weerom 'a capella' inpakt met Ray Charles zijn 'You Don't Know Me'. Nog één keer alles uit de kast halen waarbij we nogmaals onze wederzijdse liefdesverklaringen verkondigen...We Love You, Yes We Do!!!

Met dank aan en ons Katrientje... ;-)

 

  

 

 

more pics on