© Rootsville.eu

Ruthie Foster
support act: Tiny Legs Tim


CC De Kollebloem Puurs (By Duvel Blues)
2016, march 18

club: Duvel Blues
artist: Ruthie Foster
artist: Tiny Legs Tim

CD report: Promise of a Brand New Day (Ruthie Foster)
CD report: Stepping Up (Tiny Legs Tim)
Photo: Freddie
- additional photo page: Marcel
© Rootsville 2016

Een super act als deze, dat hebben de ‘duveltjes’ nu een rustig laten rijpen. Het voelde als een openbaring toen opperduvel  ‘Guust’  kwam aan te kondigen dat hij Ruthie Foster wist te strikken voor een uniek concert in Belgë. Gewoon ‘phenomenal’.  Helaas was deze fenomenale stem niet vrij voor ‘Duvel Blues’  maar een extra concert met een affiche als deze is toch wat graag meegenomen. Een support act was ook al vlug gevonden en daar zou Tiny Legs Tim voor gaan tekenen.

Ruthie Foster voorstellen is hoegenaamd niet nodig en toch zullen er hier in België niet al teveel fans haar in levende lijve hebben kunnen zien. Ruthie is afkomstig uit Gause (Texas) waar ze afkomstig is uit een familie van gospel-singers. Bij het horen van deze Ruthie Foster worden veelal allerlei vergelijkingen getroffen maar Ruthie Foster is simply, one of a kind! Voor Roostville was de eerste kennismaking met dit phenomeen in 2007 tijdens Cognac Blues Passions waar ze ons gewoon van onze sokken wist te blazen. Achteraf zijn we ze dan ook blijven volgen en ook de recensie over haar laatste album 'Promise of a Brand New Day' dat in 2014 verscheen kan je lezen tussen de CD reports. Voor we deze 'parel' kunnen aanschouwen is er eerst nog een support act hier op het podium in CC De Kollebloem en dat is niemand minder dan Tiny Legs Tim die begin april onze kleuren zal gaan verdedigen op de European Blues Challenge in Italië.

Tiny Legs Tim heeft in 2015 zijn album 'Stepping Up' en zonder de logica te hoeven tarten zal hij hier van dit prachtige album wel enkele nummers op de zaal loslaten. Tiny Leg Tim solo dat is ook hoe we hem leerde kennen toen hij in 2009 gans alleen in de 'Banana Peel' het voorprogramma van de Chicago Blues Night wist te verzorgen en waarbij zelfs Zac Harmon destijds uit de coulissen even kwam piepen om onze 'white guy' de blues te horen spelen.

Vanavond als support act voor Ruthie Foster dus eens terug puur en alleen op het podium en zijn er nog wel mensen in de zaal die onze eigenste Delta bluesman nog niet kennen? Ik denk het niet! Tiny Legs Tim dat is eigen werk dat zonder meer dat kan vergeleken worden met datgene dat bijvoorbeeld een Son House destijds wist te brengen en toeval of niet deze Son House komt vanavond nog eens terug. Nummers als ‘Big City Blues’ en de titeltrack ‘Stepping Up’ kunnen iedereen meteen bekoren en dus is het haast zonde dat deze set zo vlug aan zijn einde komt. In deze theaterzaal de Kollebloem heeft Tim De Graeve aka Tiny Legs Tim dus weerom voor een statement gezorgd, the Belgian blues is alive and kickin’.

Na het optreden van Tiny Legs Tim wordt er een pauze ingelast van een kleine 20 mintuutjes maar velen blijven gewoon op het puntje van hun stoel zitten, wachtend op wat komen gaat….

Vele artiesten houden hun goede kaarten achter de hand voor in het laatste van hun concert maar wat met iemand die alleen maar ‘azen’ heeft?  Zo iemand gaat dan meteen voor een ‘royal flush’ en zo iemand is deze Ruthie Foster. Openen doet ze meteen met één van haar sterke nummers op het album ‘Promise of a Brand New Day’ en met ‘Singing The Blues’ eert ze al meteen enkele iconen van deze muziek en lost ze daarmee al onmiddellijk al de hoge verwachtingen in.

Op Cognac Blues Passions had deze Ruthie Foster nog maar net haar album ‘The Phenomenal’ uit en deze fenomenale zangeres brengt dat tot groot jolijt van haar talrijke fans het wondermooie ‘Up Above My Head’ (I Hear Music In The Air)’. Deze gospel werd in 1940 als eerste opgenomen door het duo Sister Rosetta Tharpe en Marie Knight maar klinkt uit de mond van deze gospelzangeres nog steeds even fris en aanstekelijk als toen die tijd…

Samen met haar ritme sectie Samantha Banks en Larry Fulcher (Taj Mahal) wordt deze zaal hier vanavond gevuld met alleen maar steengoede muziek. Een mix van blues, soul en gospel is wat deze Ruthie Foster zo uniek maakt. Zij brengt alles op zo een natuurlijke wijze alsof het ‘a piece of cake’ lijkt te zijn en geloof me beter als dit gaat het in 2016 niet meer worden. A Capella of met begeleiding het maakt niet uit, dit is gewoon pure klasse! Voeg daarbij nog de perfecte samenzang met Samantha en we beleven hier iets uniek vandaag in Puurs. Wanneer Samantha dan ook nog Ruthie gaat begeleiden op enkel 'two spoons' wordt het begeesterend stil in deze theaterzaal. Bewondering alom!

Son House is in da house! En dat beleven we met ‘People Grinnin In Your Face’ en zo blijven de kippenvelmomenten maar komen. Don’t you mind? We don’t mind! Wat ook van een andere dimensie is komt met eentje van Johnny Cash en wanneer we misschien denken dat dit een leuk country deuntje zal worden slaan we de bal volledig mis want met ‘Ring Of Fire’ maakt deze Ruthie Foster er gewoon iets unieks van.

Eentje van Lucinda Williams dan maar… Met ‘Fruits Of My Labour’ krijgen we alles samen of om het met haar woorden te omschrijven, een beetje Sam Cooke, een beetje Otis Redding maar vooral heel veel Ruthie Foster. Laat Lucinda dit deze zomer maar eens nadoen op het podium van..;-). Van het ene betoverende moment naar het andere met Ruthie is dit de gewoonste zaak van de wereld wanneer ze ‘God Moves On The Water’ brengt, een nummer dat ze ook samen bracht met The Blind Boys Of Alabama en werd geschreven door Blind Willie Johnson. This is Hip!!!

We hoeven er hier geen tekening bij te maken dat een minutenlange staande ovatie niet uit de lucht was gegrepen alsook dat deze betoverende Ruthie Foster dan maar meer dan eenmaal moet terugkomen. Wat was da! Da was gewoon phenomenal!!! Dankjewel Ruthie Foster, Dankjewel Duvel Blues. Our Kind Of Love....


Bij het buitengaan van de zaal na een meer dan betoverend concert kreeg iedere aanwezige een kleine attentie in de vorm van een 'apero' Duveltje, en het gans programma voor Duvel Blues op zaterdag 28 mei, voor de niet aanwezigen alleen dit....jullie hebben het beste van dit jaar gemist!

 

more pics on