© Rootsville.eu

Southern Bluesnight #20

Parkstad Limburg Heerlen (NL)
2016, march 19

organisatie: Southern Bluesnight

© Rootsville 2016

Wij vieren feest dus weg met de malaise, want nu is het tijd voor een polonaise… op de Southern Bluesnight. Al rijmt dit niet toch zal het feesten worden in het Parkstad Limburg Theater te Heerlen want hier gaan ze hun 20ste editie in. Voor deze jubileum editie hebben ze weerom een pracht van een programma in elkaar gestoken met feestjes op 3 locaties en als vanouds ook nog 2 live buskers. Als afsluiter zullen Richard van Bergen en zijn Rootbag nog een zinderende after-party geven en dan zal helaas al dat moois weer opgeborgen worden tot de 21ste editie.

Door 'Bluesnighter John' werden we op de hoogte gesteld dat er groepen rond 16.00 reeds de aftrap zouden geven voor een radio sessie ter ere van deze 20ste editie en dus reden we al vroeg richting Heerlen. De Limburgse Radio hun zendwagen stond fraai op het Burgemeester Van Grunsvenplein gestationeerd en in de ruimte binnen was 'Super Chickan' zijn haantje al aan het kraaien. Er volgde nog een lang intervieuw met Richard van Bergen over zijn favoriete plaatjes en uiteraard ook wat 'live' muziek. Tijdens het intervieuw gingen we met Richar aardig 'Back in Time' met één van zijn favoriete nummers 'Smokestack Lightnin' van Howlin' Wolf maar ook met werk van Blind Willie Johnson en de traditional 'John The Revelator' en uiteraard kon en mocht Jimi Hendrix niet ontbreken. Eén van buskers die binnen zouden aantreden mochten ook op de radio hun eeuwige roem komen verzilveren en na deze 'Tird House From The Left' was het dan tijd voor Shakura S'Aida die zo goed als haar ganse band met zich meebracht. Ondertussen was het bijna 19.00 uur en konden de jubileum gates worden opengesteld voor het publiek. Iedere aanwezige kreeg als aandenken van deze 20ste editie van Southern Bluesnight nog een onuitgegeven CD als aandenken en dat is altijd mooi.

De 2 side-acts oftewel buskers zoals het hier verwoorden worden ingenomen door 'Third House From The Left' en 'The Roots Brothers' en hun kan je op 2 locaties in dit theater bewonderen tussen de reguliere concerten. Het duo 'THFTL' brengen o.a. nummers als 'Hate To See You Cry' en 'They Call Me The Wolf'. Bij de 'Roots Brothers' staan 'Pride & Joy' en Motherless Child' te pronken op hun setlist. Het is steeds niet even dankbaar te noemen wanneer ze de aanwezigen van links naar rechts zien lopen maar beiden krijgen ook meer dan voldoende aandacht aan diegene die hier ook willen ontstressen en dat verdienen ze dan ook.

Nu de kop er hier af is kunnen we beginnen aan het hoofdprogramma en als eerste treden aan The Ragtime Rumors. Zij mogen de spits afbijten in het Theatercafé en dat verdienen ze want recent schreven ze nog de BRUL-contest op hun naam.

Tom Janssen, Thimo Gijezen, Huub Steegmans en Sjaak Korsten zijn de gezichten van deze ‘geruchten’ en ragtime dat is hun ding. Blues met heel veel aandacht voor rootsmuziek is altijd wel aangenaam om een lange nacht mee in te zetten. '16 Tons' en 'Get Up On My Feet' zijn dan ook nummers die er vlot binnengaan en nog bij vermelden dat we in korte tijd een album mogen verwachten van deze Ragtime Rumors dat zal uitkomen op het KTBA label.

Hier op de Southern Bluesnight gaat geen seconde verloren want de programma’s weten elkaar te overlappen en zo moeten we al tegen 19.45 naar de Limburgzaal waar James ‘Super Chickan’ Johnson zijn ‘kiekens’ op het appel roept. Kukelekuu... en we zijn er klaar voor. Vorige week donderdag konden we nog ‘genieten’ van zijn concert(je) bij die van Move2Blues in Hasselt al weten we dat het met deze ‘Super Chickan’ behoorlijk uitlopen kan. Benieuwd of ze hem hier wat kunnen intomen en anders roepen ze maar...somebody shoot that thang!!!

Als backing band doet 'den' James beroep op Fat Harry Dorth op gitaar en een ritme sectie die bestaat uit Jan Markus en Eduard Nijenhuis oftewel The Dynaflow zoals ze zichzelf noemen voor deze gelegenheid. Omdat we dit fenomeen nog maar recent aan het werk hadden gezien liggen de nummers nog vers in het geheugen al moet ik er eerllijk bij zeggen dat 'Freddie's Thang' aka Hideaway en 'Sippi Seeken Saw' me al bijblijven sinds 2007. Voor zijn doen wordt het programma hier danig in ere gehouden dus Kukelekuu en terug naar het theatercafé.

Voor de volgende act is het al meteen kiezen of delen geblazen. Tergelijkertijd beginnen in het Theatercafé de 'aussie' Lloyd Spiegel en ook aan de aftrap zijn Junior Mack & Blind B & The Visionairs in de Rabozaal. We kiezen in eerste instantie voor de Australiër , achteraf zal er nog wel een plaatsje gevonden worden in de Rabozaal.

Lloyd Spiegel heeft er al een carrière van meer dan 25 jaar opzitten en heeft op zijn conto al 8 albums staan. Bij onze tegenvoeters werd deze Lloyd Spiegel al gepositioneerd tussen de 50 allerbeste Australische gitaristen aller tijden. Hij weet een diversiteit aan de dag te leggen die varieert tussen Brownie McGhee en Luther Allison en zo weten we dat we ons kunnen warm maken aan een breed spectrum van de blues.

Toch nog het aangenaam concert van deze Lloyd Spiegel verlaten om ons te laten verwennen door Junior Mack en zijn begeleiders waarbij Richard van Bergen in de Visionairs vandaag toe zal zijn aan overuren. Junior Mack dat is blues met een laagje soul en daar zijn dan Blind B & The Visionairs de geschikte backing band voor. Deze band bestaat vanavond uit Bart Kamp, Richard van Bergen en drummer Jody van Ooijen. Junior Mack dan zijn voornamelijk Chicago shuffles waar bij het genieten is om naar deze man te luisteren. Shuffles als 'Walking Man Blues' maar ook Albert King zijn 'Born Under a Bad Sign' of het country bluesje 'Special Agents' waarbij de dueling guitars van Junior en Richard voor extra interactie zorgen. Voor mij en velen een van de betere acts op deze SBN.


Door het wegvallen van die met zijn Hellraisers zijn ze hier in Heerlen naar een vervanger gaan zoeken en al is dat geen 'kattepis' op een korte termijn toch hebben ze Champagne Charlie bereid gevonden om hier even de schwung er komen in te brengen. Deze Zeeuwse Rootsband draait ondertussen al ruim 25 jaar mee en dat is toch niet eveident in deze steeds maar veranderende wereld van bands.

Champagne Charlie bestaan uit Geert de Heer, Peer Bout, Peter Lenselink, Gait Kleinkromhof, Theo de Koning en zanger jef Hermans. Zij brengen ons terug naar de jaren 30 en 40-tig met heerlijke rootsmuziek en country blues. De nummers 'Suitcase Full of Blues' en 'Shake That Thing' vullen deze Limburgzaal met aangename klanken waarbij het lekker meedienen is. Met het washboard in aanslag gaan we met deze Champagne Charlie uiteraard ook terug richting New Orleans en reizen we met de 'Mystery Train' van Junior Parker mee richting 1953. Een nummer dat bij de meest gecoverde nummers is terug te vinden.

Champagne Charlie beleven tot de allerlaatste minuut is haast onmogelijk want in het theatercafè laat Boo Boo Davis op zich wachten. Samen met zijn kompanen JH Gerritse en JK Mittendorp brengt hij al sinds jaren de Mississippi Delta korter naar ons toe en daar hebben ze recent nog aandacht aan geschonken bij 'Black & Tan Records' door het uitbrengen van 2 albums. 73 lentes en nog steeds alive and kickin'.

Aan populariteit lijkt deze veteraan van de Deltablues alleen maar te winnen hier in de lage landen en dat merk je ook aan het overvolle Theatercafé want het is hier drummen om een plaatsje te kunnen bemachtigen. Nummers als 'Lucky Man' en 'Down The Road I Go' dragen hier alleen aan bij want we houden toch allemaal van deze 'Old Skool' blues.

De calorieën vliegen er hier gewoon af in Heerlen want het is steeds hollen van de ene locatie naar de andere om toch maar niets te hoven missen van dit prachtige programma.Zo belanden we tegen 23.00 terug in de Rabozaal voor Chris Beard.

 

Chris Beard wordt ook wel 'The Prince Of The Blues' genoemd en Heeft het allenzins van geen vreemden. Chris kreeg al vroeg gitaarlessen van zijn vader Joe Beard en dus valt de appel niet ver van de boom. Met hem vinden we de perfecte balans tussen traditionals en eigen hedendaagse bluesnummers. Wat ik als ‘Belg’ dan ook nog met fiere borst kan vermelden is dat zijn begeleidingsband bestaat uit mijn landgenoten Patrick Cuyvers en zijn ‘beast’. Aan de drums Steve ‘dynamite’ Wouters en last but not least Renaud Lesire aan de basgitaar, let’s play the blues!

'The Blues Is My Living' is één van zijn nummers en gelukkig zijn er nog blues artiesten als deze Chris Beard die zich gewoon voor de volle 100% weten te gevenen daarmee besluiten we ook van...Chris you're a good thing!

Tegen de klok van elven is het terug verzamelen geblazen in de Limburgzaal voor misschien wel de mooiste stem van Canada. We leerden deze Shakura S'Aida kennen toen ze in 2010 als lid van Ruf's Bluescaravan haar intrede hier in de lage landen. In augustus van dat jaar stond ze dan ook al op het podium van verschillende fastivals want zo een verschijning kan nieman onbewogen laten. Sindsdien gaat de carrière van deze Diva allleen maar is stijgende lijn.

Normaliter stond hier Dwayne Dopsie op het podium maar hij heeft 'nogmaals' zijn tour gecancelled en daarmee is hij niet aan zijn proefstuk toe wat hem minder betrouwbaar maakt hier in de lage landen. Hopelijk heeft hij niet dezelfde truuk uitgehaald als op Blues in Schoten enkele jaartjes geleden want anders zitten ze hier nog met een financiële kater als extra. Niet getreurd want Shakura is vast en zeker meer dan de moeite waard op dit late uur.

Met haar begeleidingsband weet ze hier iedereen aan de lippen te kluisteren en het is allemaal als 'Brown Sugar'. Shakura dat is opzwepende blues 'n ballads waarin ze zich volledig kan in geven en daarbij vergeten we al het late uur hier op deze Southern Bluesnight waarbij we nog iedereen willen verwittigen...don't try to lay no boogie woogie on the Queen of Rock 'n Soul. Nog vlug tijd voor een Agnus burger alvorens we ons terug richting theatercafé begeven.

Want na de hoofdafsluiter met deze Canadese rest er ons nog enkel de after-party met Rootbag te overleven. Alvorens we hier aan toe zijn komt Leo Gabriëls van Blas Blues Promotion hier nog een klein woordje plaatsen waarbij er 2 trofeeën worden uitgereikt aan de optredende Rootbag als groep en ook Jody van Ooijen die daarbij als drummer nog eens extra in de priijzen komt te vallen. Ze, en dat zijn Richard van Bergen, Jody van Ooijen en bassist Roelof Klijn en ik zou zo zeggen 'Stand in Line' voor deze aflsuitende party hier op deze 20ste editie van Southern Bluesnight, well done!!!

 

 

 

 

more pics on