© Rootsville.eu

Rockin' Around Turnhout
(saturday)


De Kuub Turnhout
2016, march 26

club: Grasshopper

JD McPherson (US)
Walter Broes & The Mercenaries
Foxy & Her Ravens (NL)

© Rootsville 2016

Vorig jaar een ietwat na Rockin' Around Turnhout 2015 werd het even heel stil bij alle liefhebbers van deze 'World Famous Rock 'n Roll Bar Crawl'. De geruchten deden de ronde dat het wel eens over zou kunnen zijn met dit event, schluß, finit, término, fin, the end & over and out. Zelfs opper-grashopper Peter zag het even niet meer zitten wegens teveel tegenkantingen en van politieke zijde moest hij ook niet dadelijk veel ondersteuning verwachten want onze Belgische cultuurprominenten geeft liever en klein miljoentje oude franken aan een kleedje. Maar grashoppers zijn volhouders en durven al eens een plaag te zijn dus zo geschiede het en kijk...rock 'n roll will survive en daarmee waren heel wat cats & boppers opgelucht. Rockin' Around Turnhout heeft de orkaan doorstaan, of toch niet? Want door de recente gebeurtenissen in Brussel zal het programma hier en daar wat wijzigingen moeten ondergaan.

Op vrijdag had reeds de officiële pre-party plaats in het Theatercafé 1900 op de markt te Turnhout. Twisted Rod zou er dit jaarlijks event openen waarna de Engelse DJ Daz het tot in de vroege uurtjes zou volhouden en zo is Turnhout weer het jaarlijkse epicentrum van Rock 'n Roll en Rockabilly en ik denk ook dat buiten Peter en zijn Grashoppers ook wel de hele horeca zal tevreden zijn dat het weer zover is... 4 dagen is Turnhout de residentie van Rock 'n Roll!

Op zaterdag spitsen we ons voornamelijk op 'De Kuub' waar op de affiche niemand anders dan JD McPherson prijkt. Maar als eerste aan de bak hier op zaterdagavond is de Nederlandse Foxy & Her Ravens. Ze zijn een Rockabilly band met roots in Eindhoven en dus zullen er hier wel wat landgenoten van Stephanie Vos aka Foxy aanwezig zijn. Samen haar 'Ravens', Michael Warlich (lead guitar), Huey Moor (upright bass) en Aeilko van der Wagen aan de drums brengen de eerst keer stoom in 'De Kuub'. Rockabilly met a lot of Rhythm & Blues in verweven. Van de 'Stray Cat Strut' tot 'Love Potion N° 9' het is lekker luisteren naar deze formatie van bij onze noorderburen.

De opener is er eentje van 'The Surfaris' en met 'Wipe Out' weten al bij aanvang voldoende fans naar zich toe te trekken. Nummers als 'Funnel Of Love', 'Summertime' en Hallelujah I Love Her So' zitten goed in het ritme en de stem van Stephanie komt best tot haar uiting wanneer ze toe komt aan het rauwere shouting. Ook bassist Huey Moor mag enkele nummers zijn vocale kwaliteiten ten gehore brengen en die hebben toch een beetje de klankkleur van een Buddy Holly. Met het bluesje 'My Babe' zitten deze 'Foxy & Her Ravens' aan het einde van hun deel hier in 'De Kuub' al krijgen ze van de Franky nog de tijd om samemen met Johnny Burnette de 'Lonesome Train' uit het station te laten rijden maar niet on a lonesome track...

Na de invasie van deze Noord-Brabanders mag MC Frantic Franky de volgende band aankondigen en die zijn de 'Grashoppers' gaan zoeken in Spanje. Nu moeten we ons beste Spaans boven halen voor Charlie Hightone al is de universele taal hier vanavond toch wel Rock 'n Roll...maar dan kwam het onheilspellende nieuws dat reizen richting België in het honderd was gelopen en dus moesten ze hier op zoek naar een geschikte vervanger en wel die vonden ze! Niet minder dan onze Belgische top, rootsrocker Walter Broes zou samen met zijn Mercenaries hier efkes deze zaterdag komen redden.

Walter Broes & The Mercenaries dat zijn Walter zelf op gitaar en vocals, Lieven Declercq aan de drums en Bas Vastaen aan de staande bas en vocals. Met 'Smoker' zetten Walter en de zijnen hier onmiddellijk de toon en je ziet het zo aankomen, er zullen er straks wel enkelen moeten buiten blijven.

De rauwe en ongepolijste gitaarlicks van Walter passen als maatwerk bij dit trio. Opzwepend en af en toe rust in brengen dat maakt het verschil met de vroegere 'Sniffers'. Geen exacte copy en dat maakt het des te interessanter want zo kan niemand aan het vergelijken gaan. 'Movin' Up' en 'Man Child' zijn nummers die het ontstaan van deze Mercenaries al hebben overleefd en opperrootser Walter belooft hier zowaar dat ze volop aan het werken zijn aan dat beloofde album. En echt waar, op zijn communiezieltje zegt hij dat dit hebbeding in oktober bij de platenboer zal liggen.

Ondertussen moeten we het nog doen met de 'live' versies van 'No More' en 'Come On Down' en zeker als fan van Otis en Etta ligt 'Security' bij mij in de bovenste schuif. Hoed af! Walter en de zijnen waren een ietsje te vroeg weg maar gelukkig was er Franky nog om ze terug te roepen voor een bissertje, en Walter we houden je op je woord!

Rond de klok van middernacht mag de Franky dan de hoofdact aankondigen. Niemand minder dan JD McPherson hebben ze weten te strikken om deze zaterdagavond in stijl af te sluiten. Zijn laatste hit 'Head over Heals' al ook vanavond zonder twijfel de ruimte vullen. Rock 'n Roll voor Outlaws! Deze uit Oklahoma afkomstige songwriter weet een perfecte balans te vinden van Rock 'n Roll met Rhyhtm 'n Blues en dit soms in een hedendaags jasje gegoten. Een eigen unieke sound! met invloeden van een Little Richard tot een Led Zeppelin het zit er allemaal in bij deze JD McPherson.

Dat deze JD waanzinnig populair hoeven we hier in 'De Kuub' niet te vertellen dus 'Let The Good Times Roll'. Spelend op een onorthodoxe gitaar lijkt hij nu reeds een half-god in wording en ik ben benieuwd of Ruben Block hier is om ook van hem te genieten want hun stijlen matchen soms toch wel. Met bassist Jimmy Sutton aan zijn zijde lijkt het soms wel of de vrouwelijke fans weten niet al te goed welke kant ze moeten kiezen maar tenslotte komen we hier voor de muziek.

'Bossy' en 'North Side Gal', we krijgen het allemaal hier vanavond en het zal morgen met een uurtje minder slaap voor vele fans not 'A Gentle Awaking' worden want dan moeten we deze JD McPherson weer gaan missen. Zeer dynamisch kan je hem wel noemen want als fotograaf is het niet evident om een plaatje te nemen want deze spring in 't veld is constant in beweging. Als 5-koppige band vullen ze de zaal hier vol energieke eigentijdse 'vintage' muziek of zou de Tulsa sound nu toch een nieuwe wending gaan nemen....I can't complain.

It's All Over But The Shooting... maar toch moeten we hier verder genieten van de uitstekende DJ's die er voor handen zijn en kunnen we ons stilaan gaan opmaken voor de 'World Famous Rock 'n Roll Bar Crawl' op zondagavond.
 

more pics on