© Rootsville.eu

Rockin' Around Turnhout
(sunday)


De Kuub & All Over Town - Turnhout
2016, march 27

club: Grashopper


© Rootsville 2016

Het zomeruur nog wat in de maag maar toch al weer op post in Turnhout voor de 'Fleamarket' en de Oldschool car & bikeshow alvorens we terug 'De Kuub' in trekken voor enkele voorproefjes van wat een heel lange nacht zal worden. De MC voor vanmiddag is nog steeds Mr. Frantic Franky en de hoofdrolspelers hier op het grote podium zijn Mike Phantom & The Bop-A-Tones uit België en van bij onze noorderburen krijgen we The Bugalettes. Some wild rockabilly and some close harmony from the fifties. We like it all!

Het zit hier nog mee met de weergoden want de voorspellingen waren anders. De 'fleamarket' was voor de zekerheid verplaatst naar het indoor gedeelte van 'de warande' en daardoor stonden de 'oldtimers' in al hun glorie prachtig een ietwat alleen te glimmen in het flauwe lentezonnetje. Rond 15.00 was het dan verzamelen geblazen in 'de Kuub' voor de The Bugalettes.

Deze Bugalettes bestaan uit Sammy Jo, Lil' Esther en Laverne en brengen perfecte een close-harmony waardoor we belanden in de na-oorlogse jaren. Deze swingin' ladies laten hun begeleiden door een trio met o.a. Martin van der Moer op gitaar en Ronald Tilgenkamp aan de upright bass. Ook al draaien ze al wel wat jaartjes mee toch klinken deze Bugalettes vrolijk en fris.

Swinging harmony uit de fifties dat staat simultaan met een lange setlist van nummers en die rijgen deze dames dan ook gezwind aan elkaar. Nummers als 'Lovey Dovey', 'Ragmop' en 'Rock-A-By-Baby' doen de zaal al herleven. Dit laatste is van origine een slaapliedje maar door deze swinging sisters vergeet iedereen de vermoeidheid van het verloren uur en swingen ze er hier al duchtig op los...it's a Bad Bad Boogie!

Voor het 2de intermezzo van deze namiddag kozen ze voor Mike Phantom & The Bop-A-Tones . Voor het ontstaan van deze Bop-A-Tones moeten we ook al terug een flink eind grasduinen in onze Belgische rock 'n roll geschiedenis. Deze band is ontstaan uit leden van vier diverse gerenommeerde rockabilly bands die eens wat anders wilden. Michel Texier, Patrick Ouchene, Pascal Lunari en Bart Crauwels zijn de hoofdrolspelers en brengers van onvervalste rock 'n roll zoals we die kennen van de 50-tiger jaren van Eddie Cochran tot Link Wray.

Hun opener is hun eigen 'Fantomas', een instrumentale nummer met als hoofdrolspeler Patrick Ouchene als een onvervalste 'phantom'. Daarna is het de beurt aan zanger Michel Texier aka Mike Fantom om nummers als 'Pretty Eyed Baby' en 'Honey Bunn' de zaal in te sturen. Het moment suprême zit er stilaan aan te komen en dat is de 'World Famous Rock 'n Roll Bar Crawl'.

Rond 20.00 uur is het verzamelen geblazen in de kroegen in het centrum van Turnhout en helaas is het onmogelijk om iedereen te gaan beluisteren dus is het selecteren geblazen. Wie zeker is aangevinkt door mezelf zijn de alvast groepen van eigen bodem zoals de 'Slipmates', 'The Goon Matt & Lord Benardo' en 'Eastville Sinner'.

De 'World Famous Rock 'n Roll Bar Crawl'...

Eerst trek ik naar het jeugdhuis 'De Wollewei' ook al omdat dit de uiterste locatie is van deze kroegentocht. Hier staat Modern Earl op de affiche. Deze band voelt zich thuis in de Southern Rock en daarmee beginnen we er hier in deze JC er alvast stevig aan. 'Modern Earl' dat zijn Christopher Earl Hudson, Ben Hunt, Ethan Schaffner en Dan Telander en zopas is hun 'Live' album op de markt gebracht.

Nummers als 'Road Trippin'' en 'Devil's Playhouse' hakken er hier behoorlijk in en daar ze zuiderse invloeden hebben mag en kan een beetje Hillbilly niet ontbreken als is steeds het item rock' niet veraf. Van nu af wordt het een beetje koffiedik kijken naargelang je binnen kan in sommige etablissementen, want Rockin' Around Turnhout dat is in de eerste plaats drukte alom...

Verder 'a pied' richting Otterstraat waar er in 't Galerijke' de beurt is aan de Franse 'Wild Boogie Combo'. Dit Frans trio dat is Blues Boogie verweven met Hillbilly, een mix waar John Lee Hooker nooit ver weg is en daardoor wordt hun nieuwe album dan ook toepasselijk opgedragen aan JLH.

Verder op in café 'Wir War' treffen we Bill Fadden & The Rhythm Busters aan. Hier in het café staat Rockabilly uit Engeland op het podium met in deze band naast Bill Fadden ook nog Rob Nedin, Tony Biggs, en Mark Kemlo.

Schuin tegenover het 'Wir War Café' bevindt zich het theater café 'Antonis Koffie' van Paul en Lieve. In deze locatie krijgen we de eeste van de 3 Belgische bands aan het werk en hier zijn dit 'Eastville Sinner'. Deze 'Eastville Sinner' dat zijn Kris Wouters, Bas Vastaen en de broertjes Jimmy en Ken Hontelé en zij brengen niets dan onvervalste 'vintage country rock 'n roll'. Ondanks dat deze 'Bar Crawl' nog in het beginstaduim van de avond zit loopt dit café toch al bijhoorlijk vol met de klanken van 'Seven Nights To Rock' en 'Graveyard Shift'. Openen doen ze met 'Tell It To Me' maar wij gaan het overal verder vertellen hoe aanstekelijk dit wel is. It's all hot like that!

Op de hoek van de Markt te Turnhout ligt de brasserie 'Marktzicht'. Hier hebben ze bezoek van 'Matt & The Peabody Ducks' uit Spanje. Dit ernergieke trio brengt rockabilly zoals ze het heden ten dage beleven in Barcelona...but we know nothing!

In het Theater 1900 wat verderop, en zo houden we het gegroepeerd, treed Miss Mary Ann aan uit Nederland. Hier in deze zaal is rockabilly en rock 'n roll gewoon thuis en worden ook door Tom Brando zijn gekende 'Rock 'n Roll Dance Party's' gehouden waar op vrijdag 13 mei de 5de edtie zal plaatsvinden met o.a. Ruby Ann uit Portugal. Vandaag zijn we hier voor een andere Ann en die zagen we nog aan het werk op de Rootnight in november toen ze zowel te zien en te horen was met 'The Ranch Girls' en 'The Ragtime Wranglers'.

Ook nu laat 'Miss Mary Ann' zich begeleiden door 'The Ragtime Wranglers' en daarin bevinden zich Huey Moor, Joe Sixpack en drummer Sietse Heslinga. Met songs als 'Easy Does It' en 'Don't Lie To Me' is deze 'Bar Crawl' stilaan onder stoom aan het komen.

Aan de andere zijde van de Grote Markt liggen de zaken 'De Markt' en 'Sint Pieter' waar respectievelijk de uit Nederland afkomstige 'The Texarkana Trio' en de uit Amerika afkomstige 'Deuce Coupe' optreden. Het trio bestaat uit Pascal Snijders, Ron Wouters en Jeroen van Delden en bregen zowat alles wat in de vijtiger jaren op de radio was te horen. De Amerikaanse formatie bestaat uit Kevin Fox, Max Maggs, en Guizzo Chiappara. Dit uit Austin TX afkomstig trio is al een tijdje op toer en hadden recent nog een optreden in Den Bromfiets te Bonheiden. They sound like a 'Hot Rod Mama'.

Ook nog op de Grote Markt hier te Turnhout ligt het nieuwere café 'L'Eglise', het vorige café met de toepasselijke naam 'Pas de Poef' ;-) is terziele gegaan. Hier vinden we ook 2 bekenden terug en dat zijn 'The Goon Mat & Lord Benardo'. Het is niet dat we Matt en Fabian nog niet aan het werk hebben gezien maar eens los van de 'Boogie Beast' en terug naar hun roots is al wel een tijdje geleden en we houden toch allemaal van hun aanstekelijke rauwe badass boogie!

Uit de monotone microfoon van The Goon Mat komt heerlijk rauwe boogie blues met eigen nummers als 'Stay On With Me' of bijna niet herkenbare klassiekers als 'Big Boss Men'. Deze' two man band' hun eigenheid bestaat erin om hun fans vanaf 'minute one' danig op te hitsen waarbij het gegeven 'Party Time' niet uit de lucht is gegrepen. Tell Me About It!

Ik ben nu aan de andere zijde aangekomen van de markt waar er in 'D'Vine' de band 'Nelson Carrera & The Scoundrels' optreden. Een huwelijk tussen Portugal en Frankrijk. In de Irish Pub 'Celtic Legends' treden 'Twisted Rod' op en deze Tjeschische band heeft vrijdag door omstandigheden ook al deze 'Rockin' Around Turnhout' mogen op gang trappen. Beide groepen laat ik vanavond links liggen want de vermoeidheid begint stilaan zijn tol te eisen.

Aan de ander kant van deze Irish pub ligt de zaal 'Royal'. Daar kunnen en mogen we niet voorbijgaan want hier is de 3de Belgische band van jetje aan het geven. Hier spelen die van de 'Slipmates' zo goed als een thuismatch dus gewoon volle bak! Deze groep van maatjes dat zijn Marc Daems en die is altijd Goezot ;-), Koen Meeus, Kurt Maas, Hans Maes en ook smoelschuiver Sven Bolle.

Deze 'Slipmates' dat is de perfecte balans tussen blues en roots met soms een vleugje ragtime en draaien ondertussen al 13 jaar mee. Gewoon zalig om te luisteren naar hun versie van '16 Tons' van Louis Neefs... en heu ja ook van Merle Travis maar we blijven chauvenistisch. De 'Slipmates' zijn ook eigen nummers en covers in een aanstekelijk jasje maar als ze aanzetten met 'You Gotta Go' begrijp ik dat de tijd is aangekomen om terug richting 'De Kuub' te trekken al zal het drummen worden om hier weg te raken..

Op de 'way back home' en dat is richting Warande horen we in café Candela nog van bij onze noorderburen 'Slapback Johnny'en zijn trio hun best doen en helaas ga ik ook niet meer tot in het DaxCafé raken voor het Spaanse 'Fly Cat Trio.

Voor de aflsuiter is het al over middernacht en in 'De Kuub' staat onze tegenvoeter Louis King klaar om deze zondag af te sluiten. Met Louis King hebben we het niet over de Amerikaanse acteur uit de 20 en 30-tiger jaren maar het rockabilly-blues fenomeen uit Australië en eerlijk dit is ook al een tijdje geleden.

Heel de boel overvliegen van 'down under' is natuurlijk een beetje duur in deze tijden dus doet Louis King beroep om een Nederlandse formatie en meer bepaald CC Jerome & The Jetsetters. Opgezweept door de DJ's kan Louis King niet anders dan er meteen in te vliegen voor dit afsluitende concert met nummers als 'Juke Box' en 'Man In Love'. Met Jerome van Gasteren en zijn gevolg heeft deze Louis King natuurlijk een band bij zich die ook wel van wanten weten. Best nog wel vitaal deze Louis King en nog een allerlaatste maal is het Frantic Franky die nog een allerlaatse 'encore' mag aankondigen en daarmee zit deze rockin' sunday erop hier in Turnhout al is het ondertussen al wel paasmaandag geworden.

Nog vlug de laatste 'Grashopper Dollars' omruilen in een colaatje en verder de nacht in....

Het zit er weer op voor 2016 en nu mag Peter en zijn Grashoppers ons toch niet meer opstang jagen en gewoon beginnen werken aan de editie van volgend jaar. Voor de die-hards is er op maandag om 16.00 uur nog de after-party in het Dax Café met onze eigenste Big Time Bossmen maar de druk om alles klaar en online te brengen zal me daarvan weerhouden. See you next year!

 

 

more pics on