© Rootsville.eu

Hepcats

Jazzclub De Ploeg Diepenbeek
2016, march 31

club: De Ploeg
artist: Hepcats

© Rootsville 2016

 

Op een normale jazzavond in De Ploeg te Diepenbeek staat het Arne Van Coillie Trio centraal met daarbij een zorgvuldig uitgekozen gast. Vanavond zou er een kleine wijziging optreden in dit vast concept en werd de opstelling daardoor lichtjes gewijzigd. Arne van Coillie en bassist Flor Van Leugenhaeghe die waren nog van de partij maar de ‘batteur’, die hadden ze thuis gelaten.  In de plaats daarvan waren wel aanwezig Tim Finoulst op gitaar en Arne’s wederhelft de jazzstem van Limburg, Kim Versteynen. Samen vormen ze ‘Hepcats’.

Hepcats is een project dat door Arne Van Coillie in 2012 leven werd ingeblazen. Hun doel? back to basic, toen een piano trio nog bestond uit enkel een piano, gitaar en een staande bas. Daardoor ontstond er de mogelijkheid om jazz meer swingend en zeker ook toegankelijker te laten klinken met als extra de mogelijkheid om er een vocaal aspect aan te voegen. Dat vocale wordt hier bij deze 'Hepcats' ingevuld door Kim Versteynen. Los van dat deze locatie die niet echt een jazzkroeg uit de vooroorlogse jaren weerspiegeld is de toch grote opkomst klaar voor een ‘echanted evening’ in De Ploeg.

Hun doel bij het ontstaan van deze formatie, dat zullen ze ook vanavond niet verloochenen en zo wordt de ruimte gevuld met nummers uit hun CD ‘Easy Street ‘, een album dat ook in 2012 zijn release kende.  ‘Deed I Do’ van Fred Rose en Walter Hirsch is een jazzstandaard die al meegaat van 1926 en mag dus zeker en vast niet ontbreken op de setlist vanavond.

Nummers als ‘Easy Street’ en ‘Blue Moon’ klinken verbijsterend fris hier vanavond en dat heeft veelal te maken met de uitstekende muzikanten die hier hun ding komen doen. ‘Cry Me A River’, eentje uit 1953 waarmee Julie London destijds de wereld mee wist te veroveren is er nog zo eentje dat we allemaal kennen maar nooit ofte nimmer beu worden om te beluisteren. Vanavond neemt Kim de plaats in van Julie.

Ik zou beginnen denken van... 'I'm Old Fashioned' maar we kunnen ons vanavond wegdenken in één of andere romantische film van vervlogen tijden en moest ik op voorhand weten dat er nog zo van deze begeesterende avonden zitten aan te komen ik zou ze allemaal aanvinken in mijn toch al volle agenda. Kim, Arne, Tim en Flor....Well done!


 

more pics on